Κατατέθηκε τελικά στη Βουλή, η τροπολογία που είχε αποσυρθεί πριν από δύο εβδομάδες μετά από έντονες αντιδράσεις, σχετικά με τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Με την τροπολογία που θα ψηφιστεί σήμερα Μεγάλη Δευτέρα (29.4.2024), θεσμοθετείται και παρέχεται το δικαίωμα στους ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η τροπολογία κατατέθηκε τελικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους».
Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υποστηρίζει πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας κινείται σε θετική κατεύθυνση, όμως, θα απαιτηθεί χρόνος για την ενσωμάτωση των νέων δεδομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
“Θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής μέχρι να μπορέσει να καλυφθεί το χάσμα νοοτροπίας που υπάρχει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην πρώτη φάση υλοποίησης θα απαιτηθεί ευελιξία. Είμαι θετικός, πιστεύω ότι η ρύθμιση αυτή κινείται σε θετική κατεύθυνση, όμως δεν είναι μείζονος σημασίας παρέμβαση. Ούτε θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως λένε κάποιοι, ούτε όμως ότι θα γίνει και καμία επανάσταση”, τονίζει ο ίδιος.
Εξαδάκτυλος: Διευκόλυνση για ασθενείς και γιατρούς
Με τις διατάξεις της τροπολογίας, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία και σε περιοχές που στερούνται δομών ιδιωτικής υγείας.
Στις περιοχές αυτές, οι ασθενείς και οι γιατροί χρειάζεται να μετακινούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα για να πραγματοποιήσουν χειρουργεία.
“Στο Διδυμότειχο για παράδειγμα, ο συνάδελφος οφθαλμίατρος για να χειρουργήσει κάποιο περιστατικό πρέπει να μεταφερθεί και ο ίδιος και ο άρρωστός του στη Θεσσαλονίκη. Αντί να πάνε στη Θεσσαλονίκη – εφόσον το νοσοκομείο Διδυμοτείχου το επιτρέψει – θα πάνε ένα απόγευμα στο Δημόσιο Νοσοκομείο, να κάνει ο ασθενής την επέμβασή του. Θα πληρώσει το κόστος του Νοσοκομείου, όπως θα πλήρωνε το κόστος της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη κι όλα αυτά θα γίνουν στο Διδυμότειχο, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλη πόλη”, τονίζει και προσθέτει:
“Το όφελος για τον ασθενή είναι ότι δεν θα μετακινείται και θα χειρουργείται στον τόπο του. Διότι αλλιώς θα έπρεπε να μετακινηθεί”, επισημαίνει ο γιατρός.
Οι ιδιώτες γιατροί θα πληρώνουν το νοσοκομείο
Στην τροπολογία προβλέπεται, πως για να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνεργαστούν με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πρέπει να καταβάλλουν στο νοσοκομείο από ίδια ποσά όλες τις δαπάνες που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του προσωπικού.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, σχολιάζει: “Έτσι λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας, χρεώνει ό,τι προσφέρει. Για να γίνει αυτή η σύνδεση μεταξύ των δύο -δηλαδή ιδιωτικού και δημόσιου τομέα- θα έχουμε διάφορες συζητήσεις για πράγματα που είναι αυτονόητα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά καθόλου αυτονόητα στο κρατικό νοσοκομείο”.
Να σημειωθεί πως για την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών γιατρών και ΕΣΥ, απαιτείται άδεια από τον Διοικητή του οικείου νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ιδιώτη ιατρού, και εισήγηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.
“Αυτή η τροπολογία δεν αποσκοπεί να καλύψει από ειδικότητες το δημόσιο σύστημα υγείας. Περισσότερο θα εξυπηρετήσει κάποιες περιοχές και θα έχει κάποια έσοδα το δημόσιο από αυτήν την δραστηριότητα. Γίνεται, δηλαδή, για να καλυφθεί η έλλειψη ιδιωτικών υποδομών σε κάποιες περιοχές. Στη Φλώρινα, για παράδειγμα, ο ΩΡΛ που θέλει να κάνει μια αμυγδαλεκτομή, αναγκάζεται σήμερα να πηγαίνει μαζί με τον άρρωστο στη Θεσσαλονίκη ή στην Κοζάνη. Με τον νέο νόμο, θα μπορεί -εφόσον το νοσοκομείο της Φλώρινας επιθυμεί να λειτουργήσει με αυτή τη διαδικασία- να κάνει την επέμβαση εκεί”, καταλήγει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr