Μαζί με τη χαλάρωση του lockdown  θα σηκωθεί η αυλαία μιας νέας πολιτικής συγκυρίας; Ποια είναι η μορφή που θα πάρει η νέα συγκυρία; Αυτά είναι τα δύο μεγάλη ερωτήματα που επιχειρούν να απαντήσουν τα κομματικά επιτελεία.

Πάρα την (αναπόφευκτη) χαλάρωση των εορταστικών ημερών, δεν σταματάει η προετοιμασία για τις θέσεις που θα πάρουν οι πολιτικές δυνάμεις στη διαφαινόμενη νέα κατάσταση.

Η πανδημία

 Ποια είναι όμως τα ζητήματα κλειδιά που θα καθορίσουν τη νέα συγκυρία; Το πρώτο κι εντέλει «υπαρξιακό» για τη νέα συγκυρία ζήτημα, είναι η εξέλιξη της πανδημίας.
 Αν το αμέσως προσεχές διάστημα σημειωθεί αναζωπύρωση της πανδημίας, τότε η συζήτηση περί νέας συγκυρίας, θα είναι άνευ νοήματος, αφού θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο τέλμα του κορωνοϊού. Αν συνεχιστεί η υφιστάμενη, έστω αργή, αποκλιμάκωση της πανδημίας είναι βέβαιο ότι το υγειονομικό ζήτημα θα αρχίσει να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο. Βεβαίως για όσο διάστημα θα έχουμε τόσο μεγάλο ημερήσιων θανάτων και διασωληνωμένων, η κατάσταση του ΕΣΥ θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η οικονομία

Αν λοιπόν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της πανδημίας, η επανάκαμψη της οικονομίας θα ανέβει στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας. Και στην Ελλάδα όταν λέμε οικονομία, σε μεγάλο βαθμό εννοούμε τον τουρισμό. Ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει επισήμως στις 15 Μαΐου, αν και ήδη βλέπουμε τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέχρι τώρα μηνύματα από τις κρατήσεις δύσκολα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενθουσιασμό. Οι τουριστικές αγορές τηρούν στάση αναμονής.

Αν όμως η αποκλιμάκωσή της πανδημίας συνεχιστεί και βοηθήσει ο καιρός ώστε να συνεχιστεί η σεζόν όλον τον Οκτώβριο, θα είναι εφικτός ο (αισιόδοξος) στόχος να κάνει ο ελληνικός τουρισμός φέτος το 40% του τζίρου του 2019, δηλαδή περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 40% ακούγεται μικρό, αλλά είναι το διπλάσιο από τον τζίρο του 2020.

Κατά συνέπεια, ένας ενδεχόμενος διπλασιασμός του τουριστικού τζίρου θα ενισχύσει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι ξεπεράσαμε τον κάβο της πανδημίας και πλέουμε στα νερά της ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα 4 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος, δεν είναι τεράστιο ποσό, αλλά θα σπάσουν τη χρηματοδοτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι αν τα ευρωπαϊκά κονδύλια εκταμιευτούν στο τέλος του καλοκαιριού και ο τουρισμός πάει σχετικά καλά, ανοίγει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα παράθυρο πρόωρων εκλογών για τα τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη.

Βεβαίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σκέφτεται την πρόωρη προσφυγής στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ερώτημα για τη νέα συγκυρία είναι το πόσο γρήγορα θα τρέξει η οικονομική ανάκαμψη. Αν υπάρξει η αίσθηση ότι βγαίνουμε από το τούνελ, η κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει τη θέση της.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Η εξ αριστερών αντιπολίτευση επενδύει πολιτικά στην αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτηρίζει «μητέρα των μαχών», ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνει λόγο για κήρυξη πολέμου στην εργατική τάξη.

Το πρώτο ραντεβού στους δρόμους είναι στις 6 Μαΐου στις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Από τη σκοπιά της κεντρικής πολιτικής σκηνής, μείζον ζήτημα δεν είναι μόνο η μαζικότητα των κινητοποιήσεων.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το αν πολίτες πειστούν ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι το πρώτο «προαπαιτούμενο» ενός νέου Μνημονίου, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Αν συμβεί αυτό, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση.

Με την επικείμενη χαλάρωση του lockdown φαίνεται ότι θα μπούμε σε μια νέα φάση της πολιτικής συγκυρίας.

Αν δεν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας, στην κεντρική πολιτική ατζέντα θα υποχωρήσει η σημασία των υγειονομικών ζητημάτων και θα προταχθούν:

-η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης, 

-το πόσο δίκαια θα κατανεμηθούν τα οφέλη από την όποια ανάπτυξη,

-η αντιμετώπιση της νέας φτώχειας που έφερε η πανδημία και το lockdown.

Η εκτίμηση στο επιτελείο της Κουμουνδούρου είναι ότι αν και συνεχίζεται η δημοσκοπική υπεροχή Μητσοτάκη, εντούτοις, η διαφορά έχει επανέλθει σε λογικά επίπεδα. Επιπλέον, σημειώνουν δύο σημαντικά πλήγματα που έχει δεχτεί το κυβερνητικό στρατόπεδο:

 Πρώτον, έχει πληγεί η εικόνα της διοικητικής επάρκειας της κυβέρνησης.

Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει «διαζύγιο» από τη νεολαία.

Το οχτάωρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη μπορεί να αποτελέσεις εφαλτήριο για την πλήρη ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων. Και αυτό γιατί, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του οχταώρου και η ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θίγουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Κατά συνέπεια, προκαλούν δυσαρέσκεια και αγανάκτηση σε μαζική κλίμακα. Με αυτή τη δυσαρέσκεια ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συναντηθεί.

Επιπλέον, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο Χατζηδάκη συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετατρέπεται σε προαπαιτούμενο. Στην Κουμουνδούρου βλέπουν το νομοσχέδιο ως την πρώτη «νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση του Μνημονίου Μητσοτάκη».

Πολεμικός τόνος

Δεν εκπλήσσει λοιπόν ο πολεμικός τόνος που έχει υιοθετήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. Στη σχετική εκδήλωση που οργάνωσε το κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:

«Να λάβουμε θέσεις μάχης. Διότι η κυβέρνηση αποφάσισε – παρά το ότι είμαστε ακόμη στη κορύφωση του δράματος της πανδημίας- να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία, δηλαδή να κηρύξει τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία. Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις. Όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες. Αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο.»

Σε ανάλογο (πολεμικό) τόνο και ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην Εποχή:

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μάχη αυτή με έναν αμυντικό μόνο τρόπο. […] Με μια πρόταση θα έλεγα πως πρέπει να αντεπιτεθούμε και να θέσουμε επιτακτικά τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου προστασίας των εργαζομένων και της αξιοπρέπειάς τους.»

Γιάννης Αλμπάνης - CNN Greece

Κ. Χατζηδάκης: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, δεν φέρνουμε απλώς προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου, με γνώμονα τις καλές πρακτικές των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με θέμα το “Me Too Greece”, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλα και της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννας Χορμόβα.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «αντιμετωπίζουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα που συζητήθηκε πριν λίγους μήνες εκτεταμένα και με μεγάλη ένταση. Και ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη βία και παρενόχληση στον χώρο εργασίας, κινούμενοι σε πέντε κατευθύνσεις:

1. Διευρύνουμε το πεδίο των απαγορευμένων συμπεριφορών, προσθέτοντας και την βία στους χώρους εργασίας, το λεγόμενο mobbing. Διευρύνουμε επίσης το πεδίο των προστατευόμενων προσώπων, ώστε να μην καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους αιτούντες εργασία και τους εθελοντές. Παράλληλα, εισάγουμε αυτοτελή απαγόρευση (για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία), αποσυνδεδεμένη από την έννοια των διακρίσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. λόγω φύλου).

2. Ενισχύουμε τις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Μεταξύ άλλων, εισάγουμε την υποχρεωτική κατάρτιση πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης, τον ορισμό προσώπου «συνδέσμου» για την παροχή συμβουλών και την υιοθέτηση εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών. Επιπροσθέτως, διευρύνουμε το «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις και στη θεματική της βίας και της παρενόχλησης, συμπεριλαμβάνουμε τους κινδύνους βίας και παρενόχλησης στο κεφάλαιο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και προβλέπουμε υποχρέωση παροχής εκπαίδευσης στους εργαζομένους, ως μέσο προληπτικής δράσης.

3. Μεριμνούμε για την άμεση προστασία των θιγομένων, με την πρόβλεψη απομάκρυνσης ή μετακίνησης από την εργασία ενός εκ των δυο μερών με την υποβολή της καταγγελίας, με την απαγόρευση αντιποίνων και με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, πλην του ποινικού μέρους.

4. Εισάγουμε ειδικές προβλέψεις στη διαδικασία ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών για βία και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, με διεξαγωγή της έρευνας από Επιθεωρητή ανώτερης βαθμίδας και εχέγγυα προστασίας της ιδιωτικότητας των εμπλεκομένων. Συστήνεται επίσης Αυτοτελές Τμήμα υπό τον Γενικό Επιθεωρητή για την παρακολούθηση των σχετικών καταγγελιών και την παροχή συμβουλών στους Επιθεωρητές.

5. Επιδιώκουμε την ευρύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, με την προσθήκη στις αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών επιτροπών ισότητας, ώστε να περιλαμβάνεται και η διάσταση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

«Στόχος μας είναι να κινηθούμε με προσοχή, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, ώστε ο νόμος όχι μόνο να διατυπωθεί κατά τρόπο που να οδηγήσει στα επιθυμητά από όλους μας αποτελέσματα, αλλά και να εφαρμοστεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενους στους εκπροσώπους των οργανώσεων. Κατέληξε δε ότι «είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις σας, δίνουμε προτεραιότητα στο θέμα αυτό για λόγους συνειδησιακούς».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «Η Ελλάδα τολμά να σπάσει βαθιά ριζωμένα στερεότυπα και πρακτικές που πλήττουν κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα και προσβάλλουν την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. H εξάλειψη κάθε μορφής βίας στους χώρους εργασίας αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης. Χωρίς ευχολόγια αλλά με δράσεις, όπως είναι η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και η δημιουργία της ιστοσελίδας metoogreece.gr, η κυβέρνηση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Με την κύρωση της Σύμβασης 190 του ILO, δημιουργούμε μία συνολική πολιτική, ένα πλέγμα προστασίας για κάθε εργαζόμενο, άνδρα ή γυναίκα, και ανεξάρτητα από το εργασιακό του καθεστώς. Σχεδιάζουμε προληπτικά και διορθωτικά μέτρα για να στηρίξουμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας ή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά» ανέφερε η κ. Συρεγγέλα. «Η Πολιτεία στηρίζει το metoogreece, σε μία προσπάθεια σύντομα καμία κακοποιητική πράξη, λεκτική ή σωματική, να μην μένει στο σκοτάδι. Να μην μένει ατιμώρητη. Πάνω από κόμματα, πεποιθήσεις και μικροπολιτικούς καιροσκοπισμούς, ενισχύουμε κάθε απόπειρα να δημιουργηθεί μία θεσμική και κοινωνική ασπίδα προστασίας των θυμάτων», κατέληξε.

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Γιάννα Χορμόβα σημείωσε ότι: «Η εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία αποτελεί κύριο μέλημα για τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία αποτελεί μέρος του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των εργαζομένων από τέτοια φαινόμενα. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα για να μπορούν να εργάζονται χωρίς φόβο. Ένας στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους κοινωνικούς φορείς και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

- Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος Γιάννης Παναγόπουλος και η νομική σύμβουλος τη ΓΣΕΕ Έλλη Βαρχαλαμά
- Η Μαρία Γαβουνέλη από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Η δήμαρχος Αη-Στράτη Μαρία Κακαλή, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ,
- Ο Ηλίας Γαληνός από την Action Aid,
- Η Αννα Παπανικολάου από την Woman On Top,
- Η Μαίη Ζαννή από την Women Act,
- Η Αρετή Γεωργιλή από τη Lean In Hellas,
- Η Νίκη Μάντζιου από τη Win Hellas Διεθνής Υποστήριξη Γυναικών,
- Η Αντωνία Τόρρενς από το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ),
- Η Μαρία Γιαννίρη από την Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών,
- Η Μίκα Ιωαννίδου από το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών,
- Η Κική Πετρουλάκη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας,
- Η Λίλιαν Γαζή από το Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών,
- Η Ελένη Φώτου από το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «ΒΙΑ-STOP»,
- Η Δέσποινα Λογιάδου από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος,
- Η Ειρήνη Φερέτη από τα Δικαιώματα της Γυναίκας,
- Η Όλγα Γκίνη από τη ΧΕΝ Ελλάδος,
- Η Αλίκη Μητσάκου από την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία,
- Η Βάλυ Παλαιολόγου από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Κηφισιάς- Εκάλης.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Taxheaven