του Παναγιώτη Στάθη

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητεί να διερευνηθούν συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, που υποστηρίζει ότι διαθέτει, σχετικά με την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας της χώρας, κατέθεσε σήμερα το πρωί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ΠΟΕΔΗΝ.

Η υπόθεση έρχεται ως εξέλιξη στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Μιχ. Γιαννάκου περί "VIP ΜΕΘ”, που προκάλεσαν την παρέμβαση τόσο των Εισαγγελιών Αθηνών – Θεσσαλονίκης και οι οποίες διέταξαν προκαταρκτική εξέταση, όσο και του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, που τον κατήγγειλε με μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο για fake news.

Την προσφυγή-αναφορά ανήγγειλε επισήμως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), λέγοντας πως "η εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ παρουσία της ΟΕΝΓΕ θα καταθέσει την Τετάρτη 15/12/2021 αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ”. Περιγράφει δηλαδή και την παρουσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καθώς τις προηγούμενες μέρες εντατικολόγοι αλλά και νοσοκομειακοί γιατροί είχαν μιλήσει για "συκοφαντία σε βάρος τους ότι κάνουν επιλογή ασθενών”.

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ 

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής: 

"Όπως είχαμε προαναγγείλει εδώ και μέρες, κατατέθηκε σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για τα ζητήματα, που αφορούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID 19. Με την αναφορά μας ζητάμε από τον κύριο Εισαγγελέα να διερευνήσει τον λόγο για τον οποίο παρά το γεγονός, ότι από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι περισσότεροι των διαθέσιμων κλινών, ένας σημαντικός αριθμός κλινών ανά ημέρα (από 39-58) εμφανίζεται διαθέσιμος.

Όλως ενδεικτικώς αναφέρουμε, ότι στις 11/12/2021 από την επίσημη ημερήσια έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (COVID 19), που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 705. Την ίδια ημέρα, στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας από τις συνολικά 660 διαθέσιμες κλίνες εμφανίζονται καλυμμένες οι 602. Ασθενείς νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: 103. Κενές κλίνες: 58. Στις 12/12/2021 από την επίσημη ημερήσια έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (COVID 19), που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 708. Την ίδια ημέρα, στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας από τις συνολικά 660 διαθέσιμες κλίνες εμφανίζονται καλυμμένες οι 604.

Ασθενείς νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: 104. Κενές κλίνες: 56. Στις 13/12/2021 από την επίσημη ημερήσια έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (COVID 19), που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 709.

Την ίδια ημέρα, στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας από τις συνολικά 664 διαθέσιμες κλίνες εμφανίζονται καλυμμένες οι 625. Ασθενείς νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: 84. Κενές κλίνες: 39.

Παράλληλα, στην αναφορά μας εκθέτουμε με βάση επιστημονικά στοιχεία και τοποθετήσεις επιστημόνων, τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, πράγμα, το οποίο αποτελεί και την μεγαλύτερη αγωνία μας, αφού εν μέσω της πανδημίας, δεκάδες συνάνθρωποι μας βρίσκονται να δίνουν μάχη για την ζωή τους, με άνισους όρους, χωρίς την αναγκαία μέριμνα της Πολιτείας.

Τέλος, αναφερόμαστε στο ζήτημα, που έχει ανακύψει λόγω της εισαγωγής του Μητροπολίτη Αιτωλίας στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού κατόπιν και των καταγγελιών της συζύγου του 58χρονου ασθενούς, που επί σειρά ημερών παρέμενε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Αγρινίου και ζητούμε να ερευνηθούν, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για συγκεκριμένους "επώνυμους" ασθενείς με COVID 19, που νοσηλεύονται ή νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ συγκεκριμένων Νοσοκομείων, στα οποία διεκομίσθησαν ακόμα και μέσω αεροδιακομιδής από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να κατηγορήσουν την ΠΟΕΔΗΝ, όπως κάνουν πάντοτε, στην αναφορά μας ζητάμε την εξέταση 40 μαρτύρων, ιατρών, εντατικολόγων, επιστημόνων υγείας αλλά και εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι μπορούν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία, που προσκομίσαμε και να δώσουν στις αρμόδιες αρχές την πραγματική εικόνα της καταστάσεως. Και ο κατάλογος των μαρτύρων, που θα προτείνουμε δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η ΠΟΕΔΗΝ δίνει καθημερινά την μάχη για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, για την διασφάλιση της υγείας των ασθενών των δημοσίων Νοσοκομείων και την ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας, ζήτημα, που καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό στις συνθήκες της πανδημίας. Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να διερευνήσει τα στοιχεία, τα οποία με κόπο κάθε φορά συλλέγουμε και να κάνει το χρέος της απέναντι σε όλους τους Έλληνες Πολίτες".

Νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε τα εξής: 

Τι είχε πει

Προαναγγέλλοντας την αναφορά, από τις 10 Δεκεμβρίου, ο Μιχάλης Γιαννάκος, είχε πει ότι θα καταθέσει "αναφορά στον Εισαγγελέα για ασθενείς που έχουν πεθάνει διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ" και τόνισε ότι "εμείς αυτό που είπαμε και το λέει και ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, κ. Παπανικολάου και η ΟΕΝΓΕ, είναι ότι κάθε ημέρα εμφανίζονται στο σύστημα πάνω από 40 κενά κρεβάτια, αλλά υπάρχουν 120 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που δεν τα καταλαμβάνουν (...). Δεν μπορεί να μένουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ για 10-15 ημέρες".

Μάλιστα προκαλώντας σάλο, είχε μιλήσει ουσιαστικά και για επιλεκτική μεταχείριση ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ και για κλειστές ΜΕΘ, ώστε να νοσηλευτούν VIP πρόσωπα.

10 περιστατικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναφορά θα περιγράφονται ονομαστικά τουλάχιστον 10 περιστατικά με επώνυμους ασθενείς που, σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται, βρήκαν ΜΕΘ σε συγκεκριμένο νοσοκομείο (Ευαγγελισμό) ενώ έρχονταν από μακριά και παράλληλα θα προταθούν και δεκάδες μάρτυρες, πλησίον των 50. Η αναφορά θα περιγράφει επίσης πως ανεξάρτητα από το αν κρατούνται οι ΜΕΘ ή όχι , στο σύστημα εμφανίζονται συνεχόμενα ως κενές πάνω από 40 ΜΕΘ, ενώ υπάρχει κόσμος που ειναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.

Προσφυγές

Ήδη οι αναφορές Γιαννάκου προκάλεσαν πολιτική θύελλα. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει χαρακτηρίσει τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ συκοφαντικές και ψευδείς και έχει καταθέσει αναφορά αξιόποινων πράξεων στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου για το θέμα.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Μιχάλη Γιαννάκου έχουν προκαλέσει παρεμβάσεις τόσο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όσο και από την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί η βασιμότητα αυτών των ισχυρισμών, στο σκέλος που αφορούν τις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, παρήγγειλε έρευνα που θα ενταχθεί στο πλαίσιο άλλης προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία διενεργείται από καιρό με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Σε αυτή τη δικογραφία, που βρίσκεται ανοιχτή προς διερεύνηση, εντάσσονται και οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

 Capital.gr