Την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των γιατρών του δημόσιου τομέα προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από μια νέα διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα όποτε το επιθυμούν, αρκεί να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο σύστημα.
Θα μπορούν δηλαδή, όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, να εργάζονται στις ελεύθερες ώρες τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο, σε ιδιωτικές κλινικές, είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμούς!
Την άμεση αντίδραση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη προκάλεσαν αυτές οι πληροφορίες. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη νέα κυβερνητική προσπάθεια «πρόκληση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και συνολικά για τους μαχόμενους υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων», αφού, όπως καταγγέλλει, «η κυβέρνηση ουσιαστικά λέει στον λαό, που έχει χρυσοπληρώσει για την υγεία του με τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία, πως για να βρει την υγεία του θα πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και στους μαχόμενους υγειονομικούς ότι για να αυξήσουν τους μισθούς θα πρέπει να κοιτάνε τους ασθενείς στις τσέπες μέσω του ιδιωτικού έργου»!
Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι αυτό προβλεπόταν και στον πολυσυζητημένο νόμο Γκάγκα, απλά η διαφορά είναι ότι ο νόμος περιόριζε το ιδιωτικό έργο σε δύο φορές την εβδομάδα, ενώ πλέον με τη νέα διάταξη που ετοιμάζεται δε θα υπάρχει κανένα εμπόδιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη, την οποία ετοιμάζει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, βρίσκεται στην τελική της φάση, ενώ απομένουν κάποιες διορθώσεις για τις δικλίδες ασφαλείας που θα υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε η ιδιωτική απασχόληση να μην είναι σε βάρος του ΕΣΥ και των ασθενών του.
Αξιοσημείωτο είναι πως δε θα υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, αφού δεν προβλέπεται άρση μονιμότητας, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του ethnos.gr. Πάντως, στο παρελθόν ο νόμος Γκάγκα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα, τόσο στους συνδικαλιστικούς κύκλους του Δημοσίου (ΟΕΝΓΕ - ΕΙΝΑΠ), όσο και στους Ιατρικούς Συλλόγους, κυρίως εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί με τους ιδιώτες γιατρούς.
Τα επιχειρήματα
Τρία είναι τα βασικά επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για την ανατροπή αυτή στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:
- Προσέλκυση νέων γιατρών στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, αφού δε θα έχουν περιορισμούς σε παράλληλη απασχόληση.
- Αύξηση του εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι σήμερα υποαμείβονται.
- Κάλυψη των κενών θέσεων που προκηρύσσονται και οι οποίες βγαίνουν άγονες εξαιτίας έλλειψης ενδιαφέροντος.
Πάντως, η νέα διάταξη αναμένεται να προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία με χρήματα των ασθενών. Εξάλλου, η ρύθμιση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών έχει λιγότερες δυσκολίες σε σύγκριση με τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία απαιτούν εξεύρεση των κατάλληλων χώρων αλλά και εργαζομένων, καθώς και σύνθετους προσδιορισμούς για τις αμοιβές του υγειονομικού προσωπικού.
Έρχονται κινητοποιήσεις - «Είναι πρόκληση για μας και για όλους τους πολίτες»
Μιλώντας ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης κατήγγειλε: «Αποτελεί πρόκληση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και συνολικά για τους μαχόμενους υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά λέει στον λαό, που έχει χρυσοπληρώσει για την υγεία του με τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία, πως για να βρει την υγεία του θα πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και στους μαχόμενους υγειονομικούς ότι για να αυξήσουν τους μισθούς θα πρέπει να κοιτάνε τους ασθενείς στις τσέπες μέσω του ιδιωτικού έργου. Την ώρα που το κράτος δεν μπορεί να... γεννήσει λεφτά (όπως λέει ο υπουργός Υγείας) για να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Υγεία, να αυξήσει τους μισθούς μας. Το κράτος μπορεί να “γεννήσει” δισεκατομμύρια για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, για προκλητικές φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες, να αυξήσει τους μισθούς των διοικητών των νοσοκομείων. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να πληρώνουν οι ασθενείς στο δημόσιο Σύστημα Υγείας με κανέναν τρόπο, νόμιμο ή παράνομο. Είναι εξοργιστικό η μείωση των δαπανών, που θα προέρχεται από τις πληρωμές των ασθενών μας, να συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις αυξήσεις στους μισθούς μας».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης είπε πως «απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα, μόνη ελπίδα είναι οι μεγάλοι αγώνες των υγειονομικών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, ενάντια στην επιχειρηματική δράση που αφήνει τον λαό απροστάτευτο, όπως αποδείχτηκε και την περίοδο της πανδημίας. Αγώνες που σε συντονισμό με όλο το εργατικό κίνημα και στοχεύοντας στον πραγματικό ένοχο, την πολιτική του κέρδους, θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα».
Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται στάση εργασίας στις 31 Ιανουαρίου, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα. Ενώ έχει εξαγγελθεί και πανελλαδική πανυγειονομική απεργία για τις 28 Φεβρουαρίου.
neakriti.gr 25-1-2024