Η ύπαρξη αυξημένων επιπέδων αιμοπεταλίων στο αίμα αποτελεί ισχυρό δείκτη πιθανού καρκίνου, ιδίως στους άνδρες, και θα πρέπει επειγόντως να διερευνάται περαιτέρω, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σώσει ζωές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Περίπου το 2% των ανθρώπων άνω των 40 ετών έχουν υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (ή θρομβοκυττάρων), μια κατάσταση που περιγράφεται και ως θρομβοκυττάρωση. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η ύπαρξη αυτής της διαταραχής σε έναν άνθρωπο μπορεί να αποτελεί καρκινικό δείκτη και άρα πρέπει να οδηγεί άμεσα σε περαιτέρω διερεύνηση του ασθενούς.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Μπέιλι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Journal of General Practice, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνέκριναν στοιχεία για περίπου 30.000 ανθρώπους με θρομβοκυττάρωση και για άλλους 8.000 με φυσιολογικά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών με αυξημένα αιμοπετάλια διαγνώστηκαν με καρκίνο μέσα σε ένα έτος από την πρώτη εξέταση που έδειξε ότι είχαν θρομβοκυττάρωση. Τα ποσοστά ήταν ακόμη μεγαλύτερα (18% και 10% αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες) αν μια δεύτερη εξέταση αίματος μετά από ένα εξάμηνο είχε επίσης δείξει αυξημένα αιμοπετάλια.

Οι δύο συχνότεροι καρκίνοι που διαγνώστηκαν σε άτομα με θρομβοκυττάρωση ήταν των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Το ένα τρίτο των ασθενών δεν είχαν κανένα σύμπτωμα που θα αποτελούσε ένδειξη για τον γιατρό ώστε να διαγνώσει καρκίνο. Γι΄ αυτό, οι ερευνητές καλούν τους παθολόγους να εξετάζουν την πιθανότητα καρκίνου όταν βλέπουν απρόσμενα υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε ασθενείς.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόωρη διάγνωση είναι απολύτως το κλειδί για το αν ένας άνθρωπος θα σωθεί από τον καρκίνο. Η μελέτη μας δείχνει ότι σημαντικοί αριθμοί ανθρώπων θα μπορούσαν να διαγνωστούν έως τρεις μήνες νωρίτερα αν η ανίχνευση της θρομβοκυττάρωσης αποτελέσει το έναυσμα για τη διερεύνηση τυχόν καρκίνου» δήλωσε η Μπέιλι.