«Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές συζητήσεις γύρω από ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας. Θα υπάρχει διαρκής ανάγκη για τη θέσπιση νέων κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας, ειδικότερα στις βιοϊατρικές επιστήμες, αλλά και στον χώρο άλλων επιστημών.

Οι θεμελιώδεις αρχές που διακρίνουν τον όρκο αλλά και γενικότερα το έργο του Ιπποκράτη και αναφέρονται στην ηθική και δεοντολογία άντεξαν στον χρόνο και θα αντέξουν και στο μέλλον…» τόνισε σε διάλεξή του χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, στην Ιατρική Σχολή Λάρισας.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έναρξης μαθημάτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη «Δεοντολογία και ηθική στις Βιοϊατρικές επιστήμες», στο κτίριο «Βιόπολη» στο Μεζούρλο, η οποία εντάχθηκε στις εκδηλώσεις προς τιμή του Πατέρα της Ιατρικής, με τίτλο «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή», που διοργανώνονται από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και τελούν υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Αναλυτικότερα, ο κ. Χαλιαμπάλιας αναφέρθηκε σε ζητήματα ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής, όπως αυτά καταγράφονται κυρίως στα έργα Όρκος, Περί ιητρού, Περί ευσχημοσύνης, Νόμος και Παραγγελίαι και σε μικρότερο βαθμό στα έργα Περί Τέχνης και Αφορισμοί.


«Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ»
Παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων το έργο «Νόμος» ο κ. Χαλιαμπάλιας, σημείωσε: «Στον Νόμο, η επιστήμη της ιατρικής καταγράφεται σαν η πιο διακεκριμένη από όλες τις επιστήμες αλλά τονίζεται ότι δυσφημίζεται από τους γιατρούς που δεν την υπηρετούν σωστά αλλά και από εκείνους που τους κρίνουν επιπόλαια. Οι ανεπαρκείς γιατροί είναι σαν τα βουβά πρόσωπα στην τραγωδία που έχουν τα ρούχα και τη μάσκα του ηθοποιού αλλά ηθοποιοί δεν είναι.
Σημαντική αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η έλλειψη τιμωρίας για τους γιατρούς που δεν υπηρετούν με σωστό τρόπο την ιατρική – η μόνη τιμωρία που υπάρχει είναι η κακή τους φήμη. Για τον λόγο αυτό επισημαίνεται η ανάγκη θέσπισης νόμων που θα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
Στη συνέχεια του Νόμου αναφέρονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν στην παροχή σωστής ιατρικής εκπαίδευσης. Τέτοιες προϋποθέσεις θεωρούνται: η φυσική κλίση του ατόμου (φύσις), η κατάλληλη διδασκαλία (διδασκαλίη), η προσωπική άσκηση (φιλοπονία), το ευνοϊκό περιβάλλον (ευφυής τόπος), η εκπαίδευση από μικρή ηλικία (παιδιομαθία) και ο χρόνος που πρέπει να διατίθεται αρκετός (χρόνος πολύς)».
Να σημειωθεί ότι οι επιστημονικές διαλέξεις που ακολούθησαν χθες, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος, ήταν αφιερωμένες στο έργο του Ιπποκράτη.


ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

https://www.eleftheria.gr/