Ένα παράδοξο ήρθε στην επιφάνεια μετά από την απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με τρίτη δόση για τα άτομα άνω των 60 ετών. Το πιστοποιητικό νόσησης χρειάζεται ένα μήνα για να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ ενώ η καραντίνα που απαιτείται για τον ασθενή δεν ξεπερνά τις 15 ημέρες. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πράξη. 

Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιβεβαιώνουν πάντως ότι το πιστοποιητικό νόσησης χρειάζεται ένα μήνα για να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ. Τα προβλήματα που προκύπτουν ωστόσο είναι τα εξής: Ένας εμβολιασμένος είτε είναι άνω των 60 ετών ή όχι μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα και αν έχει κορονοϊό επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού που δεν έχει λήξει τυπικά. Επίσης, δεν μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό νόσησης άμεσα.

Την ίδια στιγμή η βεβαίωση καραντίνας αρκετές φορές αργεί να εκδοθεί και να σταλεί από την Πολιτική Προστασία αλλά και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση αυτή δεν αρκεί για να εμποδίσει κάποιον να κυκλοφορεί και να μεταδίδει τον ιό. Μπορεί δηλαδή να θεωρείται άκυρο το πιστοποιητικό των 60αρηδων χωρίς τρίτη δόση, ωστόσο στην πράξη αυτό εξακολουθεί να ισχύει και να περνάει από την εφαρμογή όπως και συμβαίνει με το πιστοποιητικό όλων των εμβολιασμένων παρόλο που νόσησαν. 

Άρα, στην πράξη μετα το πέρας των 10 - 15 ημερών της καραντίνας έστω ότι αυτή τηρείται, ο ασθενής πρέπει να περιμένει άλλες 15 ημέρες για το πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο δεν θα ισχύει για όσους είναι άνω των 60 έτσι και αλλιώς όπως έχει ξεκαθαριστεί, καθώς αν δεν κάνουν και τρίτη δόση θεωρούνται... ανεμβολίαστοι...

Άλλο ένα ερώτημα που προκύπτει τι θα γίνει με το πρόστιμο των 100 ευρώ μέσω ΑΑΔΕ στα άτομα άνω των 60 ετών που δεν πρόλαβαν λόγω ασθένειας να κάνουν τρίτη δόση. Από τις 16 Ιανουαρίου και έπειτα αυτό το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης δηλώσει ότι θα στείλει επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να εκδίδονται μόνο μετά το πέρας της τρίτης δόσης, γεγονός το οποίο εισηγήθηκε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 2 Δεκεμβρίου, το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια συνεχίζουν να σώσουν ζωές και να μας «γλιτώνουν» από την πολύ βαριά νόσηση. Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και η έλευση της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει τον δρόμο προς τα εμβολιαστικά κέντρα.