Της Λεμονιάς Βασβάνη

Με εναλλάξ ωράριο θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου η 4η και η 5η Τοπική Ομάδα Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ) Θεσσαλονίκης που έχουν έδρα στην Χαριλάου επί της οδού Πλαταιών 26.

Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της 4ης ΤΟΜΥ θα παρέχονται κατά την εβδομάδα 5/8/19 – 9/8/19 από τις 07:00 έως τις 15:00, κατά τη επόμενη εβδομάδα (12/8/19 – 16/8/19) από τις 14:00 έως τις 22:00 και εφεξής η Τ.ΟΜ.Υ. θα λειτουργεί σε πρωινό και απογευματινό ωράριο εναλλάξ ανά εβδομάδα.

Η 4 η Τ.ΟΜ.Υ Θεσσαλονίκης είναι στελεχωμένη με ειδικευμένο ιατρικό (Γενικοί Ιατροί, Παθολόγος και Παιδίατρος) νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, άρτια εξοπλισμένη και με δυνατότητα πρόσβασης για ΑμΕΑ.

Και από τις 5 Αυγούστου 2019, οι υπηρεσίες της 5ης ΤΟΜΥ θα παρέχονται κατά την εβδομάδα 5/8/19 – 9/8/19 από τις 14:00 έως τις 22:00, κατά τη επόμενη εβδομάδα (12/8/19 – 16/8/19) από τις 07:00 έως τις 15:00 και εφεξής η Τ.ΟΜ.Υ. θα λειτουργεί σε πρωινό και απογευματινό ωράριο εναλλάξ ανά εβδομάδα.

Η 5η Τ.ΟΜ.Υ Θεσσαλονίκης είναι στελεχωμένη με ειδικευμένο ιατρικό (Παθολόγοι Ιατροί, Παιδίατρος) νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, άρτια εξοπλισμένη και με δυνατότητα πρόσβασης για ΑμΕΑ.

Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Διοικητής 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Ευστράτιος Πλωμαρίτης η αλλαγή αυτή στο ωράριο έγινε «γιατί όλα τα ωράρια έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Για παράδειγμα η πρωινή παιδίατρος δεν έβλεπε καθόλου παιδιά. Οι γονείς δουλεύουν τα πρωινά και μπορούν να τα φέρουν στο γιατρό το απόγευμα. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ομάδες πχ για τους παππούδες στα ΚΑΠΗ. Συνεννοήθηκαν μεταξύ τους οι γιατροί και συμφώνησαν να είναι εναλλάξ το απογευματινό και το πρωινό ωράριο. Καταρχήν το ξεκινήσαμε κάθε 15 μέρες. Στη συνέχεια οι ίδιοι οι γιατροί ζήτησαν να γίνει ανά εβδομάδα. Αυτό τους διευκόλυνε στον προγραμματισμό τους». Συμπλήρωσε ότι υπήρξε μόνο μια παράταση στην αρχική εφαρμογή επειδή αρκετοί είχαν κλείσει πρωινά ραντεβού με το προηγούμενο ωράριο. «Δώσαμε παράταση στην αρχή μέχρι την εφαρμογή του εναλλασσόμενου ωραρίου, αλλά τώρα λειτουργεί κανονικά και έχουν ενημερωθεί και οι πολίτες. Ξέρουν πότε είναι πρωί και πότε απόγευμα ο γιατρός τους».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το αν ο κόσμος γνωρίζει τις ΤΟΜΥ είπε πως «αρχικά στείλαμε ενημερώσεις στα ΜΜΕ, μας φιλοξένησαν ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ για να ανακοινώσουμε την λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, ενημερώσαμε στους όμορους δήμους και όχι μόνο, και αυτοί ανήρτησαν το σχετικό νέο στον πίνακα ανακοινώσεών τους. Απ’ ό,τι φαίνεται ο κόσμος είναι ενήμερος για τις ΤΟΜΥ και αυτό φαίνεται και από την επισκεψιμότητα.  Δεν έχω δεχθεί παράπονα από πολίτες που να έχουν έρθει σε εμάς και να μην έχουν εξυπηρετηθεί. Όσες φορές συνάντησα κόσμο στους διαδρόμους των ΤΟΜΥ ακούω τα καλύτερα λόγια».

Χρήσιμα

Έργο των Τ.ΟΜ.Υ είναι η παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό. Ειδικότερα, οι Τ.ΟΜ.Υ λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την παροχή δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς διακρίσεις.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 2311223567 & 2310307278 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"