Γιατροί και ασφαλισμένοι γύρισαν την πλάτη στο θεσμό κι έτσι τα σχέδια προς το παρόν θα μείνουν στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας.
Της Ελένης Ρανδζή
Τέλος στον πανικό εκατομμυρίων ασφαλισμένων, που εναγωνίως αναζητούσαν οικογενειακό γιατρό για να κάνουν «υποχρεωτική» εγγραφή μέχρι το τέλος του χρόνου, μετά την αναδίπλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που αναγκάστηκε να αναθεωρήσει ως προς την χρονική έναρξη του νέου θεσμού, καθώς το σχέδιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)που περιλαμβάνει και τις νεοσύστατες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) μοιάζει να βρίσκεται στον …αέρα.
Η πρόσφατη υπουργική ανακοίνωση , ότι δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό και ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση όσων πολιτών δεν έχουν γραφτεί, οδήγησε εν μέρει στην εκτόνωση της ανησυχίας των πολιτών, στην οποία συνέβαλε και η ταυτόχρονη ενημέρωση από τους ιατρικούς συλλόγους, που ωστόσο δεν δίστασαν να καταγγείλουν ότι «το σύστημα απέτυχε παταγωδώς».
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έχουν εγγραφεί 1.150.000 ασφαλισμένοι και άλλοι 400.000 βρίσκονται σε αναμονή, ωστόσο οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν. Πολλές περιοχές της χώρας έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο και δεν διαθέτουν ούτε έναν παθολόγο, ούτε σε δημόσια μονάδα, ούτε ιδιώτη συμβεβλημένο.
«Το σύστημα των οικογενειακών γιατρών απέτυχε, διότι έχουμε πολύ λιγότερουςαπό τον προβλεπόμενο αριθμό συνολικά. Συγκεκριμένα, οι οικογενειακοί γιατροί, (που είναι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) είναι οι γιατροί των ΤΟΜΥ, των Κέντρων Υγείας και ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα υπάρχουν 700 συμβεβλημένοι και 500 έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ, ενώ χρειάζονται περίπου 4.000 γιατροί για να λειτουργήσει ο σχεδιασμός» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών Κέντρων ΥγείαςΘεσσαλονίκηςκ. Σάββας Παρασκευόπουλος.
«Το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται με προχειρότητα και πίεση. Από τον περασμένο Αύγουστο έληξαν νωρίτερα οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών, προκειμένου να τους ωθήσουν να μπουν στο νέο σύστημα. Από αυτούς οι 1.700 αρνήθηκαν να συμβληθούν και κατά συνέπεια ο αριθμός έπεσε πιο κάτω. Ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη έχουμε μόλις 61 γενικούς γιατρούς και παθολόγους και 21 παιδίατρους για 30.000 παιδιά. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε το ένα τέταρτο του πληθυσμού», διευκρίνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Για «ευθύνες με ονοματεπώνυμο» που οδήγησαν στον πανικό και την ανησυχία των πολιτών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Νίτσας, και κάλεσε την πολιτεία να τις αναλάβει «ενώπιον των πολιτών που εναγωνίως ρωτούσαν αν θα έχουν γιατρό, θεραπεία και φάρμακα από 1-1-2019». «Από το 2017 είχαμε κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για το νέο σχέδιο ΠΦΥ, για τα προβλήματα υλοποίησής του και τα ανεφάρμοστα, παλαιάς κοπής σχέδια της κυβέρνησης για τον οικογενειακό γιατρό. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιατρικού κόσμου, το υπουργείο έκλεινε τα αυτιά απαξιώνοντας τόσο την πρόδηλη ανησυχία, όσο και τις πολύχρονη εμπειρία σε δομές του συστήματος υγείας» επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε, ότι ο Σύλλογος είχε κατ΄επανάληψη ζητήσει τον επανασχεδιασμό της ΠΦΥ, που θα βασίζεται σε ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου, με συμμετοχή όλων των γιατρών της χώρας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ξεκαθαρίζουν, ότι δεν αντιτίθενται στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, αλλά ζητούν να προχωρήσει με τις απαραίτητες διαδικασίες, χωρίς προχειρότητα και εκβιαστικά διλλήματα, αλλά και με συζήτηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Διαβεβαιώνουν, ότι όλοι οι γιατροί θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους με τον τρόπο που ισχύει σήμερα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και βιασύνης και όλα θα δρομολογηθούν σιγά-σιγά, μόλις αρχίσει να δημιουργείται ο «φάκελος του ασθενή». Διευκρινίζουν ότι για οφθαλμιάτρους, γυναικολόγους, ψυχιάτρους και οδοντιάτρους δεν χρειάζονται τα παραπεμπτικά.
Ωστόσο, αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί η πρόσφατη υπόσχεση του Υπουργού, ότι οι πολίτες που θα παραπέμπονται μέσω οικογενειακού γιατρούθα εξυπηρετούνται γρηγορότερα στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία με ραντεβού για εξέταση: «Απαράδεκτοι οι έμμεσοι εκβιασμοί. Ο ασθενής θα εξυπηρετηθεί είτε πάει στον οικογενειακό γιατρό είτε όχι, και τα νοσοκομεία θα δίνουν προτεραιότητα στα σοβαρά περιστατικά» αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος. Παράλληλα,ο πρόεδρος των γιατρών κέντρων υγείαςυπογραμμίζει, ότι το σχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις για την κάλυψη των περιοχών αυτών με 92 εξαγγελθείσες κινητές μονάδες υγείας: «Αφού δεν έχουμε γιατρούς, πώς θα λειτουργήσουν οι 92 μονάδες. Στα νησιά ο κόσμος στενάζει. Στη Μυτιλήνη για παράδειγμα των 100.000 κατοίκων υπάρχουν 5 οικογενειακοί γιατροί στην πόλη και ένας στο Πλωμάρι, που θα καλύπτουν συνολικά 13.500 κατοίκους. Οι υπόλοιποι τι θα απογίνουν. Θα πρέπει να κάνουν το σταυρό τους να μην αρρωστήσουν».
Αποτυχία καταλογίζει η ιατρική κοινότητα και στην διαδικασία δημιουργίας, μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, των νέων ΤΟΜΥ. Με βάση τον προγραμματισμό το διάστημα 2017-2020 θα έπρεπε να λειτουργούν συνολικά 239 σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο σήμερα έγιναν μόνο 101 τοπικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πολλές εξ αυτών είναι υποστελεχωμένες.
Τέλος, το «θρίλερ» με τον αριθμό των γιατρών δεν φαίνεται να έχει τέλος. Από τους 1.700 που αρνήθηκαν τις συμβάσεις για να γίνουν οικογενειακοί γιατροί υπολογίζεται ότι χάθηκαν 340.000 επισκέψεις ασθενών μηνιαίως. Οι παθολόγοι και παιδίατροι των Κέντρων Υγείας αρνήθηκαν να γίνουν οικογενειακοί γιατροί με το επιχείρημα ότι είναι θεραπευτές και είναι επιφορτισμένοι με διαφορετικά καθήκοντα. Εβδομήντα εξ αυτών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, και αναμένονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Αν δικαιωθούν δεν θα μπορούν να προχωρήσουν οι φάκελοι ασθενών. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι συμβάσεις των υπόλοιπων ειδικοτήτων γιατρών οι οποίες έχουν ήδη λήξει και το θέμα της ανανέωσής τους λαμβάνει διαστάσεις «διελκυστίνδας».