KOINH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΌΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ COVID-19

Αριθ.Πρωτ. 500 Κοζάνη 27/4/2020

Προς

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Γραφείο Περιφερειάρχη

Υπόψη: Αντιπεριερειάρχη κ. Τοπαλίδη Ηλία

Η πρόσφατη επιδημία πέραν των πολλαπλών πιέσεων που άσκησε στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, αναγκάζοντας την πολιτική ηγεσία σε ανασχεδιασμό και στοχευμένη ενίσχυση συγκεκριμένων δομών και υπηρεσιών, αποκάλυψε και την αδυναμία των κρατικών φορέων να συμπεριλάβουν στις πολιτικές υγείας τους και τον ιδιωτικό τομέα, θεωρώντας τον τελευταίο έναν προνομιακό χώρο «μεγαλογιατρών» που δεν χρήζει καμίας βοηθείας. Παρόλο αυτά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και διαψεύδει τους διαδεδομένους στερεότυπους μύθους. Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας κλήθηκαν εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης δημόσιας υγείας να υπερασπιστούν με στοιχειώδη επάρκεια τον ιατρικό τους ρόλο και να διατηρήσουν ανοιχτά και λειτουργικά τα ιατρεία τους, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των δημόσιων δομών υγείας, που στην παρούσα φάση έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Εντούτοις αυτό έγινε – και συνεχίζει να γίνεται- με πενιχρά μέσα και με τον ιδιώτη γιατρό εντελώς ανυπεράσπιστο λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν – και συνεχίζουν να υπάρχουν- στην προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Συν τοις άλλοις το τελευταίο διάστημα κατακλυζόμαστε ως ιατρικός χώρος από μια πληθώρα δωρεών προς τα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και της περιοχής μας, οι οποίες εξασφαλίζουν τα απαραίτητα ΜΑΠ για το προσωπικό τους ενώ παράλληλα αγνοείται προκλητικά ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος με ίδια μέσα επιχειρεί να διατηρήσει λειτουργικά τα ιατρεία του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κόστους και ποιότητας υλικών.

Ακολουθώντας λοιπόν το παράδειγμα και άλλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ( π.χ ΙΣ Θεσσαλονίκης) οι οποίοι σε συνεργασία με δημόσιους φορείς ( π.χ. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) εξασφάλισαν τα απαραίτητα μέσα για το σύνολο των μελών τους (ιδιωτικού και δημόσιου). λαμβάνοντας επιπλέον υπ' όψιν, πως με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα η επιδημία αυτή θα κρατήσει επί μακρόν και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας της χώρας, αιτούμαστε την δωρεά Μ.Α.Π. ( μάσκες, προσωπίδες, στολές μιας χρήσης, γάντια, αντισηπτικά κ.τ.λ.) από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προς τους Ι.Σ. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας του χώρου ευθύνης σας, προκειμένου αυτά να διατεθούν στη συνέχεια στους ιατρούς συναδέλφους – δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- ώστε να καλύψουν τυχόν κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Βασιζόμενοι στις ευαισθησίες της πολιτικής ηγεσίας της περιοχής απέναντι στο σύνολο του ιατρικού χώρου ευελπιστούμε στην αποδοχή του αιτήματος μας, αποδοχή η οποία θα αποκαταστήσει την σημερινή άδικη κατανομή πόρων και υλικών προς τους δυο βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας και θα δημιουργήσει ένα αίσθημα δικαιοσύνης και ασφάλειας σε μια μερίδα του ιατρικού κόσμου που σήμερα αισθάνεται να παραγνωρίζεται ο ρόλος του και να υποτιμάται η επαγγελματική του αξία.

Με εκτίμηση

Οι Πρόεδροι

 

Ι.Σ.ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ι.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ι.Σ.ΚΟΖΑΝΗΣ

Ι.Σ.ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΨΕΥΤΟΓΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ