Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από τη δημοσίευση της τροπολογίας για το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Παράλληλα δηλώνουν τη βεβαιότητα, ότι θα υπάρξει σύντομα σοβαρό πρόβλημα με ελλείψεις φαρμάκων και σημαντικών θεραπειών από την αγορά, εις βάρος των ασθενών. Τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για “ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς στην ανατιμολόγηση φαρμάκων", όχι με βάσει αυτά που ορίζει ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση, αλλά με αυθαίρετες ενέργειες. Αν δεν υπάρξει άμεσα αλλαγή πλεύσης, δηλώνουν οι φορείς των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, “η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων του κλάδου, είναι μονόδρομος”.
Τι έχει συμβεί...
ΣΦΕΕ-PIF: Άνθρακες το νέο “δίκαιο” σύστημα τιμολόγησης"
Το νέο σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων, όπως εξαγγέλθηκε τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρόσφατης σχετικής τροπολογίας στο Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 1508/06.05.2019), χαρακτηρίστηκε ως ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης, το οποίο θα στηριζόταν στον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.
Οι νέες ρυθμίσεις θα επέφεραν αυξήσεις σε πολύ φθηνά φάρμακα και μειώσεις σε φάρμακα που υπερέβαιναν τα όρια που έβαζε ο νέος νόμος. Η δημοσιονομική επίπτωση δε, θα ήταν μηδενική -όπως είχε τονίσει κατ' επανάληψη ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός- καθώς από τους 4.845 κωδικούς φαρμάκων, οι 1.802 θα υφίστατο μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση.
Τα μέτρα χαιρετίστηκαν από το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας, ως δικαιότερα και σε πιο σωστή κατεύθυνση από το παρελθόν, ενώ όλοι πίστεψαν ότι θα έφερναν σταθερότητα και καλύτερες μέρες για την επιχειρηματικότητα και τον κλάδο.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, έσπευσε να ενημέρωσει με επιστολή του τους Συλλόγους των Ασθενών, ότι με τη νέα τιμολόγηση: “αποτρέπουμε την ανεξέλεγκτη πτώση τιμών, και άρα κρατάμε στην αγορά παλιά, φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα χωρίς κίνδυνο ελλείψεων είτε λόγω παράλληλων εξαγωγώνείτε λόγω απόσυρσης και υποκατάστασης τους με νεότερα αλλά πολύ πιο ακριβά”. Φεύ!
Προς έκπληξή τους, όπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς, ανακάλυψαν σε πρόσφατη συνάντησή τους με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, ότι το νέο Δελτίο Τιμών που αναμένεται από μέρα σε μέρα, θα περιλαμβάνει μόνο μειώσεις τιμών και όχι αντίστοιχες αυξήσεις.
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF), αναφέρουν χαρακτηριστικά:
“Προς έκπληξή μας, ανακαλύψαμε ότι κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο Νόμος! Συνεπώς, αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές”, προειδοποιούν τα μέλη των φορέων φαρμάκου.
ΣΦΕΕ-PIF: “Οι ασθενείς θα στερηθούν τα φάρμακά τους”
Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση στον πολύπαθο τομέα της Υγείας -έτσι και τώρα- οι ασθενείς θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν καίρια από τις επιλογές αυτές και τελικά θα κληθούν να πληρώσουν τα “σπασμένα”.
'Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, “οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα”.
Συγκεριμένα, υποστηρίζουν ότι:
Είναι βέβαιο ότι θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.
Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.
Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.
Η έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας και η υπερφορολόγηση όχι μόνο αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης, αφού οι εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους.
Το αντιεπενδυτικό και ασταθές κλίμα που δημιουργείται δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα δημιουργεί σοβαρά θέματα επιβίωσης των φαρμακευτικών εταιριών.
Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας καλούν άμεσα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας “να αναθεωρήσει τους ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς και να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση με βάση αυτά που ορίζει ο Νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Σε άλλη περίπτωση, η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων του κλάδου είναι μονόδρομος”, καταλήγουν.