Δριμύ κατηγορώ των νοσηλευτών για όσα δεν έγιναν για τον κλάδο εν μέσω πανδημίας. Η επιστολή τους στο υπουργείο Υγείας με 12 καυτά αιτήματα. Τι κι αν χιλιάδες νοσηλευτές δίνουν καθημερινό αγώνα για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, αφού νοσούν συχνά και οι ίδιοι από covid. 
Ο αγώνας τους αυτός όμως φαίνεται ότι δεν ανταμείφθηκε ποτέ. Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (Π Α Σ Υ Ν Ο – Ε Σ Υ) με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θέτει 12 καυτά αιτήματα, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε εν μέσω πανδημίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων.
 
Τα ξεχασμένα αιτήματα
 
Ειδικότερα ο κλάδος είναι σε απόγνωση, αφού σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας θέτει ένα προς ένα τα προβλήματα των νοσηλευτών τα οποία ακόμη και σήμερα παραμένουν άλυτα.
Μάλιστα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται σήμερα οι νοσηλευτές, με εξαντλητικά ωράρια, με κινδύνους λόγω του κορονοϊού, αλλά και με ελάχιστα μέσα στη διάθεσή τους, καθιστά το επάγγελμά τους ακόμη πιο δύσκολο. Διαβάστε ΕΔΩ τι δείχνουν τα στοιχεία για τους νοσηλευτές: «Κορονοϊός: Μάχη κατά του κορονοϊού με τους λιγότερους νοσηλευτές στην Ευρώπη.
 
– Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία»
 
Γι αυτό άλλωστε μέχρι πρόσφατα όλοι τους χειροκροτούσαν …
 
Η επιστολή στον υπουργό
 
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι εν μέσω πανδημίας δόθηκε και νέα παράταση για τη συζήτηση της ένταξης των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κάτι που αποτελεί αίτημα των νοσηλευτών εδώ και χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί από καμία κυβέρνηση.
 
Παράλληλα στην επιστολή τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι νοσηλευτές μέσω της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, μιλούν και για την αδιαφορία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση απέναντι στον κλάδο, δεδομένου ότι δεν όρισε Νοσηλευτή στην Επιστημονική Επιτροπή για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία, «απαξιώνοντας προκλητικά το έργο των Νοσηλευτών των Μ.Ε.Θ.» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
 
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
 
Όπως είναι ήδη γνωστό, το δεύτερο κύμα της πανδημίας έκανε την προβλεπόμενη εμφάνισή του, προελαύνοντας πανελλαδικά, με μαθηματική πρόοδο, οδηγώντας κατά εκατοντάδες τους πολίτες στις υπηρεσίες υγείας για νοσηλεία. Γεγονός αναμενόμενο και προβλέψιμο, καθώς το καλοκαίρι η χώρα μας μετατράπηκε σε τουριστικό πόλο έλξης εισαγόμενων κρουσμάτων, καθώς η ολιγωρία και η ανικανότητα των αρμόδιων φορέων να αναχαιτίσουν στις πύλες εισόδου της χώρας τους φορείς του COVID – 19, σε συνδυασμό με την «καλοκαιρινή ανεμελιά» των στελεχών της χάραξης των πολιτικών της υγείας, άφησαν εκτεθειμένο ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
 
Επί της ουσίας ότι κερδήθηκε με μόχθο και αυτοθυσία κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, κατακερματίστηκε κατά τη διάρκεια του θέρους και εξαργυρώνεται αυτό το διάστημα με το καθολικό lockdown.
Προς απογοήτευση όλων των Νοσηλευτών:
 
1. Δεν συστάθηκε ο κλάδος Νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ., όπως είχαν δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας.
 
2. Δεν πραγματοποιήθηκε η ένταξή μας στο ασφαλιστικό καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως είχαν δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας.
 
3. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών στις υπηρεσίες υγείας και απλά έγιναν ανανεώσεις των συμβάσεων και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συστήματος.
 
4. Δεν αναπτύχθηκαν με στρατηγικό σχεδιασμό οι αναγκαίες κλίνες Μ.Ε.Θ. και τα τμήματα νοσηλείας COVID-19 στα Νοσοκομεία Αναφοράς, καθώς και η στελέχωσή τους με το αναγκαίο εκπαιδευμένο προσωπικό. Επιπλέον δεν υπήρξε μέριμνα για την εκπαίδευση όλου του προσωπικού στις υγειονομικές δομές της χώρας μας, με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν εφεδρείες Νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού σε επίπεδο Μ.Ε.Θ. στις υπηρεσίες υγείας.
 
5. Δεν αναπτύχθηκαν νέες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του COVID – 19, σε πρώην υπηρεσίες υγείας, οι οποίες παραμένουν ανενεργές – ανεκμετάλλευτες.
 
6. Δεν ενισχύθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 
7. Δεν ενισχύθηκαν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.
 
8. Η έναρξη των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων έγινε με οργανωτική – διοικητική ανωριμότητα και ημιτελή σχεδιασμό, γεγονός το οποίο οδήγησε στην άναρχη έναρξη και λειτουργία τους σε ότι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Επιπλέον, οι Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς βρίσκονται σε εκπαιδευτικό καθεστώς και δεν υπηρετούν ως υγειονομικό προσωπικό.
 
9. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν όρισε Νοσηλευτή στην Επιστημονική Επιτροπή για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απαξιώνοντας προκλητικά το έργο των Νοσηλευτών των Μ.Ε.Θ., οι οποίοι λειτούργησαν και στελέχωσαν επιτυχώς όλες τις νέες Μ.Ε.Θ. πανελλαδικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Συνεχίζοντας την απαξιωτική πολιτική υγείας, δεν συμπεριέλαβε εκ νέου τους Νοσηλευτές στον προσδιορισμό μεταξύ των χρηστών που θα έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο. Εμβολιασμών και τα δικαιωμάτων αυτών.
 
10. Δεν δόθηκαν κίνητρα στους 3.000 έλληνες νοσηλευτές, οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
 
11. Δεν υπάρχει μέριμνα για τη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μεσούσης της πανδημίας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πέραν της επιδερμικής αντιμετώπισής ή της αναβολής τους.
 
12. Δεν υπάρχει μέριμνα για την αποκατάσταση της διαχρονικής αδικίας της μη παροχής του επιδόματος θέσης ευθύνης (290€), στους Τμηματάρχες Νοσηλευτικών Τμημάτων, τα οποία λειτουργούν χωρίς να είναι καταχωρημένα στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.
Τα χειροκροτήματα όπως είναι ηλίου φαεινότερο πέρασαν ανεπιστρεπτί και ως είθισται για ακόμη μια φορά, οι Νοσηλευτές παρέμειναν παραγκωνισμένοι από την πολιτική ηγεσία, καθώς η έλλειψη πολιτικού αναστήματος – σθένους και τα μικροπολιτικά συμφέροντα υπέτασσαν τη στυγνή και παγερή αδιαφορία των αρμόδιων πολιτικών παραγόντων.
 
Η συνδικαλιστική ανεπάρκεια και όλες οι τοξικές πολιτικές διαστρέβλωσης και παραπληροφόρησης, δεν θα βρουν έδαφος για να αποσταθεροποιήσουν και να υπονομεύσουν το έργο και την πορεία των Νοσηλευτών.
 
Φτάσαμε στο σημείο μηδέν και με τα εναπομείναντα σωματικά και ψυχικά αποθέματα, ορθώνουμε το ανάστημά μας, όπως μας επιτάσσει ο κώδικάς Νοσηλευτικής Δεοντολογίας και το ήθος μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα του COVID – 19, με κάθε κόστος, έχοντας μοναδική προτεραιότητα να επιστρέψουν όλους τους συμπολίτες στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
 
Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. στο πλαίσιο του υγιούς συνδικαλισμού και της διαφάνειας, καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να εφαρμόσει «σήμερα» τις δεσμεύσεις της και να εξαργυρώσει τις κοινωνικές επιταγές, βάζοντας τέλος στη διαχρονική παραπλάνηση των χιλιάδων νοσηλευτών, οι οποίοι νοσούν και θυσιάζονται για να κρατηθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
 
Οι Νοσηλευτές δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν με ήθος και αξιοπρέπεια τα κεκτημένα τους».
 
 
.-