IATRONET.GR
Ακροβατούν με την επιβίωσή τους μία στις δύο ιδιωτικές κλινικές μικρής και μεσαίας δυναμικότητας. Με δεδομένο ότι το 50% περίπου της δευτεροβάθμιας περίθαλψης ελέγχεται από ομίλους, μιλάμε για το υπόλοιπο 50% των επιχειρήσεων του κλάδου. Σήμερα, στον κλάδο δραστηριοποιούνται 100 κλινικές, που μαζί με τις ψυχιατρικές φτάνουν τις 130. Το 2009 υπήρχαν 175 γενικές κλινικές, χωρίς τις ψυχιατρικές που ήταν άλλες 45.
Η αγορά θεωρεί δεδομένο τα πολλαπλά λουκέτα από τον φετινό Σεπτέμβρη και ειδικότερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς έχουν πνιγεί στα χρέη λόγω της ανύπαρκτης ρευστότητας. Γεγονός, το οποίο έχει επιβαρυνθεί και από το δίμηνο κλείσιμο των χειρουργείων λόγω κορωνοϊού, ενώ και στην παρούσα φάση αυτά λειτουργούν στο 75% της δυναμικής τους.
Παράγοντας που διατηρεί θεσμικό ρόλο στον κλάδο, μας ανέφερε ότι για την κατάσταση αυτή είναι πλήρως ενήμεροι οι αρμόδιοι του Υπουργείου, τονίζοντας ότι οι μικρομεσαίοι παίκτες που έχουν μια κάποια ρευστότητα μετρούνται πια στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Οπως ανέφερε, μια μεσαία κλινική με 100 κλίνες και με πληρότητα γύρω στο 50% έχει μηνιαία έξοδα περί τα 180.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό αναρωτιέται ο ίδιος :
1) Πώς μπορεί ο επιχειρηματίας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όταν η τελευταία πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ είναι το Μάρτιο του 2020 και άρα οι εταιρείες δίνουν άθελά τους (αλλά αναγκαστικά) τετράμηνη πίστωση στο κράτος;
2) Την ίδια στιγμή, οι υποβολές που έχουν γίνει από μέρους των επιχειρήσεων (ιδιωτικών κλινικών) σε ένα μεγάλο ποσοστό τους έχουν υποστεί κούρεμα που μπορεί να ξεκινά από 20% και να φτάνει και το 98%. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το κούρεμα έχει γίνει από μη αρμόδιους, δηλαδή από μη γιατρούς αλλά από άλλους επιστήμονες υγείας, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις γνώσεις για έλεγχο των νοσηλειών.
3) Και ενώ οι αριθμοί δεν διαψεύδονται, συνεχίζουν απτόητες οι αναγκαστικές επιστροφές που στραγγίζουν κυριολεκτικά την όποια ρευστότητα των επιχειρήσεων. Το clawback φτάνει το 43% και το rebate το 5%. Σε έναν προϋπολογισμό 267 εκατ. ευρώ η υπέρβαση το 2018 ήταν 130 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι οι πάροχοι ισχυρίζονται από την πλευρά τους, ότι τα κονδύλια που δίνονται στην Υγεία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα αύξησή τους. Αντίστοιχη πορεία της υπέρβασης αναμένεται και το 2019.
4) Ακόμα και η "χρυσή κότα" του ιατρικού τουρισμού είναι πολύ μακρινό όνειρο, όταν για τους μέχρι σήμερα λόγους που δεν είχε επιτυχία (ΦΠΑ 24%, ακριβές αμοιβές ιατρικού προσωπικού και ιατρικού υλικού) προστέθηκε και το πρόβλημα της ελεύθερης διακίνησης λόγω κορωνοϊου.
Δυστυχώς, καταλήγει η πηγή μας, τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τον κλάδο. Αποφάσεις ικανές να δώσουν πραγματικές ανάσες στις επιχειρήσεις που βρίσκονται πολύ πια καιρό στην "μηχανική υποστήριξη".