Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια μελέτη που αποδεικνύει την πραγματική αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και Moderna για την COVID-19.

Ο ερευνητής Mark Thompson της ομάδας COVID-19 του CDC και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι τα εν λόγω εμβόλια ήταν πολύ αποτελεσματικά στην μείωση του ιικού φορτίου, των εμπύρετων συμπτωμάτων και της διάρκειας της COVID-19 μεταξύ ατόμων που μολύνθηκαν με κορονοϊό παρά το ότι είχαν εμβολιαστεί.

Η μεγάλη μελέτη επί σχεδόν 4.000 ατόμων έδειξε ότι ο πλήρης εμβολιασμός (με δύο δόσεις) ήταν 91% αποτελεσματικός στην πρόληψη της COVID-19, ενώ ο μερικός εμβολιασμός (με μία δόση) ήταν 81% αποτελεσματικός.

Επίσης, εκείνοι που είχαν κάνει έστω και μία δόση και μολύνθηκαν, είχαν χαμηλότερο επίπεδο ιικού RNA, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εμπύρετων συμπτωμάτων και μειωμένη διάρκεια ασθένειας σε σύγκριση με μη εμβολιασμένους ασθενείς.

Οι ερευνητές λένε ότι εάν περαιτέρω στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι αυτά τα εμβόλια μειώνουν το ιικό φορτίο και, άρα, αμβλύνουν την μολυσματικότητα του κορονοϊού, αυτό θα σήμαινε ότι τα εμβόλια αυτά δεν είναι μόνο πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις επιπτώσεις της εκ μόλυνσης ακόμα και μετά το εμβόλιο.