Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ μοιάζει λίγο πολύ εμφάνιση και στη γεύση με το γάλα και το γιαούρτι, αλλά είναι μια τροφή πολύ πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα.

Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Ναι.. Δεν ακούγεται και τόσο νόστιμο για όσους δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κεφίρ, αλλά πραγματικά τα οφέλη του κεφίρ είναι πολλά και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία! Άλλωστε μπορείτε να το φτιάξετε με διάφορους τρόπους ανάλογα το πώς σας αρέσει.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη του κεφίρ στην υγεία μας:

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά τα οποία είναι ευεργετικά για τη καλή υγεία του εντέρου!

Η ισχαιμική καρδιοπάθεια (ή στεφανιαία νόσος) αποτελεί σήμερα για τον Δυτικό κόσμο το πιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.  Τα καρδιαγγειακά επεισόδια σήμερα έχουν τέτοια έκταση που θεωρούνται σωστά η μεγαλύτερη θανατηφόρος επιδημία που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.  Οι θάνατοι από ισχαιμική καρδιοπάθεια παρουσιάζουν ακόμη μια ιδιαιτερότητα, αφού τα άτομα τα οποία χάνονται προέρχονται από ηλικίες άκρως παραγωγικές, καθιστώντας έτσι την ισχαιμική καρδιοπάθεια σαν την σημαντικότερη αιτία πρόωρου θανάτου.  Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 άνδρες θα έχει κάποιο καρδιακό επεισόδιο πριν από τα 65 χρόνια του και ότι οι μισοί από αυτούς θα πεθάνουν.  Κάθε 3 λεπτά της ώρας πεθαίνει κάποιο άτομο από την πάθηση αυτή.

Τι γίνεται όμως με την ισχαιμική καρδιοπάθεια, μπορούμε να προλάβουμε και αν ναι, γίνεται η σωστή ενημέρωση;  Το σίγουρο είναι ότι, ναι, μπορούμε να προλάβουμε την ισχαιμική καρδιοπάθεια σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, όμως η πρόληψη της νόσου αυτής απαιτεί συνεχή, έντονη και επίπονη προσπάθεια, αφού η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική.  Σε αντίθεση δηλ. με τα λοιμώδη νοσήματα όπου το αίτιο είναι συνήθως ένα και συγκεκριμένο και πάνω στο οποίο μπορούμε να συγκεντρώσουμε όλη μας την προσπάθεια πρόληψης, στην ισχαιμική καρδιοπάθεια οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι πολλοί, άλλοι γνωστοί και άλλοι άγνωστοι, που έκαστος συμβάλλει με άλλοτε άλλο ποσοστό στην πρόκληση της νόσου σε κάθε άτομο.  Οι πιο γνωστοί παράγοντες που η συμμετοχή τους σήμερα θεωρείται σημαντική στην πρόκληση της ισχαιμικής καρδιοπάθειας είναι:

Στη σημερινή εποχή τα παιδιά φαίνεται να εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας από ότι οι προηγούμενες γενιές. Οι έρευνες δείχνουν ότι προσλαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες από τα περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο κ.α. Η ποσότητα λίπους όμως και απλών σακχάρων που καταναλώνουν είναι συνήθως μεγαλύτερη από τις διεθνείς συστάσεις, ενώ καταναλώνουν λιγότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες από τα επιθυμητά για καλή υγεία.Αυτές οι διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή, όπως για παράδειγμα των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι ασθένειες αυτές είναι πιθανό να μπορούν να προληφθούν υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η δίαιτα είναι η βάση της θεραπείας για όλους τους τύπους του διαβήτη. Ένα διαβητικό διαιτολόγιο μπορεί να έχει σχεδιαστεί για απώλεια βάρους αλλά βοηθά επίσης στη γρήγορη ρύθμιση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η δίαιτα είναι πραγματική κούραση αλλά το γεγονός ότι κατεβάζει γρήγορα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, είναι συχνά η ώθηση που τους βοηθά να την ακολουθήσουν πιστά. Οι ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη μειώνονται αμέσως μόλις αρχίσει το βάρος να πέφτει και αυτό είναι κάτι πού θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν την προσπάθειά τους και να φτάσουν το στόχο τους.

Με το διαβήτη , τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να πάρουν γλυκόζη. Η γλυκόζη προέρχεται κυρίως από υδατάνθρακες που αποτελούνται από σάκχαρα και άμυλο .Διασπώνται σε γλυκόζη η οποία πρέπει να μπει στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί σαν ενέργεια για την καθημερινή δραστηριότητα. Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη να μπει στα κύτταρα. Εξ αιτίας της έλλειψής της , το αίμα των διαβητικών πλημμυρίζει από γλυκόζη. Ελέγχοντας όμως την ποσότητα των υδατανθράκων πού λαμβάνονται με την τροφή , η λίγη ινσουλίνη που παράγεται στο αίμα του διαβητικού είναι αρκετή ώστε η γλυκόζη να διατηρείται σε ανεκτικά επίπεδα. Ο καταμερισμός των γευμάτων είναι απαραίτητος ανεξάρτητα με τον τύπο διαβήτη. Το ότι κάποιος έχει διαβήτη δε σημαίνει ότι θα στερηθεί αγαπημένες του τροφές εκτός από τα συμπυκνωμένα γλυκά , ούτε ότι πρέπει να τρώει «διαβητικές τροφές»

Πρέπει να φτιάξει μαζί με το γιατρό και το διαιτολόγο ένα διαιτολόγιο που να ταιριάζει με τις συνήθειες και τις ανάγκες του.
Πρέπει να τρώει το ίδιο ποσό τροφής για να διατηρεί το επίπεδο του σακχάρου σταθερό.
Δεν πρέπει να παραλείπει γεύματα
Δεν πρέπει να τρώει περισσότερο στο επόμενο γεύμα , αν τύχει και παραλείψει κάποιο.
Δεν πρέπει να απογοητεύεται αν χαλάσει τη δίαιτα .απλά μην εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Πρέπει να βασίζει τα κύρια γεύματα σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

 

Γενικές Οδηγίες

Η σωστή διατροφή για τα άτομα με διαβήτη είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία θεραπείας του.

Ο διαβητικός πρέπει :

  • Να επιλέγει υγιεινές τροφές
  • Nα τρώει τη σωστή ποσότητα
  • Να παίρνει τα γεύματα στις σωστές ώρες

Μερικοί απλοί στόχοι υγιεινής διατροφής, εάν εφαρμοσθούν από όλη την οικογένεια θα βελτιώσουν την υγεία όχι μόνο του διαβητικού μέλους αλλά και των υπολοίπων.

  • Τρώτε ποικιλία τροφίμων.  Προσπαθήστε σε κάθε γεύμα να περιλαμβάνονται τροφές από όλες τις ομάδες δηλαδή: γαλακτερά- κρέατα- ψωμί και δημητριακά- λαχανικά –φρούτα- λιπαρά.
  • Διατηρείστε το κανονικό σας βάρος.
  • Διαλέξτε ένα πρόγραμμα διατροφής φτωχό σε λίπος ιδιαίτερα ζωικό κεκορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.
  • Φροντίστε το διαιτολόγιό σας να είναι πλούσιο σε χορταρικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά.
  • Να μην χρησιμοποιείτε ζάχαρη.
  • Χρησιμοποιείστε αλάτι και οινοπνευματώδη με μέτρο. 

Η διατροφή του Πυθαγόρα και του Ιπποκράτη βασίζεται στη μείξη, την ισονομία, τη συμμετρία και την αρμονία. Ο νόμος της αναλογικότητας μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας.

Ιπποκράτης: "Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η Θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη".

Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!

Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.