Η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής εφαρμογής της πλατφόρμας finddoctors.gov.gr. που αφορά στο κλείσιμο των ιατρικών ραντεβού πήρε έναν επιπλέον μήνα παράταση, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Μάρτιο. Αυτό γιατί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καθώς και σύλλογοι ανά την Ελλάδα ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου οι γιατροί να εκπαιδευθούν από την ΗΔΙΚΑ και να εξοικειωθούν με τα νέα δεδομένα, αίτημα που έκανε δεκτό ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Να θυμίσουμε, ότι το νέο σύστημα είχε αποφασιστεί να τεθεί σε λειτουργία την 1η Φεβρουαρίου, αφού είχε ήδη λάβει μία πρώτη αναβολή. Στο διάστημα αυτό, εκτός από την εκπαίδευση των γιατρών, η ΗΔΙΚΑ θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει δεδομένα και να κάνει διορθώσεις σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ιατρών και των συλλόγων τους.
Οι ιατροί κάνουν λόγο για ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, τόσο των ίδιων, όσο και των πολιτών, και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Μιλώντας για το θέμα στην εφ. «Πατρίς», ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης δήλωσε ότι «το νέο σύστημα κλεισίματος ραντεβού με ηλεκτρονικό τρόπο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που ισχύει από τον επόμενο μήνα, αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, όχι μόνο στη λειτουργία των ιατρείων που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και στους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Πρώτα από όλα απαιτεί κάποιες στοιχειώδεις ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες όσο αυτονόητες και αν φαίνονται για ορισμένους, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τις έχει όλος ο πληθυσμός, ειδικά άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα χρειαστούν τις υπηρεσίες. Αποτέλεσμα είναι πολλοί από αυτούς να ταλαιπωρηθούν ή να βρεθούν σε αδιέξοδο. Το δεύτερο είναι ότι το νέο σύστημα δεν επιτρέπει την ιεράρχηση των επειγόντων περιστατικών.
Άρα, ασθενείς που θα έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό, μπορεί να μην καταφέρουν να κλείσουν έγκαιρα και γρήγορα ραντεβού με τον ιατρό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα τους εξετάσει.
Αυξάνει πάρα πολύ την γραφειοκρατία και απλώς την μετατρέπει σε ψηφιακή μορφή, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες δυσλειτουργίες αλλά και ταλαιπωρία και για τους ιατρούς, αλλά πρωτίστως για τους ασφαλισμένους.
Βεβαίως, να μην λησμονούμε ότι η σύμβαση που έχουμε οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με τον ασφαλιστικό οργανισμό, είναι σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση για αριθμό περιστατικών.
Δεν αφορά δέσμευση χρόνου του ιατρείου, όπως καταχρηστικά προσπαθεί να επιβληθεί με αυτή την απόφαση.
Η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις και προς τον οργανισμό και προς το Υπουργείο Υγείας, να γίνει ένα καινούργιο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των περιστατικών ώστε να υπάρχει μια διαφάνεια αλλά αυτό να γίνεται από τον ίδιο τον ιατρό, όχι από το σύστημα ή από τον ασθενή, διότι αυτό, από την στιγμή που ο έλεγχος της ροής των περιστατικών θα φύγει από τα χέρια του ιατρού, θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες και ταλαιπωρία.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουμε διατυπώσει έγκαιρα τις ενστάσεις μας και έχουμε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα προκύψουν, το πιθανότερο».
«Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες συναδέλφους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι και ζητάμε άμεσα την απόσυρσή της, να δοθεί η δυνατότητα στον ιατρό που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ να κλείνει και ο ίδιος τα ραντεβού τηλεφωνικώς, όπως ίσχυε ως τώρα, να γίνει κάποια επιτροπή συμβουλευτική που να απαρτίζεται από ιατρούς του ΕΟΠΥΥ και από το Υπουργείο, ώστε να διευθετήσουμε μέσα από τον διάλογο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ραντεβού.
Τέλος, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να δει ξανά το ζήτημα μισθοδοσίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο εξευτελιστικό ποσό των 6 ευρώ ανά επίσκεψη» ανέφερε σε δήλωσή του στην εφ. «Πατρίς» ο Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος, ιατρός – Ουρολόγος και γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας.
Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και περιχώρων Χρήστος Τσαγκάρης έκανε λόγο για μια εφαρμογή που θα δυσκολέψει τους ηλικιωμένους αντί να τους βοηθήσει, αφού η χρήση του διαδικτύου δεν είναι εύκολη και δεδομένη για όλους.
«Η συνεχής ψηφιοποίηση των υπηρεσιών είναι μια εξέλιξη που επηρεάζει προς το χειρότερο όλους τους συνταξιούχους της χώρας, την ίδια ώρα που όλα τα υπόλοιπα προβλήματά μας, και στον τομέα της υγείας παραμένουν άλυτα αλλά και διογκώνονται. Η κατάσταση πηγαίνει προς το χειρότερο. Είναι πολύ δύσκολο για έναν ηλικιωμένο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να κλείσει το ραντεβού του με τον γιατρό, κάτι που απαιτεί γνώσεις υπολογιστή και σύνδεση με το διαδίκτυο, ενώ δεν είναι δεδομένο ότι ο κάθε συνταξιούχους μπορεί να έχει την βοήθεια ενός νεότερου ατόμου, για παράδειγμα ενός συγγενή του, για να καταφέρει τελικά να κανονίσει ηλεκτρονικά μια προγραμματισμένη εξέταση. Επίσης, τι θα γίνει αν ένα περιστατικό είναι επείγον και δεν είναι εφικτό το κλείσιμο ραντεβού μέσω πλατφόρμας. Εκτός από αυτό, ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ιατρών, ειδικά στις ειδικότητες που απαιτούνται για τα άτομα της τρίτης ηλικίας».
.