Της Γεωργίας Σίμωση
Πριν από 15 χρόνια μάζεψα τα πράγματα, πήρα το δισάκι μου στον ώμο και πήγα να ζήσω στα πατρογονικά εδάφη, στον ωραίο Δύστο (Ζερμπίσια στα αρβανίτικα) του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Όταν πηγαινοέρχεσαι σε μια περιοχή για πολλά χρόνια σαν επισκέπτης δεν μπορείς να καταλάβεις τα προβλήματα που οι κάτοικοί της μπορεί να αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Όταν όμως γίνεσαι κομμάτι αυτής της καθημερινότητας αλλάζουν τα πράγματα.
Ο δήμος Κύμης Αλιβερίου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε έκταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Έχει 29.000 μόνιμους κατοίκους, 2 κωμοπόλεις, 110 οικισμούς, 80 νεκροταφεία και ένα πολύ κακό οδικό δίκτυο. Και στην περιοχή του φιλοξενούνται, ανάμεσα σε άλλες επιχειρήσεις μικρής όχλησης, δύο μεγάλα εργοστάσια, της ΔΕΗ και της Λαφάρζ. Το μεγαλύτερο δε κομμάτι του πληθυσμού της είναι άνω των 55 ετών, καθώς οι περισσότεροι νέοι της περιοχής ζουν και εργάζονται είτε στην Αθήνα είτε στην Χαλκίδα.
Σε μια περιοχή λοιπόν που το 70 % του πληθυσμού είναι γερασμένο, οι παροχές υγείας από πλευράς κράτους παίζουν κομβικό ρόλο. Οι άνθρωποι αυτοί με το που θα πάρουν τη σύνταξή τους θα πάνε να γράψουν τα φάρμακά τους γιατί πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Καρδιοαναπνευστικά, ζάχαρο, καρκίνοι και αυτοάνοσα κάνουν πάρτι στα στενά. Ο γιατρός, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι οι καλύτεροι τους φίλοι και τα στηρίγματα τους.
Οι μεταρρυθμίσεις στην πράξη
Με αυτό ως δεδομένο θεωρώ ότι οι αλλαγές που έχουν προωθηθεί από πλευράς υπουργείου Υγείας στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δυσχεραίνουν μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση παρά την επιλύουν. Η κατάργηση μέσα σε μια νύχτα των δομών πρωτοβάθμιας υγείας και η αντικατάσταση τους από το ΠΕΔΥ που προώθησε ο Άδωνις Γεωργιάδης δημιούργησε τεράστια κενά, που προσπαθεί να επιλύσει η δημιουργία ΤΟΜΥ στα αστικά κέντρα και η προώθηση του θεσμού των οικογενειακών γιατρών ενώ στην επαρχία τον ρόλο των ΤΟΜΥ καλούνται να παίξουν τα Κέντρα Υγείας ,οι μονάδες ΠΕΔΥ (όπου υπάρχουν) και τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία προς το παρόν.
Παρόλο που από άποψη στελέχωσης των Κέντρων Υγείας και των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων στην επαρχία παρατηρείται αισθητή βελτίωση και έχουν μπει στο σύστημα νέοι γιατροί με όρεξη για δουλειά, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια συντήρησης και ανανέωσης της υλικοτεχνικής υποδομής, η συγκέντρωση όλων αυτών των μονάδων στην δικαιοδοσία των ΥΠΕ δημιουργεί τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα στην προμήθεια υλικών για τα αντιδραστήρια, ακόμη και για την παραγγελία σε μελάνια που χρειάζονται για να γράφονται οι συνταγές! Θα ήταν πολύ πιο λειτουργικό να συσταθούν τόσες ΥΠΕ όσες και περιφέρειες ανά την επικράτεια ή να υπόκεινται διοικητικά τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία στα κοντινότερα νοσοκομεία προκειμένου να υπερκεραστεί το πρόβλημα.
Ο δε θεσμός του οικογενειακού γιατρού στην επαρχία δεν προχωρά καθόλου ικανοποιητικά γιατί δεν μπαίνουν ιδιώτες γιατροί να συμβληθούν με το σύστημα με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η περιοχή και να πρέπει οι ασφαλισμένοι να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να βρουν τον οικογενειακό τους γιατρό που θα τους γράφει τα παραπεμπτικά για τις εξετάσεις τους. Βεβαίως η παράταση που έχει δοθεί άτυπα να δίνουν παραπεμπτικά και οι γιατροί στα νοσοκομεία και τα Κ/Υ βοηθάει μεταβατικά αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Ένας άλλος σχεδιασμός για την επαρχία
Aν λοιπόν δεν αναζητηθούν οι βέλτιστες αλλά και πιο ρεαλιστικές λύσεις, με βάση και το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ακόμη υπάρχει, οι ασφαλισμένοι στην επαρχία θα απευθυνθούν στον ιδιώτη γιατρό για να τους εξυπηρετήσει και θα πληρώσουν από την τσέπη τους τόσο τον γιατρό όσο και το ταξί που θα τους μεταφέρει στο ιατρείο μιας και συγκοινωνία δεν υπάρχει. Και αυτό δεν αποκαλύπτει στο μέσο ψηφοφόρο της επαρχίας σε τι θα ωφελείται από όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, αφού ο ίδιος εκεί που ζει δεν μπορεί να τις απολαύσει, αλλά αντίθετα καλείται να πληρώσει και από την τσέπη του εξτρά από τις κρατήσεις που ήδη του γίνονται στην σύνταξη του. Το υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει κάνει μια τιτάνια προσπάθεια που την πιστώνεται, θα πρέπει να εισχωρήσει στην λογική ενός άλλου σχεδιασμού για την πρωτοβάθμια υγεία στην επαρχία σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Οφείλει και πρέπει να συναντηθεί με όλους τους συντρόφους, υγειονομικούς και μη, που ζουν στην επαρχία και έχουν δουλέψει και ζήσει το σύστημα σε όλες τους τις εκφάνσεις και να ακούσει πραγματικά τις προτάσεις τους. Και επίσης θα πρέπει να ακούσει και τους χρήστες των υπηρεσιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην επαρχία και θα μπορέσει να τα λύσει λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες, γεωμορφολογικές και άλλες, που παρουσιάζει η αχανής επαρχία.
* Η Γ. Σίμωση είναι συντονίστρια της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κύμης Αλιβερίου, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και υπεύθυνη του τομέα Υγείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας.
http://epohi.gr/h-ygeia-kai-h-eparxia/