Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη. ● Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από συνδικαλιστικούς φορείς. ● Δεν δόθηκε ο λόγος στους νοσοκομειακούς γιατρούς κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή.

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωράει στο ξήλωμα του πουλόβερ της δημόσιας υγείας, την ώρα που η πανδημία -η οποία ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη- άλλα κατέδειξε διεθνώς: την ανάγκη για ισχυρά συστήματα υγείας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε, θέλει να ξεμπερδεύει με την ψήφιση του νομοσχεδίου με συνοπτικές διαδικασίες. Ετσι, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου την περασμένη Τρίτη αργά το βράδυ, την Πέμπτη ακούστηκαν τα κόμματα, την Παρασκευή έγιναν δύο απανωτές συνεδριάσεις, η μία με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και η δεύτερη με τη συζήτηση επί των άρθρων, τη Δευτέρα θα γίνει η τελική συνεδρίαση, ώστε την Τρίτη να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια προκειμένου να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη!

Ενδεικτικός της αγωνίας της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο εδώ και τώρα είναι και ο αποκλεισμός των νοσοκομειακών γιατρών (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ΟΕΝΓΕ και Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά, ΕΙΝΑΠ) από την ακρόαση των φορέων την περασμένη Παρασκευή. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.» ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και μέλος Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε ότι ενώ έλαβε τη διαδικτυακή πρόσκληση από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μέσω ΕΙΝΑΠ, συνδέθηκε διαδικτυακά, δήλωσε την ιδιότητά του, αλλά «δεν μου δόθηκε ο λόγος παρά το γεγονός πως δεν υπήρχε άλλος/άλλη εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών». Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, μας λέει, «δεν αναφέρθηκαν καν από τους προεδρεύοντες». Γι’ αυτό στη συζήτηση (chat) σχολίασε: «Ερμηνεύω τη στάση του αξιότιμου προεδρείου ως υποτίμηση των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, αφού δεν μου δόθηκε ο λόγος αν και δήλωσα εξ αρχής πως συμμετέχω ως Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ».

Με δυο λόγια, με το νομοσχέδιο ενισχύονται τα χαρακτηριστικά του ΕΟΠΥΥ ως «ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού» και των παροχών του σε ανταποδοτική βάση, ενώ τα κριτήρια «ποιότητας» που θεσμοθετούνται για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να λύσουν τις ελλείψεις των ιατρικών μηχανημάτων στις δημόσιες μονάδες υγείας, την πλήρη απουσία τους από ορισμένες περιοχές και τον εξαναγκασμό σε επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς.

Ταυτόχρονα η θέσπιση του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λειτουργεί ως «κόφτης» σε βάρος των αναγκών και του «κόστους» των ασφαλισμένων, καθώς ο ρόλος του είναι να περιορίζει τις αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Ακόμα το νομοσχέδιο προβλέπει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι συνεχίζεται η προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική λειτουργία τους, προκειμένου να αυξήσουν την «αυτοχρηματοδότησή» τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών.

«Το πρόταγμα της εποχής και της συγκυρίας είναι ισότητα, ποιότητα, καθολικότητα και αποτελεσματικότητα στη φροντίδα. Μπορεί να υλοποιηθεί με το νομοσχέδιο αυτό; Οχι και θα το δείτε στην πράξη» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, εισηγητής της μειοψηφίας, πρώην υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Ολη σας η ιστορία είναι πώς θα αναδιανείμετε την πίτα στον ιδιωτικό τομέα, η οποία είναι μεγάλη λόγω και των ανεπαρκειών του δημόσιου συστήματος υγείας που δεν κάνετε τίποτα για να τις αντιμετωπίσετε» επισήμανε.

Και υπενθύμισε πως «αυτές οι λοιδορημένες κρατικές δομές ήταν που σήκωσαν όλο το βάρος της κρίσης και το προσωπικό τους και οι πρωτοβάθμιες και οι νοσοκομειακές, ότι ο ιδιωτικός τομέας -του οποίου την κουλτούρα και τα προτερήματα θέλετε να εισαγάγετε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στη διοίκησή του- απέφυγε επιμελώς να εμπλακεί στην πανδημία και σας ανάγκασε και εσάς, που έχετε προνομιακές σχέσεις εκπροσώπησης μαζί του, να κάνετε και κάποιες κινήσεις».

«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο βάζει τη δική της σφραγίδα στην ήδη υποβαθμισμένη και ανεπαρκή δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως είναι σήμερα, αλλά και στην τυπική διάλυσή της.

Με παροχές, αντίστοιχα, του ελάχιστου στοιχειώδους πακέτου για τους ασθενείς, που θα πρέπει να κοστίζουν... πιο ελάχιστα σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Γι’ αυτό, τόνισε, «οι προβλέψεις του νομοσχεδίου δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας -δηλαδή πρωτογενούς πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης- μέσα από την ανάπτυξη των σύγχρονων κρατικών μονάδων Υγείας που να καλύπτουν δωρεάν όλες τις λαϊκές ανάγκες». Και κάλεσε «να το απορρίψουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι στις μονάδες Υγείας ως τμήμα αυτής ακριβώς της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας την πλήρη ανάπτυξη παράλληλα ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και φυσικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

«Ηδη -παρότι η πανδημία με τριάντα σχεδόν χιλιάδες νεκρούς ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τη σημασία του δημόσιου τομέα υγείας- έχουμε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί το σύστημα» κατέδειξε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Κι εξήγησε: «Εχουμε νοσοκομεία που μετατράπηκαν ήδη σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τον υπουργό να αποθεώνει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης που λειτουργεί με καθεστώς ανώνυμης εταιρείας, το ΕΚΑΒ να ιδιωτικοποιεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις δευτερογενείς διακομιδές, με αδρά αμοιβή για το Δημόσιο αλλά και με κρυφές χρεώσεις για τους ασθενείς, και τώρα έχουμε την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή».

Διαλύουν τον ΕΟΠΥΥ

Για «διάλυση του ΕΟΠΥΥ αντί ενίσχυσής του» έκανε λόγο ο Κώστας Κερασίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ. Σε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει 52 άρθρα τα 23 αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, που «αφορά όλους όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα, με χρήματα που προέρχονται από εισφορές των ασφαλισμένων και μόνο, ενώ το κράτος είναι για άλλη μία φορά απόν. Εάν θέλουμε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», πρόσθεσε, «να εφαρμόσετε τους νόμους που ήδη υπάρχουν με ελέγχους, ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων οι οποίοι θα επιστρέφουν στους ασφαλισμένους με καλύτερες παροχές και όχι κλείνοντας την ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Να κάνετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι να καλύπτετε τις ανάγκες με συμβάσεις. Η ποιότητα θα πρέπει να έχει μέσα τον άνθρωπο, που εδώ τον αφήνετε στο περιθώριο και δυστυχώς για άλλη μία φορά θα βάλει το χέρι στην τσέπη ή θα πεθάνει αβοήθητος».

Στον αντίποδα οι ασφαλιστικές εταιρείες πανηγυρίζουν. Στο μεγαλύτερο σάιτ ενημέρωσης των ασφαλιστών -asfalisinet.gr- φιγουράρει από την πρώτη στιγμή κατάθεσης του νομοσχεδίου της Ν.Δ. πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία. Στη Βουλή το ν/σ». Σύμφωνα με τον ισχυρό κλάδο, «ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία ασφαλιστικών εταιριών και δημόσιων νοσοκομείων με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Υγείας, που προβλέπει απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία με προκαθορισμένο τιμολόγιο και με τη δυνατότητα συνεργασίας και με τις ασφαλιστικές εταιρίες».

 

 

ΕΦΣΥΝ