Η μόλυνση των φρέσκων φρούτων με επικίνδυνα φυτοφάρμακα αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ευρώπη την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με μια μελέτη εννέα χρόνων που στηρίχθηκε σε κρατικά στοιχεία.
Όπως αναφέρει ο Guardian, το ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από τα μούρα που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με αρρώστιες μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, παθήσεις της καρδιάς αλλά και παραμορφώσεις στις γεννήσεις.
Τα υπολείμματα στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, με τη μόλυνση στα κεράσια επίσης να διπλασιάζεται από το 22% στο 50% την ίδια περίοδο. Συνολικά, στην ανάλυση περίπου 100.000 δειγμάτων φρούτων από την Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση στη μόλυνση περίπου 53%, η οποία μάλιστα αφορά τα πιο επικίνδυνα υπολείμματα σε διάστημα 9 χρόνων. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Pesticide Action Network (PAN) Europe.
Η καθηγήτρια Νικόλ Βαν Νταμ του γερμανικού κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας Βιοποικιλότητας περιέγραψε την έκθεση σαν «σοκαριστική». «Τι νόημα έχει να τρως υγιεινά αν τα υγιεινά φρούτα ψεκάζονται με τοξίνες» αναρωτιέται.
Η εκπρόσωπος του PAN Europe, Σαλόμ Ροϊνέλ, ανέφερε: «Οι καταναλωτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς ενώ συνίσταται να τρώνε φρέσκα φρούτα, πολλά από αυτά είναι μολυσμένα με τα πιο τοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων τα οποία και συνδέονται με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για μας είναι καθαρό ότι οι κυβερνήσεις δεν προτίθενται να απαγορεύσουν αυτά τα φυτοφάρμακα, ό,τι και αν αναφέρει ο νόμος. Φοβούνται πολύ το λόμπι των καλλιεργητών, το οποίο εξαρτάται σε ισχυρά χημικά και ένα αποτυχημένο αγροτικό μοντέλο».
Η Ροινέλ τονίζει ότι τα χημικά αυτά έχουν τα πιο τοξικά υπολείμματα, για τα οποία δεν προβλέπεται κάποιο όριο και καλεί τους καταναλωτές να αγοράζουν και να καταναλώνουν βιολογικά φρούτα το καλοκαίρι «ιδιαίτερα αν πρόκειται για εγκυμονούσες ή νεαρές μητέρες που ταΐζουν τα παιδιά τους».
Περισσότερα: Έρευνα σοκ για φυτοφάρμακα σε φρούτα στην Ευρώπη - Ποια είναι πιο μολυνσμένα.