Τα ιδιωτικά ιατρεία ήταν και παραμένουν ανοικτά για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών και αυτό με κίνδυνο της υγείας των ιατρών.
IATRONET
Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολου Βαλτά, εξαπολύει ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Γιώργος Ελευθερίου.
 
Αιτία της αντιπαράθεσης είναι οι αναφορές του κ. Βαλτά περί περίθαλψης ασθενών και χορήγησης αντιβιοτικών από τους φαρμακοποιούς. Ο κ. Ελευθερίου, κάνει λόγο για αντιποίηση επαγγέλματος, υπογραμμίζοντας τα παρακάτω:
 
"Με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Βαλτά σε τηλεοπτική εκπομπή στις 5 Απριλίου περί περίθαλψης των ασθενών από τους φαρμακοποιούς, αλλά και τη χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων χωρίς συνταγή λόγω έλλειψης ιατρών, του γνωστοποιούμε το εξής:
 
Αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η περίθαλψη ασθενών και η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από φαρμακοποιούς, πράξεις άλλωστε που είναι ποινικά κολάσιμες. ( Άρθρο 18, Τρόπος διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων, N. 4675/2020).
 
Τα ιδιωτικά ιατρεία ήταν και παραμένουν ανοικτά για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών και αυτό με κίνδυνο της υγείας των ιατρών και των οικογενειών τους, καθώς λειτουργούν πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ουδέποτε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προέτρεψε τους ιατρούς να κλείσουν τα ιατρεία τους όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Βαλτάς.
 
Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί έχουν συνεισφέρει καίρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, λειτουργώντας ως ανάχωμα προς την μαζική αναφορά των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, είτε μέσω την ιατρείων τους είτε τηλεφωνικά με το σύνολο των πολιτών. Αυτό το έπρατταν και συνεχίζουν να το πράττουν, χωρίς μάλιστα κανένα απολύτως κέρδος σε αντίθεση με άλλους επαγγελματίες που επωφελούνται τα μέγιστα από την αύξηση των πωλήσεων τους λόγω της πανδημίας!
 
Ο ΠΙΣ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της άυλης συνταγογράφησης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το φάρμακο αποτελεί κατά παραγγελία αγαθό που θα αυξήσει τις πωλήσεις των φαρμακείων.
 
Καλούμε τον κ. Βαλτά να ανασκευάσει δημόσια τις ανακρίβειες που διατύπωσε και στο μέλλον να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς καμία ενέργεια που θα δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και θα προσβάλει, παραπληροφορεί και συκοφαντεί τους ιατρούς δεν θα γίνει ανεκτή από το ιατρικό σώμα και το ΔΣ του ΠΙΣ.
 
Ήδη ο Πρόεδρος του ΠΙΣ απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την οποία κοινοποίησε και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τον καλούμε επίσης να δείξει δημόσια τον σεβασμό του στο τεράστιο έργο που επιτελεί αυτή τη στιγμή το ιατρικό σώμα, το οποίο ήδη θρηνεί θύματα και να βοηθήσει επί της ουσίας και χωρίς εντυπωσιασμούς στο έργο της ιατρικής κοινότητας με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν τα θύματα της πανδημίας".