Μπορεί να είχατε ήδη COVID-19 χωρίς να το γνωρίζετε, αν και είναι αδύνατο να το γνωρίζετε με βεβαιότητα, εκτός εάν υποβληθείτε σε τεστ αντισωμάτων. Και ακόμη και ένα θετικό τεστ αντισωμάτων μπορεί να βγει ψευδώς θετικό, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο. Ο πιο πιθανός τρόπος για να γνωρίζετε ότι είχατε COVID-19 είναι εάν είχατε τυπικά συμπτώματα και λάβατε θετικό διαγνωστικό τεστ, όταν ήσασταν άρρωστοι. Αλλά ακόμη και τα τεστ PCR έχουν μικρή πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είχατε COVID-19, αλλά τα αποτελέσματα των τεστ να δείχνουν το αντίθετο. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι περάσαμε COVID-19, αλλά παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιθανά σημάδια.

Αναπτύξατε τυπικά συμπτώματα COVID-19

Όλοι βιώνουν διαφορετικά την COVID-19 και τα συμπτώματα μπορούν να μιμηθούν εκείνα άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Εάν αναπτύξατε κάποιο από τα πιο τυπικά συμπτώματα, ειδικά μετά από στενή επαφή με κάποιον που είχε κορονοϊό, μπορεί να είναι σημάδι ότι το είχατε και εσείς.

Η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία μας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανεξάρτητα από το αν έχουμε εμβολιαστεί ή όχι. Πόση προστασία όμως μπορεί να παρέχει, όταν δεν την φορούν όλοι οι παρευρισκόμενοι σε έναν χώρο;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχουν δώσει αρκετές μελέτες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι δεν χάνουν την προστατευτική ισχύ τους. Ωστόσο το πόσο θα μας προστατεύσουν εξαρτάται από την ποιότητά τους και το πόσο καλά ταιριάζουν στο πρόσωπό μας.

Στην Ελβετία, λ.χ., υπήρξε συρροή κρουσμάτων σε ένα ξενοδοχείο. Πολλοί υπάλληλοι και ένας επισκέπτης βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά φορούσαν ασπίδα προσώπου χωρίς μάσκα. Η ασπίδα αφήνει το πρόσωπο ακάλυπτο απ’ όλες τις πλευρές, με εξαίρεση την πλευρά στήριξης.

https://www.iatropedia.gr/