Προσωπικός γιατρός: Στα κάγκελα οι Παθολόγοι για δηλώσεις Πλεύρη και την πιθανότητα να κοπεί η ελεύθερη συνταγογράφηση σε όσους δεν συμμετάσχουν στον θεσμό – Ηχητικό
Φωτιές ανάβει και πάλι ο προσωπικός γιατρός στο ιατρικό σώμα – Τι προέκυψε
Δήμητρα Ευθυμιάδου HR
Προσωπικός γιατρός με νέα προβλήματα!
Σε αναστάτωση είναι ο ιατρικός κόσμος μετά τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του σε διαδικτυακή συνάντηση άφησε υπαινιγμούς ότι μπορεί και να διακοπεί η ελεύθερη συνταγογράφηση στους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βασικό θέμα τον προσωπικό γιατρό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω του ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο νέο θεσμό.
Σε σχετική ανάλυσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να θέλει να συνεργάζεται με τον ΕΟΠΥΥ και να αποζημιώνονται οι συνταγές από τον Οργανισμό, αλλά από την άλλη να θέλει να λειτουργεί και να εργάζεται ελεύθερα.
Μάλιστα σημείωσε ότι εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των γιατρών για τον προσωπικό γιατρό, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα. Πρόσθεσε δε, ότι δεν μπορεί κανείς να μην πριμοδοτεί τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο σύστημα σε σύγκριση με αυτούς που αρνήθηκαν.
Οι τοποθετήσεις Πλεύρη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ειδικά των Παθολόγων που με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας διαμαρτύρονται έντονα μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας χαρακτηρίζει αναφαίρετο δικαίωμα την πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην παραπομπή για εξετάσεις, το οποίο κατακτήθηκε προ δεκαετίας και δεν αμφισβητείται.
Να σημειωθεί ότι επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου (2012) και έπειτα από κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου, άνοιξε η συνταγογράφηση και η αποζημίωση φαρμάκων και εξετάσεων σε όλους τους γιατρούς της χώρας.
Πριν από αυτό οι ασθενείς έπαιρναν τα σημειώματα με τα φάρμακα από τους γιατρούς τους αλλά έπρεπε να πάνε σε ΙΚΑ για να τους συνταγογραφηθούν και να αποζημιωθούν. Αποτέλεσμα όμως ήταν να υπάρχουν ατελείωτες ουρές σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ τα οποία είχαν μετατραπεί σε συνταγογραφικά κέντρα συχνά και με χρήματα κάτω από το τραπέζι.