04/08/2020

Σας ενημερώνουμε ότι, σε συνέχεια της υπ’ αριθμό 3578/2020 ΚΥΑ των υπουργών Υγείας και Επικρατείας (ΦΕΚ 3234/04-08-2020), την Τετάρτη 05-08-2020 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης παραπεμπτικών Διαγνωστικών εξετάσεων στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
 
Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, όσοι πολίτες έχουν επιλέξει ότι επιθυμούν άυλη συνταγογράφηση, κατά τη συνταγογράφηση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεών τους από τον ιατρό, θα παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά το παραπεμπτικό τους, μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους (email).
Επίσης κατά την εκτέλεση του παραπεμπτικού από το διαγνωστικό ιατρείο, θα λαμβάνουν μήνυμα με τα στοιχεία εκτέλεσης του παραπεμπτικού τους. Ο πολίτης μπορεί να δηλώνει ότι επιθυμεί άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Οι πολίτες που ήδη δηλώσει ότι επιθυμούν άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων δε χρειάζεται να κάνουν καμία περαιτέρω ενέργεια. Διαγνωστικά ιατρεία Τα διαγνωστικά ιατρεία θα εκτελούν τα άυλα παραπεμπτικά με βάση τον κωδικό του παραπεμπτικού (barcode). Δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα στα διαγνωστικά ιατρεία να αναζητούν τους κωδικούς των παραπεμπτικών του ασθενή με βάση τον ΑΜΚΑ του.
 
Για την αναζήτηση άυλου παραπεμπτικού μέσω του ΑΜΚΑ του ασθενή, το διαγνωστικό ιατρείο πρέπει να εισάγει στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον κωδικό (one time password) που θα λάβει ο πολίτης στο κινητό του τηλέφωνο ή/και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και το οποίο θα πρέπει να το γνωστοποιήσει στο διαγνωστικό ιατρείο. Μόλις το διαγνωστικό ιατρείο εισάγει τον κωδικό στο σύστημα, μπορεί να ανακτήσει τον κωδικό του παραπεμπτικού (barcode) και στη συνέχεια να εκτελέσει το παραπεμπτικό.
 
Η παραπάνω δυνατότητα διατίθεται από τη διαδικτυακή εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ παράλληλα διατίθεται μέσω του σχετικού API Διαγνωστικών ιατρείων που έχει υλοποιηθεί στο ΣΗΣ. Προκειμένου τα Διαγνωστικά ιατρεία να έχουν πρόσβαση στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, θα πρέπει να πιστοποιηθούν στο ΣΗΣ. Αναλυτικές οδηγίες θα αναρτηθούν με επόμενη ανακοίνωση. Λογισμικά Διαγνωστικών ιατρείων Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει υλοποιηθεί API Διαγνωστικών ιατρείων, για την εκτέλεση των άυλων παραπεμπτικών Διαγνωστικών εξετάσεων.
 
Οι κατασκευαστές Λογισμικών Διαγνωστικών ιατρείων οι οποίοι ενδιαφέρονται να πιστοποιηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στο API και το περιβάλλον δοκιμών του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, μπορούνι να αποστείλουν email εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προκειμένου να τους αποσταλούν σχετικές οδηγίες και να ακολουθήσει στη συνέχεια ενημερωτική τηλεδιάσκεψη.