1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται στο δυτικό κόσμο σε ανησυχητικό ποσοστό. Η παχυσαρκία έχει σχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων, αν και η αντίστροφη σχέση (μεταξύ απώλειας βάρους και μείωσης των καρδιαγγειακών συμβαμάτων) είναι δυσκολότερο να αποδειχθεί. Πρόσφατα, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Σε σύγκριση με τις φαρμακευτικές θεραπείες, η βαριατρική χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε μεγαλύτερη και μακρότερης διάρκειας απώλεια βάρους.

Προκειμένου να αξιολογήσει τις επιδράσεις της βαριατρικής χειρουργικής στις καρδιαγγειακές εκβάσεις, το αρχείο καταγραφής Swedish Obese Subjects (SOS) καταγράφει προοπτικά δεδομένα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση από το 1987 στη Σουηδία. Οι συγγραφείς ανακοινώνουν τις εκβάσεις 2.010 ασθενών που επέλεξαν να υποβληθούν σε βαριατρική χειρουργική (χωρίς τυχαιοποίηση) σε σύγκριση με 2.037 μάρτυρες που αντιμετωπίστηκαν με την καθιερωμένη φροντίδα σε 25 τμήματα χειρουργικής και 480 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Σουηδία. Τα κριτήρια ένταξης περιλάμβαναν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 37 έως 60 ετών με δείκτη μάζας σώματος (body mass index, BMI) ≥ 34 για τους άνδρες και ≥ 38 για τις γυναίκες. Τα κριτήρια αποκλεισμού και για τις δύο ομάδες ήταν προηγούμενη εγχείρηση για έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, προηγούμενη βαριατρική εγχείρηση, έλκος στομάχου κατά τους προηγούμενους 6 μήνες, ενεργός κακοήθεια κατά τα τελευταία 5 έτη, έμφραγμα μυοκαρδίου κατά τους τελευταίους 6 μήνες, βουλιμικό πρότυπο διατροφής, κατάχρηση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών, αντένδειξη εγχείρησης, λόγω προβλημάτων ψυχιατρικών ή συνεργασίας, και συνεχής θεραπεία με στεροειδή ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ενδιαφέρον να μετάσχουν στο νέο σύστημα έχουν επιδείξει μόλις 1.200 οικογενειακοί γιατροί ή ένας γιατρός για 8.500 πολίτες...
 
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET
 
 
Την ώρα που οι πολίτες πιέζονται να εγγραφούν υποχρεωτικά στον οικογενειακό γιατρό, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εξωνοσοκομειακή περίθαλψη) καρκινοβατεί.
 
Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια πολίτες καλούνται να αντιστοιχιστούν με μόλις 1.200 οικογενειακούς γιατρούς συν 2.800 στον ΕΟΠΥΥ. Στην πραγματικότητα, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει μόλις 1.200 γιατροί ή ένας οικογενειακός γιατρός για 8.500 πολίτες...
 
Με κοινή ανακοίνωσή τους, 13 Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου καταγγέλλουν τη διαδικασία υποχρεωτικής εγγραφής, τονίζοντας πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

Του Δημήτρη Κουναλάκη, Γενικού Ιατρού
 
Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια όπως παρουσιάζεται δείχνει την απουσία κάθε ηθικού πλεονεκτήματος και πόσο ανήθικο είναι ότι διαπράττεται:
 
Ήθελαν να μαντρώσουν τους πολίτες αυτής της χώρας σε 5.500 γιατρούς κρατικών δομών από τους πρακτικά 10.000 γιατρούς (παθολόγους, γενικούς ιατρούς, παιδίατρους) που υπάρχουν σήμερα (κρατικές & ιδιωτικές δομές) στη ΠΦΥ – εκτός νοσοκομείων και ειδικών δομών. Για να το πετύχουν, έβαλαν 2250 πολίτες ανά οικογενειακό ιατρό.
 
Κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο: Ότι επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχει, μιλάει για 1600 πολίτες μέγιστο ανά οικογενειακό ιατρό αν θέλεις να προσφέρεις ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη. Ακόμη και όλους τους γιατρούς (κρατικούς-ιδιωτικούς) να έβαζαν στο σύστημα, η αναλογία θα ήταν 1000 πολίτες ανά οικογενειακό ιατρό. Δεν υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών σε αυτές τις ειδικότητες. Λίγοι είναι.

Σε ένα... απίθανο σχόλιο προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, απαντώντας στον αρθρογράφο της Καθημερινής Μιχάλη Τσιντσίνη, για τα όσα γράφει εις βάρος τόσο του ιδίου όσο και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Εμπνεόμενος ίσως από το... επίθετό του, τον παρομοίασε με τον μικρό... Τσίντσα των Άνδεων!

Γράφει ο υπουργός: 

«Διάβασα σημεία στην Καθημερινή ένα άρθρο στο οπισθόφυλλο για την αφεντιά μου που το υπογράφει ένας Μιχάλης Τσιντσίνης, ο οποίος κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα, βρίζοντας και υποτιμώντας εμένα και ρίχνοντας και μια άσφαιρη στον Τσίπρα .

Αντί άλλης απαντήσεως στο πρώην οικόσιτο του Ψυχάρη και νυν του Αλαφούζου, του αφιερώνω αυτές τις φωτογραφίες και του συνιστώ να διαβάσει το άρθρο της Βικιπαίδεια .Θα αναγνωρίσει πολλές ομοιότητες της γραφίδας του με το τρωκτικό των Άνδεων που ονομάζεται Τσιντσιλά (είναι τρωκτικό, είναι οικόσιτο, μοιάζει με λαγό, και οι ακαθαρσίες του είναι ακίνδυνες)

Παρατυπίες και πλαστογραφίες των υπευθύνων του ιδιωτικού «Ιπποκράτειου θεραπευτηρίου» νομιμοποιήθηκαν με την βούλα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας - Την ίδια τακτική συγκάλυψης ακολουθεί το υπουργείο Υγείας και για άλλη ιδιωτική κλινική της περιοχής - Μεγάλη η ζημιά στο Δημόσιο

 
Με τη νομιμοποίηση παρατυπιών και πλαστογραφιών των υπευθύνων της ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής "Ιπποκράτειο θεραπευτήριο" στη Λάρισα, η οποία μάλιστα έγινε με τη... βούλα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, συνεχίζεται η προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου αλλα και του ΕΟΠΥΥ να καλυφθούν οι δραστηριότητες του ιδιοκτήτη της κλινικής - όπως και της γενικής κλινικής ΘΕΟΤΟΚΟΣ που απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας κλείνουν επί μακρόν τα μάτια σε παρατυπίες και παρανομίες στη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, παρότι αυτές διαπιστώνονται από τους Ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), ενώ την ίδια τακτική συγκάλυψης υιοθετεί και ο ΕΟΠΥΥ δια του αντιπροέδρου του ζητούσε πίστωση χρόνου για την ψυχιατρική κλινική ως προς τον έλεγχο της σύμβασης του Οργανισμού με την κλινική! Κι αυτό παρότι την ίδια ώρα για το Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο γίνεται έλεγχος απο τις εισαγγελικές αρχές.

«Πήρατε από κάθε γιατρό από 50-100.000 ευρώ μεικτά τα τελευταία 6 χρόνια, και τώρα πάτε να μας βουλώσετε με μία εφάπαξ δόση» ειπε ο Ηλίας Σιώρας - «Αν δεν τα θέλετε να μην τα πάρετε» η απάντηση Πολάκη

 
Το ποσό των 220 εκατ. Ευρώ (μεικτά), δηλαδή 140 εκατ. ευρώ καθαρά, θα λάβουν ως αναδρομικά οι νοσοκομειακοί γιατροί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, για το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Δεκεμβρίου 2016. 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, στη διάρκεια συνάντησης τους, το καθαρό ποσό επιμερίζεται σε 115 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στους εν ενεργεία γιατρους του ΕΣΥ και σε 25 εκατ. ευρω που θα δοθούν  στους συνταξιούχους. 

 
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας επισήμανε οτι το υπουργείο δεν έχει ακόμη την πλήρη εικόνα, δηλαδή δεν έχει στοιχεία για τον αριθμό των γιατρών στους οποίους τα αναδρομικά θα επιστραφούν ούτε για την βαθμίδα τους που αλλάζει και το ποσό της επιστροφής. Διευκρίνισε μόνο ότι στους εν ενεργεία γιατρούς του ΕΣΥ περιλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί για όσο διάστημα υπηρετούσαν από τον Νοέμβριο του 2014 έως 31-12-2016.

Το χαμηλό ποσό των περίφημων αναδρομικών των γιατρων του ΕΣΥ -υπενθυμίζεται πως συνολικά έχουν δοθεί υποσχέσεις σε πεντε κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων του δημοσίου ότι θα λάβουν ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ- πυροδότησε ένταση μεταξύ του εκπροσώπου της ΔΗΠΑΚ, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας,  Παύλου Πολάκη.

Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποφάσισε να δώσει έως και τρεις μήνες παράταση στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει μια προσωρινή λύση για τους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών, λόγω της άρνησης του κλάδου να συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό, το αδιέξοδο όμως παραμένει και το τοπίο αναφορικά με το πως θα αποζημιώνονται τα γυαλιά οράσεως είναι θολό.

Οι οπτικοί εμμένουν στις θέσεις τους και αρνούνται να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους παρόχους. Επί του παρόντος, η κατάσταση είναι χαοτική, όπως αναφέρουν. Από τον Οκτώβριο έχει αλλάξει το σύστημα προμήθειας οπτικών ειδών και οι ασφαλισμένοι μπορούν με ένα voucher να αγοράσουν οπτικά από συμβεβλημένα καταστήματα. Όμως το γεγονός πως η πλειονότητα των καταστημάτων οπτικών αρνείται να υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ έχει μπλοκάρει τη νέα διαδικασία. 

Το κλίμα οξύνεται περαιτέρω. Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών –Οπτομετρών απευθυνόμενη προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, ανέφερε χαρακτηριστικά "τα οπτικά καταστήματα και οι οπτικοί-οπτομέτρες δεν τελούν σε εργασιακή σχέση εξάρτησης ή άλλη με τον Οργανισμό. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε βλαπτικούς και καταστροφικούς όρους αποδεχόμενοι τις έωλες οικονομικές σας "εκτιμήσεις". Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένως, ότι ο πανικός και η εμμονή είναι κακοί σύμβουλοι. Παρά ταύτα εμμένετε πεισματικά σχεδόν να ακολουθείτε αδιέξοδη πορεία. Δυστυχώς σε αυτή είσθε μόνοι σας. Δεν θα παρακολουθήσουμε τις αναλήθειες και τις απειλές, πολλώ δε μάλλον δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς". 

Ο ΕΟΠΥΥ απευθύνει έκκληση στους ασφαλισμένους να στηρίξουν ενεργά τη νέα διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών/γυαλιών οράσεως

ΕΟΠΥΥ: Τι ισχύει με την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως | tanea.gr
TANEA Team

Παράταση εκτέλεσης σε όλες τις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για οπτικά, που έχουν εκδοθεί στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018, δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Ειδικά για τις γνωματεύσεις που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, θα ισχύει παράλληλα με τη νέα διαδικασία του voucher, και ο παλιός τρόπος αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του λόγω της άρνησης της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών να αποδεχτούν μία νομοθετημένη διαδικασία -όπως σημειώνει-, αποφάσισε:

Την παράταση ισχύος εκτέλεσης όλων των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για οπτικά που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 από έναν σε τρεις μήνες, προκειμένου να έχουν οι ασφαλισμένοι ένα ικανό χρονικό διάστημα να βρουν κατάστημα οπτικών που θα δέχεται την αποζημίωση με τη «βεβαίωση πληρωμής».

O κρίσιμος ρόλος που μπορεί να παίξει ο ιατρικός τουρισμός στην ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των γιατρών στο εξωτερικό, τονίστηκε στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics.
 
Health web
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εκεί, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης.
 
Ένας στους τέσσερις γιατρούς μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας έχουν αποχωρήσει από τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία.

Στην κορυφή της λίστας των κρατών-μελών σε επίπεδο ενδονοσοκομειακών δαπανών, ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης για την Υγεία βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση «Η κατάσταση της υγείας με ματιά: Ευρώπη», που συνέταξε ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 25% των δαπανών αναλογεί στο εξωνοσοκομειακό φάρμακο.
 
Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση στο νόμο 4368/2016 για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, με το οποίο έκλεισε ένα κενό 10% ακάλυπτου πληθυσμού.
 
Κατάσταση της Υγείας: Ελλάδα
 
Μια πρώτη επεξεργασία της έκθεσης, που βασίζεται κυρίως σε δεδομένα του 2016, δείχνει πως το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 84 έτη για τις γυναίκες και στα 78,9 έτη για τους άνδρες, όταν ο μ.ο. στην Ε.Ε. είναι στα 83,6 έτη και στα 78,2 έτη, αντίστοιχα.
 
Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στη θνησιμότητα από πνευμονία (9,5 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, όταν ο μ.ο. της Ε.Ε. είναι 28,1).
 
Αντιθέτως, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό δηλωθέντων κρουσμάτων ιλαράς, με περισσότερα από 9 ανά 100.000 πληθυσμού (μ.ο. Ε.Ε. 2.2). Ωστόσο, η χώρα είναι μεταξύ των τριών κρατών-μελών με τα χαμηλότερα ποσοστά φυματίωσης το 2016 (4,1 ανά 100.000 πληθυσμού).

Υποκατηγορίες