Τι πρέπει να γνωρίζετε

 • Τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά .
 • Μπορεί να έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό, αλλά αυτές είναι φυσιολογικές.
 • Συνήθως χρειάζονται δύο εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό για να δημιουργήσει το σώμα προστασία (ανοσία) έναντι του ιού που προκαλεί το COVID-19.
 • Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί, βρείτε ένα εμβόλιο. Συνεχίστε να λαμβάνετε όλες τις προφυλάξεις  έως ότου εμβολιαστείτε πλήρως.
 • Εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες που κάνατε πριν από την πανδημία. Μάθετε περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε όταν έχετε εμβολιαστεί πλήρως .

Αποτελεσματικότητα εμβολίου

 • Όλα τα εμβόλια COVID-19 που διατίθενται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του COVID-19 όπως φαίνεται στις ρυθμίσεις κλινικών δοκιμών.
 • Η έρευνα παρέχει αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 προσφέρουν παρόμοια προστασία σε πραγματικές συνθήκες.
 • Ο εμβολιασμός COVID-19 είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διακοπή της πανδημίας COVID-19.
 • Ο εμβολιασμός COVID-19 βοηθά στην προστασία των ανθρώπων από το να αρρωστήσουν ή σοβαρά άρρωστοι με το COVID-19 και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων γύρω τους.
 • Για να λάβουν τη μεγαλύτερη προστασία, τα άτομα πρέπει να λάβουν όλες τις συνιστώμενες δόσεις ενός εμβολίου COVID-19.
 • Μερικά άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 θα αρρωστήσουν ακόμη και επειδή κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν πόσο συχνά συμβαίνει αυτό, πόσο σοβαρή είναι η ασθένειά τους και πόσο πιθανό είναι ένα εμβολιασμένο άτομο να διαδώσει το COVID-19 σε άλλους.
 • Το CDC σας προτείνει να κάνετε ένα εμβόλιο COVID-19 μόλις είναι διαθέσιμο.

Τι γνωρίζουμε για το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19

Ο εμβολιασμός COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο COVID-19 και τις δυνητικά σοβαρές επιπλοκές του. Όλα τα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν στην προστασία των ανθρώπων από το COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής ασθένειας, σε περιβάλλον κλινικών δοκιμών. Μέχρι στιγμής, μελέτες  που έχουν εξετάσει πώς λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19 σε πραγματικές συνθήκες (μελέτες αποτελεσματικότητας εμβολίων) έχουν δείξει ότι αυτά τα εμβόλια λειτουργούν καλά.

Τα περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σχετίζονται με εμβόλια mRNA (Pfizer-BioNTech και Moderna) επειδή αυτά τα εμβόλια είναι διαθέσιμα περισσότερο. Το CDC και άλλοι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να μελετούν την αποτελεσματικότητα τόσο των εμβολίων mRNA όσο και του εμβολίου Johnson & Johnson Janssen (J & J / Janssen) COVID-19 σε πραγματικές συνθήκες.

Μέχρι στιγμής, η έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου mRNA COVID-19 σε πραγματικές συνθήκες είναι καθησυχαστική.

Μελέτες αποτελεσματικότητας εμβολίων παρέχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 προσφέρουν παρόμοια προστασία σε πραγματικές συνθήκες όπως έχουν σε κλινικές δοκιμές, μειώνοντας τον κίνδυνο COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής ασθένειας, μεταξύ ατόμων που εμβολιάζονται πλήρως από 90 τοις εκατό ή περισσότερο. Τα περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σχετίζονται με εμβόλια mRNA. Τα δεδομένα που σχετίζονται με το εμβόλιο J & J / Janssen θα κοινοποιούνται όταν είναι διαθέσιμα.

Εκτός από την παροχή προστασίας έναντι του COVID-19, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι τα εμβόλια COVID-19 παρέχουν επίσης προστασία έναντι μολύνσεων COVID-19 χωρίς συμπτώματα (ασυμπτωματικές λοιμώξεις). Ο εμβολιασμός COVID-19 μπορεί να μειώσει την εξάπλωση της νόσου συνολικά, βοηθώντας στην προστασία των ανθρώπων γύρω σας.

Η έρευνα προτείνει ότι για τα εμβόλια mRNA COVID-19, δύο δόσεις είναι καλύτερες από μία

Δεδομένα πραγματικού κόσμου από μελέτες αποτελεσματικότητας εμβολίων έδειξαν ότι η λήψη μόνο μιας δόσης αυτών των εμβολίων mRNA COVID-19 παρέχει κάποια προστασία έναντι του COVID-19, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αυτές οι μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι για εμβόλια mRNA, δύο δόσεις παρέχουν καλύτερη προστασία από μία δόση. Για να επωφεληθούν περισσότερο από τον εμβολιασμό, οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων εμβολίου.

Τα εμβόλια COVID-19 βοηθούν στην προστασία από σοβαρές ασθένειες με περιπτώσεις ανακάλυψης εμβολίων COVID-19

Ενώ τα εμβόλια COVID-19 λειτουργούν καλά, ορισμένα άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19 θα εξακολουθήσουν να αρρωσταίνουν, επειδή κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Αυτά ονομάζονται περιπτώσεις ανακάλυψης εμβολίων . Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να κάνει τα συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά εξακολουθούν να λαμβάνουν COVID-19. Τα εμβόλια mRNA COVID-19 έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία σε άτομα όλων των ηλικιών που είναι επιλέξιμα να τα λάβουν . Αυτό περιλαμβάνει άτομα 65 ετών και άνω που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών αποτελεσμάτων από το COVID-19.

Συνήθως χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για να δημιουργήσει το σώμα προστασία μετά τον εμβολιασμό. Εμβολιάζεστε πλήρως δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer ή Moderna και δύο εβδομάδες μετά την εφάπαξ δόση του εμβολίου J & J / Janssen. Είναι πιθανό να συνεχίσετε να παίρνετε το COVID-19 αμέσως μετά τον εμβολιασμό, επειδή το σώμα σας δεν είχε αρκετό χρόνο για να δημιουργήσει πλήρη προστασία. Συνεχίστε να λαμβάνετε προφυλάξεις  έως ότου εμβολιαστείτε πλήρως.

COVID-19 Εμβόλια και νέες παραλλαγές του ιού

Αυτό που ξέρουμε

Νέες παραλλαγές του ιού που προκαλούν το COVID-19 εξαπλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν προστασία έναντι των περισσότερων παραλλαγών που εξαπλώνονται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια σε μερικούς ανθρώπους ακόμη και αφού εμβολιαστούν πλήρως.

Αυτό που δεν ξέρουμε

Τα στοιχεία περιορίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι νέες παραλλαγές COVID-19 θα επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των εμβολίων COVID-19 σε πραγματικές συνθήκες. Το CDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας των εμβολίων για να δει εάν οι παραλλαγές επηρεάζουν το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19 σε πραγματικές συνθήκες.

Παραλλαγές Αναλογίες

Το εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης της γονιδιωματικής του CDC εντοπίζει νέες και αναδυόμενες παραλλαγές SARS-CoV-2 για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στη διάγνωση, τις θεραπείες και τα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παρακολούθηση της εξάπλωσης των αναδυόμενων παραλλαγών στις Ηνωμένες Πολιτείες βασίζεται σε εκτεταμένη, γρήγορη αλληλουχία. Για την επιτάχυνση της αλληλουχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το CDC συνήψε συμβόλαια με εμπορικά διαγνωστικά εργαστήρια και συνεργάστηκε με το Association of Public Health Laboratories (APHL). Η συνεργατική προσέγγιση του CDC με αυτούς τους οργανισμούς εφάρμοσε το πρόγραμμα National SARS-CoV-2 Strain Surveillance (NS3) για να παρέχει ένα ολοκληρωμένο και πληθυσμιακό σύστημα παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Το ανοσοποιητικό σύστημα - η άμυνα του σώματος κατά της μόλυνσης

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19, βοηθάει πρώτα να δούμε πώς το σώμα μας καταπολεμά τις ασθένειες. Όταν τα μικρόβια, όπως ο ιός που προκαλεί το COVID-19, εισβάλλουν στο σώμα μας, επιτίθενται και πολλαπλασιάζονται. Αυτή η εισβολή, που ονομάζεται μόλυνση, είναι αυτό που προκαλεί ασθένεια. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρησιμοποιεί πολλά εργαλεία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το αίμα περιέχει ερυθρά κύτταρα, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε ιστούς και όργανα, και λευκά ή ανοσοκύτταρα, τα οποία καταπολεμούν τη μόλυνση. Διαφορετικοί τύποι λευκοκυττάρων καταπολεμούν τη μόλυνση με διαφορετικούς τρόπους:

 • Τα μακροφάγα είναι λευκά αιμοσφαίρια που καταπιούν και χωνεύουν μικρόβια και νεκρά ή νεκρά κύτταρα. Οι μακροφάγοι αφήνουν πίσω τους τμήματα των μικροβίων που εισβάλλουν, που ονομάζονται «αντιγόνα». Το σώμα αναγνωρίζει τα αντιγόνα ως επικίνδυνα και διεγείρει τα αντισώματα για να τα επιτεθούν.
 • Τα Β-λεμφοκύτταρα  είναι αμυντικά λευκά αιμοσφαίρια. Παράγουν αντισώματα που επιτίθενται στα κομμάτια του ιού που αφήνονται πίσω από τους μακροφάγους.
 • Τα Τ-λεμφοκύτταρα  είναι ένας άλλος τύπος αμυντικών λευκών αιμοσφαιρίων. Επιτίθενται σε κύτταρα του σώματος που έχουν ήδη μολυνθεί.

Την πρώτη φορά που ένα άτομο μολυνθεί με τον ιό που προκαλεί το COVID-19, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες ή εβδομάδες για να κάνει το σώμα του και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία καταπολέμησης των μικροβίων που χρειάζονται για να ξεπεράσει τη μόλυνση. Μετά τη μόλυνση, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θυμάται τι έμαθε πώς να προστατεύει το σώμα από αυτήν την ασθένεια.

Το σώμα διατηρεί μερικά Τ-λεμφοκύτταρα, που ονομάζονται «κύτταρα μνήμης», τα οποία ενεργοποιούνται γρήγορα εάν το σώμα συναντήσει ξανά τον ίδιο ιό. Όταν ανιχνεύονται τα γνωστά αντιγόνα, τα Β-λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα για να τα επιτεθούν. Οι ειδικοί μαθαίνουν ακόμα πόσο καιρό αυτά τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν ένα άτομο από τον ιό που προκαλεί το COVID-19.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19

Τα εμβόλια COVID-19 βοηθούν το σώμα μας να αναπτύξει ανοσία στον ιό που προκαλεί το COVID-19 χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε την ασθένεια.

Εμβόλιο για τον covid

Διαφορετικοί τύποι εμβολίων λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για να προσφέρουν προστασία. Αλλά με όλους τους τύπους εμβολίων, το σώμα αφήνεται με μια τροφοδοσία Τ-λεμφοκυττάρων «μνήμης» καθώς και Β-λεμφοκυττάρων που θα θυμούνται πώς να καταπολεμήσουν αυτόν τον ιό στο μέλλον.

Συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να παράγει ο οργανισμός Τ-λεμφοκύτταρα και Β-λεμφοκύτταρα. Επομένως, είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί με τον ιό που προκαλεί το COVID-19 λίγο πριν ή αμέσως μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια να αρρωστήσει επειδή το εμβόλιο δεν είχε αρκετό χρόνο για να παρέχει προστασία.

Μερικές φορές μετά τον εμβολιασμό, η διαδικασία δημιουργίας ανοσίας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και είναι σημάδια ότι το σώμα χτίζει ανοσία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αλληλουχίες με παρόμοιες γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με σημαντικά επιδημιολογικά και βιολογικά γεγονότα ομαδοποιούνται σε γενεαλογίες. Μια ιογενής καταγωγή είναι μια ομάδα ιών που ορίζεται από μια ιδρυτική παραλλαγή και τους απογόνους της. Η αναλογία των γενεών που κυκλοφορούν στο United Stated παρακολουθείται και χαρακτηρίζεται για να προσδιοριστεί εάν θεωρούνται παραλλαγές υψηλής συνέπεια (VOHC), παραλλαγές ενδιαφέροντος (VOC) ή παραλλαγές ενδιαφέροντος (VOI). Αυτά τα δεδομένα, μαζί με δεδομένα από πολλές άλλες πηγές, χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση εθνικών και κρατικών δράσεων δημόσιας υγείας που σχετίζονται με παραλλαγές.

Τύποι εμβολίων

Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι εμβολίων COVID-19 που έχουν εγκριθεί και συνιστώνται ή υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας (Φάση 3) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθεί μια περιγραφή του τρόπου με τον οποίο κάθε τύπος εμβολίου ωθεί το σώμα μας να μας αναγνωρίσει και να μας προστατεύσει από τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Κανένα από αυτά τα εμβόλια δεν μπορεί να σας δώσει COVID-19.

 • Τα εμβόλια mRNA περιέχουν υλικό από τον ιό που προκαλεί το COVID-19 που δίνει στα κύτταρα μας οδηγίες για τον τρόπο παραγωγής μιας αβλαβούς πρωτεΐνης που είναι μοναδική στον ιό. Αφού τα κύτταρα μας δημιουργήσουν αντίγραφα της πρωτεΐνης, καταστρέφουν το γενετικό υλικό από το εμβόλιο. Το σώμα μας αναγνωρίζει ότι η πρωτεΐνη δεν πρέπει να είναι εκεί και να δημιουργεί Τ-λεμφοκύτταρα και Β-λεμφοκύτταρα που θα θυμούνται πώς να καταπολεμήσουν τον ιό που προκαλεί το COVID-19 εάν μολυνθούμε στο μέλλον.
 • Τα εμβόλια πρωτεϊνικής υπομονάδας περιλαμβάνουν αβλαβή κομμάτια (πρωτεΐνες) του ιού που προκαλούν COVID-19 αντί για ολόκληρο το μικρόβιο. Μόλις εμβολιαστούν, το σώμα μας αναγνωρίζει ότι η πρωτεΐνη δεν πρέπει να είναι εκεί και να χτίζει Τ-λεμφοκύτταρα και αντισώματα που θα θυμούνται πώς να καταπολεμήσουν τον ιό που προκαλεί το COVID-19 εάν μολυνθούμε στο μέλλον.
 • Τα εμβόλια φορέων περιέχουν μια τροποποιημένη έκδοση διαφορετικού ιού από αυτόν που προκαλεί το COVID-19. Μέσα στο κέλυφος του τροποποιημένου ιού, υπάρχει υλικό από τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Αυτό ονομάζεται «ιικός φορέας». Μόλις ο ιικός φορέας είναι μέσα στα κύτταρα μας, το γενετικό υλικό δίνει στα κύτταρα οδηγίες για να φτιάξουν μια πρωτεΐνη που είναι μοναδική στον ιό που προκαλεί COVID-19. Χρησιμοποιώντας αυτές τις οδηγίες, τα κύτταρα μας δημιουργούν αντίγραφα της πρωτεΐνης. Αυτό ωθεί το σώμα μας να δημιουργήσει Τ-λεμφοκύτταρα και Β-λεμφοκύτταρα που θα θυμούνται πώς να καταπολεμήσουν αυτόν τον ιό εάν μολυνθούμε στο μέλλον.

Ορισμένα εμβόλια COVID-19 απαιτούν περισσότερες από μία λήψεις

εμβόλια

Για να εμβολιαστείτε πλήρως, θα χρειαστείτε δύο βολές ορισμένων εμβολίων COVID-19.

 • Δύο λήψεις: Εάν λάβετε ένα εμβόλιο COVID-19 που απαιτεί δύο λήψεις, θεωρείται ότι έχετε εμβολιαστεί πλήρως δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη λήψη. Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna  COVID-19 απαιτούν δύο λήψεις.
 • One Shot: Εάν λάβετε ένα εμβόλιο COVID-19 που απαιτεί ένα εμβόλιο, θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο δύο εβδομάδες μετά τη λήψη σας. Το  εμβόλιο Janssen COVID-19 της Johnson & Johnson απαιτεί μόνο μία λήψη.

Εάν έχουν περάσει λιγότερες από δύο εβδομάδες από τη λήψη σας, ή εάν εξακολουθείτε να χρειάζεστε τη δεύτερη σας λήψη, ΔΕΝ προστατεύεστε πλήρως. Συνεχίστε να λαμβάνετε μέτρα για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους έως ότου εμβολιαστείτε πλήρως (δύο εβδομάδες μετά την τελική σας λήψη).

 

USA.gov