Κιρσοί ονομάζονται οι διατεταμένες (φουσκωμένες) επιφανειακές (επιπολής) φλέβες των κάτω άκρων που έχουν γίνει λόγω παραμελημένης φλεβικής ανεπάρκειας του επιπολής φλεβικού δικτύου. 

Σ’ ορισμένα άτομα, οι επιφανειακές φλέβες παύουν να λειτουργούν σωστά, γιατί το τοίχωμα τους είναι ευπαθές και δεν αντέχει τη καθημερινή καταπόνηση. Έτσι το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τοπικά, οι φλεβικές πιέσεις αυξάνονται τοπικά και οι φλέβες διαστέλονται. Oι διεσταλμένες αυτές επιφανειακές φλέβες γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα και ονομάζονται κιρσοι.

Όταν οι φλέβες των κάτω άκρων πάσχουν, που αυτό σημαίνει βλάβη στο τοίχωμά τους ή στις βαλβίδες τους, το αίμα αντί να κατευθύνεται προς την καρδιά παλινδρομεί και λιμνάζει στα κάτω άκρα. Οι διατεταμένες φλέβες στα κάτω άκρα λόγω φλεβικής ανεπάρκειας ονομάζονται κιρσοί.

Δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αν και αυτό απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους αλλά και ιατρικό πρόβλημα δεδομένου ότι όσο πιο μεγάλοι και οφιοειδείς είναι οι κιρσοί τόσο πιο πολύ αργή είναι η ροή του αίματος στο εσωτερικό τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και πιο εύκολα θρόμβοι στο εσωτερικό τους.

Πρόκειται για παθολογικές "επιφανειακές" φλέβες (του επιπολής φλεβικού δικτύου όπως ονομάζεται στην ιατρική ορολογία) που παρουσιάζουν δυσλειτουργία των βαλβίδων, με αποτέλεσμα να παλινδρομεί το αίμα προς τα κάτω και να "φουσκώνουν" οι φλέβες αυτές. Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν οι κιρσοί, στο πλαίσιο της νόσου αυτής μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές όπως οιδήματα στα κάτω άκρα, φλεβικά έλκη, δερματοπάθεια κνημών (έκζεμα), πόνος (κουρασμένα ή βαρειά πόδια) ή και σοβαρότερες όπως η αιμορραγία από κιρσό ή η θρόμβωσή του.

Η αντιμετωπιση τους όταν ειναι ασύμπτωματικοι ειναι συντηρητική , δηλαδή αποφυγή ορθοστασίας και χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμενης συμπιεσης. Οι κιρσοι θεωρούνται δεύτερο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων και στη συνηθισμένη τους μορφή, δεν είναι επικίνδυνη πάθηση.

Στην κατηγορία των κιρσών δεν κατατάσσονται οι ευρυαγγείες που δημιουργούν συνήθως αισθητικά προβλήματα κυρίως στις γυναίκες. Οι ευρυαγγείες είναι φλεβίδια που μοιάζουν με ιστό αράχνης που πέραν των αισθητικών προβλημάτων, δεν δημιουργούν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.

Αντίθετα, οι κιρσοί των φλεβών και ιδιαίτερα οι λεγόμενοι «εν τω βάθει», δηλαδή οι μη ορατοί, πάνω στο δέρμα, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα.

Η δημιουργία θρόμβων στο εσωτερικό των «εν τω βάθει» φλεβών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και τούτο γιατί μπορεί να αποσπασθεί τμήμα ενός θρόμβου ή και ολόκληρος ο θρόμβος και με την κυκλοφορία του αίματος να φθάσει μέχρι τους πνεύμονες, να σφηνωθεί μέσα σε κλάδους της πνευμονικής αρτηρίας και να προκαλέσει μια μεγάλη ή πολλαπλές μικρές πνευμονικές εμβολές, ανάλογα με το μέγεθος του θρόμβου.


Κιρσοί Στα Πόδια – Φλεβίτιδα: Αίτια

 • Κληρονομικότητα
 • Ορθοστασία
 • Καθιστική ζωή
 • Παχυσαρκία
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Εγκυμοσύνη
 • Συγγενή αίτια
 • Προηγούμενες θρομβώσεις κυρίως του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου που οδηγούν σε βλάβη των βαλβίδων του

Συμπτώματα κιρσών κάτω άκρων & φλεβίτιδας

 • Οίδημα
 • Πόνος
 • Βάρος στα κάτω άκρα
 • Αίσθημα καύσου
 • Κνησμός
 • κράμπες
 • Αιμωδίες

Θεραπεία κιρσών

Συντηρητική αγωγή

 • Ειδική φαρμακευτική αγωγή – φλεβοτονικά φάρμακα
 • Εξωτερική συμπίεση με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
 • Φυσική άσκηση
 • Απώλεια περιττών κιλών

Χειρουργική – ριζική αντιμετώπιση κιρσών – φλεβίτιδας

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η γνωστή σαφηνεκτομή. Γίνεται με γενική νάρκωση και περιλαμβάνει την εκρίζωση της μείζονος σαφηνούς μέσα από χειρουργικές τομές στο δέρμα καθώς επίσης και των κλάδων της.

Φλεβικά laser

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα τα laser αποτελούν τη θεραπεία εκλογής για το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Τα ποσοστά ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος φτάνουν το 97% των περιπτώσεων.

Με την καθοδήγηση υπερήχου η οπτική ίνα του laser καθοδηγείται και φτάνει στο σημείο από το οποίο ξεκινάει το laser να επιδρά στη φλέβα που πάσχει. Καθώς η ίνα του laser αποσύρεται με αργό ρυθμό η ακτίνα του laser καταστρέφει το τοίχωμα της πάσχουσας φλέβας και τη συρρικνώνει.  Αυτό γίνεται σε ολόκληρο το μήκος της φλέβας που πάσχει και των κλάδων της (κιρσοί). Αν στο πρόβλημα συμμετέχουν και οι διατιτρώσες φλέβες τότε ενδεχομένως να χρειαστεί συμπληρωματική απολίνωσή τους. Στη συνέχεια η φλέβα στην οποία έχουμε κάνει laser απορροφάται από τον οργανισμό χωρίς να αφήνει σημάδια, χειρουργικές τομές ή μετεγχειρητικές ουλές. Δεν έχει καθόλου πόνο ούτε κατά τη διάρκεια του laser ούτε μετά την επέμβαση.

Μπορεί να γίνει με γενική νάρκωση ή μέθη και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Αυθημερόν λύνεται το πρόβλημα όσο μεγάλο κι αν είναι κι συνήθως ο ασθενής την επόμενη ημέρα επιστρέφει στις δραστηριότητές του.

Η παραπάνω διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Είναι μία καινούργια σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας που εδώ και καιρό έχει καθιερωθεί ως η μέθοδος επιλογής για την επίλυση του προβλήματος της ανεπάρκειας. Απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία από τον αγγειοχειρουργό.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί είναι η σκληροθεραπεία με αφρό και οι ραδιοσυχνότητες.