Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Omicron μέχρι στιγμής; Η Dr Maria Van Kerkhove του ΠΟΥ ενημερώνει για τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα, τα συμπτώματα και τους τρόπους προστασίας του εαυτού σας.

Vismita Gupta-Smith

Κάνουμε μια ενημέρωση για το Omicron στο Science στο 5 σήμερα. Γεια σας, είμαι η Vismita Gupta-Smith και μιλάμε με την Dr Maria Van Kerkhove. Είναι πιο σοβαρό το Omicron; Είναι πιο μεταδοτικό; Και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας; Καλώς ήρθες Μαρία. Μαρία τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη μεταδοτικότητα του Όμικρον;

Δρ Maria Van Kerkhove

Λοιπόν, ευχαριστώ Vismita που με είχες. Καθημερινά μαθαίνουμε πολλά για την παραλλαγή Omicron. Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, βλέπουμε έναν πραγματικά αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης της Omicron σε σχέση με άλλες παραλλαγές ανησυχίας. Αυτές είναι μερικές από τις πιο απότομες αυξήσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε ότι έχει αυτό που ονομάζουμε πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της Delta. Και αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση στις περιπτώσεις που ανιχνεύεται το Omicron. Κατά τη στιγμή των γυρισμάτων, αυτό το Omicron έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 77 χώρες, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει και σε άλλες χώρες. Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς θα ανταγωνιστεί το Omicron με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν σε πληθυσμούς; Για παράδειγμα, η Omicron θα ξεπεράσει τη Delta ή όχι; Είναι ακόμα λίγο νωρίς για να έχουμε πλήρη κατανόηση, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις που εντοπίζονται στο Omicron θα παρέχουν ένα πλεονέκτημα ανάπτυξης, θα το επιτρέψουν να είναι πιο μεταδοτικό.

[Διαβιβάστηκε από το Der Einzige - The intellectual front]
ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗ ΑΝΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔOTΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ

Σήμερα σας παρουσιάζω μερικές προεκτυπώσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιευθούν σε λίγες εβδομάδες/μήνες, αυτές οι μελέτες μας αποδεικνύουν ότι έχουμε δίκιο σε όλα.

1) Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Η ανοσία που προσφέρει η φυσική λοίμωξη είναι ικανή να αποτρέψει την ήπια επαναμόλυνση, τόσο με παραλλαγές pre-omicron όσο και με την παραλλαγή Omicron. Η αποτελεσματικότητα της φυσικής ανοσίας είναι 85,5% (95% CI: 84,8-86,2%) και μετά από 6 μήνες περίπου 70%. Με το Omicron, από την άλλη πλευρά, είναι 38,1% (95% CI: 36,3-39,8%), όσον αφορά τη σοβαρή νόσο η αποτελεσματικότητα είναι 97,3% (95% CI: 94,9- 98,6%), ανώτερη από οποιοδήποτε εμβόλιο που μπορεί να να συλληφθεί ποτέ.. Η μελέτη που φέρνει αυτά τα δεδομένα είναι αυτή (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.07.06.22277306v1.full-text) και έχει επίσης έναν ισχυρό πειραματικό σχεδιασμό: αυτές είναι τρεις μελέτες κοόρτης που κυμαίνονται από έως προσομοίωση τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Αυτό το πρότυπο ανοσίας (που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της συστολής της λοίμωξης, παραμένει σταθερό λόγω της σοβαρής κατάστασης) είναι χαρακτηριστικό των ιών που προκαλούν συμπτώματα γρίπης, γεγονός που καταδεικνύει, όπως εξηγείται σε αυτήν την ανάρτηση, ότι το sars-cov2 θα παραμείνει ενδημικό. και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παθολογία όπως όλες οι άλλες.

Δεδομένου ότι η αναλογία θνησιμότητας λόγω μόλυνσης από τον Covid δεν είναι υψηλή, τα εμβόλια δεν θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί παγκοσμίως, τονίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer, Michael Yeadon.

Επιπλέον, απέρριψε έντονα τις θέσεις εκείνων που τα χαρακτηρίζουν αποτελεσματικά και απαραίτητα για τον τερματισμό της πανδημίας του ιού.
Ο Yeadon είναι εξαιρετικά έμπειρος με θητεία 32 ετών στον φαρμακευτικό κλάδο.
Εργάστηκε ως επικεφαλής της αλλεργικής και αναπνευστικής έρευνας στην Pfizer από το 1995 έως το 2011 και είναι πρώην ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ziarco, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που εξαγοράστηκε από τη Novartis.
Επιπλέον, έχει διδακτορικό στην αναπνευστική φαρμακολογία και κάτοχος διπλώματος First Class Honours στη βιοχημεία και την τοξικολογία.

Η γρίπη είναι χειρότερη

«Η χειρότερη γρίπη την τελευταία δεκαετία είναι χειρότερη από την απειλή που θέτει αυτός ο νέος ιός», είπε ο Yeadon στους The Epoch Times.
«Και τι κάνουμε ως απάντηση στην εποχική γρίπη; Λοιπόν, τίποτα πραγματικά, πέρα από την προσφορά —και όχι την υποχρεωτική— εμβολίων που δεν είναι πολύ χρήσιμα», σημείωσε.

Ύστερα από δύο και πλέον χρόνια συνύπαρξης με τον COVID-19, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί πάνω από 6,2 εκατ. επιβεβαιωμένοι θάνατοι (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ είναι πολλοί περισσότεροι) και πάνω από 510 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο.

Το κύμα της Όμικρον, πως ως παραλλαγή είναι μεν πιο μεταδοτική αλλά έχει ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες, ειδικά για άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και χωρίς συννοσηρότητες, υποχωρεί σε πολλές χώρες. Οι περιορισμοί χαλαρώνουν και οι άνθρωποι επιστρέφουν σιγά σιγά σε προ-πανδημίας δραστηριότητες: συγκεντρώσεις, εργασία στο γραφείο, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά. Σε πολλές χώρες η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Το testing και η επιτήρηση έχουν μειωθεί και τα ταξίδια έχουν ξαναρχίσει. Ο κόσμος είναι λογικό να έχει κουραστεί και να θέλει να ξεχάσει την πανδημία.

Η βαριά νόσηση από κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, επιφέροντας βλάβες στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν νευρολογικά προβλήματα (π.χ: προβλήματα μνήμης και σύγχυση ή εγκεφαλική «ομίχλη»), αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα μακροχρόνιων προβλημάτων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής μελέτης, που για πρώτη φορά βρήκε ότι μια απρόβλεπτη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στον κορονοϊό αυξάνει τη συχνότητα καταστροφής των εγκεφαλικών νευρώνων και έχει έντονα αρνητική επίπτωση στον ρυθμό αναγέννησής τους στην περιοχή του ιπποκάμπου στον εγκέφαλο, η οποία είναι ζωτική για τη μνήμη και τη μάθηση.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρ. Αλεσάντρα Μπορσίνι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry», σύμφωνα με το βρετανικό «Guardian», ανέλυσαν δείγματα αίματος από 36 ασθενείς με Covid-19 που είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Διαπιστώθηκε ότι σε αυτούς τα επίπεδα της πρωτεΐνης ιντερελευκίνης IL-6, η οποία παράγεται από την άμυνα του σώματος, ήταν τουλάχιστον 15 φορές μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Παράγοντες κινδύνου και προφίλ ασθενειών της μετά τον εμβολιασμό λοίμωξης SARS-CoV-2 σε χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου της εφαρμογής Μελέτη συμπτωμάτων COVID: μια προοπτική, βασισμένη στην κοινότητα, ένθετη, μελέτη ελέγχου περιπτώσεων

Ανοιχτή ΠρόσβασηΔημοσιεύθηκε: 01 Σεπτεμβρίου 2021DOI: https://doi.org/10.1016/S1473-3099(21)00460-6
 

Περίληψη

Ιστορικό

Τα εμβόλια COVID-19 δείχνουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε κλινικές δοκιμές και αποτελεσματικότητα σε δεδομένα πραγματικού κόσμου, αλλά μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται με τον SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό. Αυτή η μελέτη στοχεύει στον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για μετά τον εμβολιασμό λοίμωξη SARS-CoV-2 και να περιγράψει τα χαρακτηριστικά της νόσου μετά τον εμβολιασμό.

Πλαίσιο: Η βάση αποδεικτικών στοιχείων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του Covid-19 αυξάνεται με πολυάριθμες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT) σε εξέλιξη. Αυτή η ενημέρωση περιλαμβάνει συστάσεις για το πλάσμα ανάρρωσης, οι οποίες βασίζονται σε συγκεντρωτικά δεδομένα από 16 RCT με 16.236 ασθενείς.
Νέες συστάσεις: Η Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών (GDG) έκανε ισχυρή σύσταση κατά της χρήσης πλάσματος ανάρρωσης σε ασθενείς με μη σοβαρή ασθένεια και σύσταση κατά της χρήσης του σε ασθενείς με σοβαρή και κρίσιμη ασθένεια, εκτός από το πλαίσιο RCT.

Κατανόηση των νέων συστάσεων: Κατά τη μετάβαση από τα στοιχεία σε συστάσεις κατά της χρήσης πλάσματος ανάρρωσης, η GDG εξέτασε έναν συνδυασμό αποδεικτικών στοιχείων που αξιολογούν σχετικά οφέλη και βλάβες, αξίες και προτιμήσεις και ζητήματα σκοπιμότητας. Η GDG αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε σαφές όφελος για κρίσιμα αποτελέσματα όπως η θνησιμότητα και ο μηχανικός αερισμός για ασθενείς με μη σοβαρή, σοβαρή ή κρίσιμη ασθένεια και σημαντικές απαιτήσεις πόρων όσον αφορά το κόστος και τον χρόνο χορήγησης. Έτσι, η ισχυρή σύσταση κατά της χρήσης αντικατοπτρίζει την άποψη της GDG ότι η χορήγηση πλάσματος, ειδικά για ασθενείς με μη σοβαρή ασθένεια όπου υπάρχει χαμηλός αρχικός κίνδυνος θνησιμότητας και άλλα σημαντικά κλινικά αποτελέσματα, δεν δικαιολογείται. Η GDG πίστευε ότι, παρόλο που το πλάσμα που αναρρώνει δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε υποομάδες βαρύτητας ως μέρος της τακτικής φροντίδας, 

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αναφορές για καρδιακή φλεγμονή που σχετίζονται με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 ήταν πολύ λιγότερες σε αγόρια 5-11 ετών από ό,τι σε εφήβους και νέους άνδρες, αντιπροσωπεύοντας ένα ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το φυσιολογικό.

Τα δεδομένα

Τα CDC, κατά την παρουσίαση σε συμβουλευτική επιτροπή που εξετάζει την ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου σε παιδιά, παρέθεσε δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίου (Vaccine Adverse Event Reporting System – VAERS)

Ηλικίες

Σύμφωνα με αυτά, η αναλογία των αναφορών για μυοκαρδίτιδα σε αγόρια ηλικίας 5-11 ετών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου ήταν 2,7 περιστατικά ανά εκατομμύριο. Αντίστοιχα, σε αγόρια ηλικίας 12-15 ετών ήταν 48,1 ανά εκατομμύριο και σε εφήβους 16-17 ετών ήταν 74,2 ανά εκατομμύριο.

Τα CDC σημειώνουν ότι δεν προέκυψε αξιοσημείωτη στατιστική επισήμανση για περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε παιδιά 5-11 ετών ούτε σε ανάλυση δεδομένων από την Vaccine Safety Datalink (VSD) – μια δεύτερη βάση δεδομένων ασφαλείας για τα εμβόλια.

-