Φουντώνει η κόντρα φαρμακοποιών – υπουργείου Υγείας, με τους πρώτους να επιμένουν ότι το νέο Δελτίο Τιμών έχει αυξήσει πολύ τη συμμετοχή του ασθενή στα φάρμακα, ενώ ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης απαντά ότι δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμένει ότι για γενόσημο φάρμακο που πριν το Δελτίο Τιμών ο ασφαλισμένος πλήρωνε 1 ευρώ, τώρα πληρώνει 50,18. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος ζητά από τον υπουργό να εξηγήσει πού οφείλεται η αύξηση σε συνταγή ασφαλισμένου για το ίδιο γενόσημο με ίδια διάγνωση.

Από την άλλη, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή επεσήμανε ότι έχουν αλλάξει οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα, αλλά δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων. Όπως είπε, η επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δέχονται να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως εξήγησε, αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο 100%. Ο φαρμακοποιός πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή ότι έχει 10 επιλογές με βάση τη δραστική ουσία. Αν ο ασθενής επιλέξει να πάρει πιο ακριβό φάρμακο θα επιβαρυνθεί τη διαφορά.

Για το ίδιο θέμα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι η αναίρεση της εξίσωσης της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή των γενοσήμων, διορθώνει μια πολυετή στρέβλωση, εξαιτίας της οποίας, η αποζημίωση κάποιων γενοσήμων φαρμάκων κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ ακριβότερα από τα πρωτότυπα, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αναθεώρηση του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων με ένα σύγχρονο μοντέλο αποζημίωσης που θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό της συμμετοχής των ασθενών.

 

 

 

Ανθή Αγγελοπούλου  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.