Πολύς λόγος γίνεται φέτος για την κατακρήμνιση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και είναι αρκετά τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν το φαινόμενο, ενώ δεν λείπουν και κάποιες ακραίες περιπτώσεις.
 
Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να εισαχθεί στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Πατρών με 3.615 μόρια; Κι όμως μπορεί. Αυτή ήταν φέτος η βάση εισαγωγής για τους υποψηφίους των Εσπερινών ΕΠΑΛ στην Ιατρική Πατρών.
Επίσης, με 1.505 μόρια, υποψήφιοι Εσπερινών ΕΠΑΛ μπήκαν στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στην Πάτρα, ή ακόμα περισσότερο, με 1.140 μόρια, υποψήφιοι Ημερήσιων ΕΠΑΛ μπήκαν στην Γεωλογία Πατρών.
 
Πρόκειται βέβαια για ειδική κατηγορία υποψηφίων, με περιορισμένο αριθμό εισαχθέντων, η οποία όμως μπορεί να αποτελέσει μεγάλο «παράθυρο» εισαγωγής στο πανεπιστήμιο υπό προϋποθέσεις, καθώς από φέτος μπήκε στο μηχανογραφικό με πολλές περιζήτητες σχολές.
Οι κατηγορίες και οι ποσοστώσεις εισαγωγής με τις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι πάρα πολλές, και δεν είναι σπάνιο πολλοί υποψήφιοι να προσπαθούν να βρουν την «ειδική» κατηγορία που έχει μικρή συμμετοχή και συνεπώς πιο εύκολη εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Η προσπάθεια γίνεται πολλά χρόνια τώρα από αρκετούς γονείς.
Και οι βάσεις των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ήταν φέτος ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια και τα Ημερήσια ΕΠΑΛ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, το Υπουργείο Παιδείας αύξησε από το 2018 τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια από 1% που καθιερώθηκε το 2016, σε 5% σε μια προσπάθεια να κάνει πιο ελκυστικά στους μαθητές τα ΕΠΑΛ. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να γίνει πολύ ευκολότερη η εισαγωγή αποφοίτων Εσπερινών ΕΠΑΛ ακόμα και σε σχολές όπως η Ιατρική, όπως δείχνουν οι φετινές βάσεις.
 
Είναι ενδεικτικό ότι από τους 290 υποψηφίους των Εσπερινών ΕΠΑΛ, φέτος μπήκαν στο Πανεπιστήμιο ή σε στρατιωτικές σχολές και σώματα ασφαλείας οι 282, δηλ. ποσοστό επιτυχίας 97,4%, το υψηλότερο από όλες τις κατηγορίες λυκείων.
Το θέμα με τα Εσπερινά ΕΠΑΛ είναι ότι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής οι απλοί μαθητές, αλλά μόνο οι εργαζόμενοι με ένσημα. Αυτό όμως, μπορεί να το εκμεταλλεύονται κάποιοι γονείς, που «δηλώνουν» τα παιδιά τους, ως εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους ή στα επαγγελματικά τους γραφεία.
Τώρα, ένας υποψήφιος που έγραψε κάτι παραπάνω από 3.000 μόρια, τι Ιατρική θα μπορεί να παρακολουθήσει, είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο». Το πιο πιθανό είναι ότι θα εγκαταλείψει σύντομα, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

 

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 

Καθολική πτώση βάσεων καταγράφηκε σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην κατηγορία των ημερήσιων ΓΕΛ, την μεγαλύτερη πτώση βάσης είχε φέτος το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο με -41,8%, καθώς έπεσε στα 4.860 από τα 8.344 μόρια.
 
Σε επίπεδα κάτω του 10, κινήθηκαν και οι βάσεις σχεδόν όλων των πρωτοεμφανιζόμενων σχολών που προέκυψαν μετά την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, όπως Ιστορίας - Αρχαιολογίας (Αγρίνιο) με 9.747 μόρια, Διοίκησης Τουρισμού (Πάτρα) με 9.633, Μουσειολογίας (Πύργος) με 8.547, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Πάτρα) με 8.303, Γεωπονίας (Αμαλιάδα) με 7.663, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Αγρίνιο) με 7.103, Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (Μεσολόγγι) 6.271.
 
Και κλασικές σχολές όμως του Πανεπιστημίου Πατρών, είδαν τις βάσεις εισαγωγής τους, να πέφτουν σημαντικά.
Στο 24,9% και 24,6% ήταν η πτώση των βάσεων στα τμήματα Επιστήμης των Υλικών (από 9.794 στα 7.353 μόρια) και Γεωλογίας (από τα 9.433 στα 7.108 μόρια).
 
Αλλες σχολές που στο παρελθόν ήταν περιζήτητες, πλέον προσφέρονται με πολύ χαμηλές βάσεις λόγω των οικονομικών συνθηκών και των δυσμενών επαγγελματικών προοπτικών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών που και φέτος υποχώρησε κατά 804 μόρια και το κατώφλι εισόδου έπεσε στα 13.460 από τα 14.264 μόρια.
 
Το Φυσικό υπέστη καθίζηση 1.077 μορίων, φτάνοντας στα 12.836 μόρια, όπως και το Μαθηματικό η βάση του οποίου υποχώρησε φέτος στα 11.395 μόρια χάνοντας 865 μονάδες.
 
Σύμφωνα με τους πίνακες των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας:
 
@ Στα 506 τμήματα τα 171 επιτρέπουν την επιτυχία σε φοιτητές/τριες που έγραψαν κάτω από τη βάση: από λίγο κάτω έως δραματικά κάτω, πχ. 6.000 μόρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι επιτυχόντες σε αυτό το τμήμα έγραψαν κάτω από τη βάση. Το πόσοι ακριβώς είναι γνωστό στο ΥΠΑΙΘ. Το ποσοστό των πανεπιστημιακών, πλέον, τμημάτων που επιλέγουν φοιτητές με μετριότατες επιδόσεις είναι 34% περίπου.
@ Σε αυτά τα 171 τμήματα μπορούν να προστεθούν και 12 ακόμη στα οποία οι υποψήφιοι πέτυχαν επιδόσεις πάνω από 10.000 μόρια, αλλά στα μαθήματα βαρύτητας έγραψαν κάτω από τη βάση (π.χ. Φιλολογία Ρεθύμνου όπου ο/η τελευταίος/α έγραψε μ.ο. στα αρχαία ελληνικά και στην ιστορία 8,6).
@ Είναι λογικό ότι τα περισσότερα τμήματα που θα έχουν επιτυχόντες με τέτοιες επιδόσεις προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ. Μια πρώτη σκέψη είναι ότι η περίφημη αναβάθμιση των ΤΕΙ δεν έπεισε τους υποψηφίους, ακόμη και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τις πενταετείς σπουδές (π.χ. στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΠΑΔΑ ο τελευταίος έγραψε 10.014 μόρια και μ.ο 9,2 στα μαθηματικά και στη φυσική).
@ Από την άλλη υπάρχουν πολλά τμήματα (φιλολογία, ιστορικό/αρχαιολογικό, μαθηματικό, ξενόγλωσσες φιλολογίες, αρχιτεκτονική) στα οποία εισάγονται φοιτητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις.

 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.