Κλινικές πληροφορίες για την επιδημία του νέου κορονοϊού (nCoV-2019), που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα από την πόλη Ουχάν της Κίνας και βρίσκεται σε εξέλιξη, έδωσε σήμερα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 29.000 κρούσματα, που σε ποσοστό 99% έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Μεμονωμένα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί και σε ακόμη 26 χώρες, ιδιαίτερα σε γειτονικές της Κίνας περιοχές λόγω του αυξημένου όγκου ταξιδιωτών.

Σημειώνει ότι «καθώς όμως, η επιδημία εξαπλώνεται, η εντατική επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει σημαντικά στοιχεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τις υγειονομικές αρχές».

Το γονιδίωμα του νέου κορονοϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο,και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η επιδημιολογική έρευνα και η ανάλυση του γονιδιώματος του ιού έχουν αποκαλύψει πώς μεταδόθηκε ο ιός στους ανθρώπους.

«Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου. Δεν είναι γνωστό ακόμη ποιο ενδιάμεσο ζώο μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο. Από τα επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας μόνο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό από ζώο και έκτοτε ξεκίνησε η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων.

Σε όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που έχουν καταγραφεί η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική μετάδοση πιστεύεται ότι έγινε στην αγορά αγρίων ζώων της πόλης Ουχάν που έχει κλείσει και απολυμανθεί για να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση από τον αρχικό ξενιστή».

Πιθανό να μεταδόθηκε από μια σούπα… με νυχτερίδα;

Με την παραπάνω εκτίμηση του κ. Δημόπουλου φαίνεται πως συμφωνεί η εκτίμηση ομάδας Κινέζων επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός που εντοπίστηκε, τον περασμένο Δεκέμβριο, στην επαρχία Ουχάν μεταδόθηκε στους ανθρώπους από κατανάλωση νυχτερίδας ή φιδιού.

Όπως αναφέρεται σε ευρήματα μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο «Journal Of Medical Virology» και απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες τόσο τα social media όσο και τα ΜΜΕ, πρόκειται για ένα νέο στέλεχος το οποίο φαίνεται να είναι ένα μείγμα δύο άλλων κορονοϊών: ένα από νυχτερίδες και ένα άγνωστης προέλευσης.

Η ομάδα, μάλιστα, παρουσίασε στοιχεία και με βάση αυτά ο ιός πριν χτυπήσει τους ανθρώπους ήταν σ' ένα είδος φιδιού, με βάση ορισμένους βιολογικούς δείκτες στις επιφανειακές πρωτεΐνες του. Αυτές οι πρωτεΐνες, λοιπόν, επιτρέπουν στους ιούς να εισβάλλουν σε ξενιστικά κύτταρα και η μεταλλαγμένη μορφή επιτρέπει στον κορονοϊό να επιτεθεί εύκολα σε ανθρώπινα κύτταρα.

​Σε κάποιο σημείο ένας ιός νυχτερίδας μεταδόθηκε σε φίδια και προσαρμόστηκε στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αργότερα, οι άνθρωποι στην αγορά της Ουχάν, είτε ερχόμενοι σε επαφή με εκείνα είτε καταναλώνοντας κρέας ερπετών, μολύνθηκαν.