Η φερριτίνη αποτελεί μία κρίσιμη πρωτεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς λειτουργεί ως ο κύριος αποθηκευτικός μηχανισμός του σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για πολλές βιολογικές διεργασίες, όπως η σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Επίσης, ο σίδηρος εμπλέκεται στην παραγωγή ορισμένων ενζύμων και στη διαδικασία της κυτταρικής αναπνοής.

Οι φυσιολογικές τιμές φερριτίνης είναι για τους Άνδρες από 24 έως 336 ng/mL, Γυναίκες από 11 έως 307 ng/mL και διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη διατροφή, τις φαρμακευτικές αγωγές, διάφορες φλεγμονές, το εργαστήριο που διενεργεί τη μέτρηση.

Κάποιες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή φερριτίνη είναι: η
Σιδηροπενική αναιμία, η ανεπαρκής διατροφή, η αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση, η έντονη σωματική άσκηση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, το Οξύ πεπτικό έλκος, η εγκυμοσύνη, το αδένωμα του γαστρεντερικού συστήματος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, οι Ορμονικές διαταραχές.

Η χαμηλή φερριτίνη μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία και άλλα διάφορα συμπτώματα όπως: Τριχόπτωση, Κόπωση και αδυναμία, Χλωμό δέρμα, Δύσπνοια, Ατονία, Πονοκέφαλος, Ζάλη, Εύθραυστα νύχια και μαλλιά, Αλλοιώσεις στο δέρμα

Η θεραπεία χαμηλής φερριτίνης εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Μοσχάρι, Πουλερικά, Ψάρια/θαλασσινά, Συκώτι, Φακές, Σπανάκι, Σόγια, Δημητριακά, Μπρόκολο, Πατάτες, Αρακάς.

Η απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα μπορεί να ενισχυθεί ή να ανασταλεί από άλλες τροφές και θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Τροφές που την περιέχουν είναι οι εξής: Πορτοκάλια, Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα, Πιπεριές.

Από την άλλη, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως Γαλακτοκομικά προϊόντα, Καφές, Τσάι, Κακάο μπορεί να αναστέλλουν την απορρόφηση σιδήρου.

Η διατροφή σας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των επιπέδων της φερριτίνης. Επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές και συνδυάζοντάς τες με τρόπο που να ευνοεί την απορρόφηση σιδήρου, μπορείτε να ενισχύσετε τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας.

Κάποιες θεραπείες για την θεραπεία της χαμηλής φερριτίνης είναι:

Συμπληρώματα Σιδήρου: Συνιστώνται σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας ή όταν διατροφικές αλλαγές είναι ανεπαρκείς.
Αντιμετώπιση Υποκείμενων Παθήσεων: Σε περιπτώσεις όπως κοιλιοκάκη ή γαστρεντερική αιμορραγία, απαιτείται η αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης.
Χορήγηση Ενδοφλέβιου Σιδήρου: Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο σίδηρος μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως.

Η χαμηλή φερριτίνη είναι ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου και μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες και συμπτώματα. Η θεραπεία πρέπει να εστιάζει τόσο στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας όσο και στη βελτίωση των επιπέδων φερριτίνης μέσω διατροφής και, ενδεχομένως, συμπληρωμάτων.
Πηγή:  Low ferritin levels: Causes and symptoms CEO Wecare IKE