Το δρόμο της εξόδου από το ΕΣΥ βλέπουν από χθες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που αντιδρούν στο μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση αφήνοντας μεγάλα κενά σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία δέχονται και πάλι μεγάλη πίεση εξαιτίας του νέου κύματος της πανδημίας.

Ο Σεπτέμβριος αλλά και οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για την πορεία της πανδημίας με τα κρούσματα να αναμένονται να αυξηθούν περαιτέρω μετά και την επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο, το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμα μια φορά ανοχύρωτο μπροστά στο νέο κύμα αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ήδη έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που αρνούνται να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους, βλέπουν την πόρτα εξόδου, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να διαμηνύει ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί μέχρι τέλους.

Χθες το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επικουρικού προσωπικού και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 15.00 σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει άρον άρον τις περίπου 10.000 θέσεις που μένουν κενές. Ωστόσο, τα νούμερα από τον ΕΟΔΥ μαρτυρούν πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ ολοένα να λιγοστεύουν καθώς αυξάνονται οι διασωληνομένοι.

Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν το τελευταίο 24ωρο 2.501 ασθενείς, με τους 724 από αυτούς να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 346, με τους 319 ανεμβολίαστους να δίνουν πολύ σκληρή μάχη για τη ζωή τους.

Οι ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχουν ήδη γεμίσει σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο documentonews ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σταμάτης Τσιπιλής. Όπως επισήμανε, συνήθως οι εμβολιασμένοι είναι ήπια περιστατικά ενώ ξεκαθάρισε οτι δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομεία αυτό το διάστημα ασθενείς κάτω των 30 ετών.

Πρόβλημα υπάρχει και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» το οποίο δεν διαθέτει πλέον κρεβάτια για non Covid περιπτώσεις όπως είχε πει πριν από λίγες ημέρες η νέα υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.