Στους χώρους του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ), βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου για τον επιχειρησιακό ρόλο του Οργανισμού στη διαχείριση περιστατικών Covid-19 καθώς και των επειγόντων περιστατικών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Νωρίτερα ο υπουργός είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους συντάκτες υγείας όπου αναφέρθηκε στο επικείμενο έργο του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη μια σειρά νομοσχεδίων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία και γενικότερα τον ανασχηματισμό του τομέα Υγείας θα κατατίθενται στο μέλλον σε τακτικούς χρόνους. Οι μεταρρυθμίσεις ξεκινούν από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, που είναι και η ανειλημμένη υποχρέωση της χώρας και της οποίας το νομοσχέδιο συντάσσεται ήδη υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Μάριου Θεμιστοκλέους.
Στο άμεσο μέλλον έρχεται ο ανασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ ο οποίος σύμφωνα με τον υπουργό είναι ήδη ένα πελώριο ΣΔΙΤ που λειτουργεί μόνο με ποσοτικά κριτήρια ενώ, στο νέο σχέδιο προβλέπεται να λειτουργήσει με ποιοτικά κριτήρια και με real time ελέγχους για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, παραδέχθηκε ότι το clawback της περιόδου 2015-2019 ήταν υπερβολικά υψηλό και πρέπει να μειωθεί ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αλλαγή στην φαρμακευτική πολιτική γενικότερα και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και φαρμάκου. Ενώ, οι πληροφορίες μας λένε ότι σήμερα ή αύριο ο υπουργός θα δει και τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.
Η χρηματοδότηση είναι συγκεκριμένη παρόλο το 1,5 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο όπως φαίνεται θα διοχετευθεί στις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες θα ενημερωθούμε σύντομα όπως μας ανακοίνωσε ο υπουργός.
Η μεγάλη αναμόρφωση θα γίνει στο ΕΣΥ κάτι το οποίο αναμένεται με αγωνία, ενώ, είπε ότι θα γίνουν σοβαρές προσλήψεις εκτός της ανανέωσης των συμβάσεων στους επικουρικούς.
Ο ίδιος έχει θέσει ως προσωπικό στοίχημα μετά την περιπέτεια της υγείας του πριν 5 χρόνια, και το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σε αυτό όπως είπε, συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συχνότητα ενδονοσοκομειακών των λοιμώξεων, κάτι που πρέπει να μελετηθεί επαρκώς προκειμένου να δούμε το φταίει.
Ανθή Αγγελοπούλου
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 21-9-2021