Νέους περιορισμούς και αυστηρότερα κριτήρια αναμένεται να επιβληθούν από το υπουργείο Υγείας στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να βάλει stop τόσο στον ανεξέλεγκτο αριθμό εξετάσεων, που πραγματοποιούνται όσο και να περιοριστούν οι πλασματικές εξετάσεις, οι οποίες χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να πραγματοποιούνται.
 
 
Ήδη όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο υπάρχουν σκέψεις για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1,00 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3,00 ευρώ ανά παραπεμπτικό) ποσά που θα πληρώνονται από τον ασθενή.
 
Με βάση τις διευκρινίσεις του υπουργού Υγείας τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.
 
Στο μεταξύ όμως στον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εξετάσεις που έχουν χρεωθεί στον Οργανισμό πραγματοποιήθηκαν από τους ασφαλισμένους.
 
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές, εκτιμά ότι θα μπούνε πραγματικά κανόνες στη διεξαγωγή και την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων μόνο όταν εφαρμοστούν οι real time έλεγχοι.
 
Εξάλλου και η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «ο βασικός στόχος, είναι να φτάσουμε στο σημείο με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και να έχουμε πραγματικά δεδομένα στην Υγεία τα οποία να μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Ο ίδιος ο ασφαλισμένος, όπου και αν πάει, σε όποια δομή, να είναι τα μάτια μας και ο μεγαλύτερος ελεγκτής, στο αν τυχόν καταχωρηθεί κάτι το οποίο πραγματικά μια υπηρεσία δεν έχει λάβει».