Εμβοές, Βουίζουν τα αυτιά μου….

Οι εμβοές (βουητά) είναι θόρυβοι (κουδούνισμα, βούισμα, σφύριγμα, βουητό) στα αυτιά ή το κεφάλι ενός ατόμου, όταν δεν υπάρχει σχετική εξωτερική πηγή που να παράγει αυτόν το θόρυβο. Αν και δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία, κάποιες αιτίες των εμβοών είναι θεραπεύσιμες. Οι εμβοές μπορούν να βελτιωθούν και με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι εμβοές δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Είναι ένα σύμπτωμα της ασθένειας του ατόμου, η οποία μπορεί έχει βάση στα αυτιά, το κεφάλι και τον εγκέφαλο, καθώς και στην ψυχολογία του.


Οι συχνότερες αιτίες εμφάνισης εμβοών είναι η βαρηκοΐα (οξύ ή χρόνιο ακουστικό τραύμα, πρεσβυακουσία, χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων κ.α), παθήσεις αυτιών (ωτοσκλήρυνση, χρόνια μέση ωτίτιδα, νόσος Meniere κ.α), νευρολογικά προβλήματα, ακουστικά νευρινώματα, λήψη φαρμάκων (ψυχιατρικά, νευρολογικά κ.α), υπέρταση, κακώσεις κεφαλής και πολλές άλλες.

Τύποι Εμβοών

Υπάρχουν δύο τύποι εμβοών:

 1. Υποκειμενικές εμβοές – ήχοι που μπορεί να ακουστούν μόνο από εσάς. Είναι ο πιο κοινός τύπος των εμβοών και συνήθως συνδέεται με προβλήματα που επηρεάζουν το σύστημα ακοής σας.

 2. Αντικειμενικές εμβοές – ήχοι που μπορεί να ακουστούν από εσάς ή τον οικογενειακό σας γιατρό, όταν αυτός ή αυτή ακούει μέσα από ένα στηθοσκόπιο που τοποθετείται κοντά στο αυτί σας. Αυτό το είδος των εμβοών είναι λιγότερο συχνό και συνήθως προκαλείται από ένα φυσικό πρόβλημα που παράγει ήχο μέσα ή κοντά στο αυτί. Για παράδειγμα, τα προβλήματα από την στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας.

Μια άλλη κατάταξη είναι σε μη σφύζουσες (που είναι συνήθως οι υποκειμενικές) και σε σφύζουσες (που είναι κυρίως οι αντικειμενικές) ανάλογα με το εάν ο ήχος που ακούμε έχει χαρακτήρα σφυγμικό ή μόνιμο.

Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τις υποκειμενικές – μη σφύζουσες, μιας και αφορούν τον περισσότερο πληθυσμό και συχνά η αιτία τους είναι μη αντιμετωπίσιμη, αν και υπάρχουν τρόποι να μην επηρεάζουν τη ζωή μας.

Μερικοί από τους πιο κοινούς ήχους που απαντώνται οι εμβοές είναι:

 • Ήχος συνεχούς τόνου

 • Buzzing

 • σφύριγμα

 • βρυχηθμός

 • Βουητό

 • Σφυγμικού χαρακτήρα

Τα Αίτια που προκαλούν εμβοές

Οι πιο κοινές αιτίες των εμβοών είναι:

 • Η έκθεση σε δυνατούς ήχους

 • Έντονο στρες ή τραύμα κεφαλής

 • Εκφύλιση των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία

 • Παθήσεις αυτιών, όπως η ωτοσκλήρυνση, το βύσμα κυψελίδας και η ωτίτιδα

 • Νόσος του Meniere

 • Ορισμένα φάρμακα

 • Νευρολογικά προβλήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα δύο κύρια αποτρέψιμα αίτια των εμβοών είναι:

Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο – για παράδειγμα, θορυβώδεις μηχανές ή τα αλυσοπρίονα ή όπλα. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται βιομηχανικοί εργάτες, οι αγρότες και οι εργαζόμενους στις μεταφορές. Ακούγοντας μουσική δυνατά στα αυτοκίνητα, μέσω ακουστικών και σε συναυλίες μπορεί επίσης προκαλέσουμε εμβοές.

Μερικά συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα – πάντα να ελέγχετε με το γιατρό σας εάν το φάρμακο που συνταγογραφείται για εσάς έχει μια παρενέργεια πρόκλησης εμβοών ή κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Επιπτώσεις των εμβοών στη ψυχολογία

Οι εμβοές μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτικές, και επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να εργαστεί ή να αντιμετωπίσει τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής. Οι άνθρωποι με εμβοές μπορεί να υποφέρουν από:

 • Έντονη δυσφορία (αυτό είναι κοινό)

 • Κατάθλιψη

 • Εναλλαγές συχνές της διάθεσης

 • Ένταση, ευερεθιστότητα ή απογοήτευση

 • Μειωμένη συγκέντρωση

 • Προβλήματα ύπνου.

 • Σκέψεις αυτοκτονίας είναι κοινές, όταν ένα άτομο είναι στα πρώτα στάδια των εμβοών. Με τον καιρό, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τις εμβοές σας και να μειώσετε τις αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες που έχουν για σας.

Τα πρώτα στάδια των εμβοών

Όταν πρώτα μάθετε ότι έχετε εμβοές, θα πρέπει να:

 • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ένα ωτορινολαρυγγολόγο (ειδικός ακοής) για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση

 • Μάθετε όλα οσα μπορείτε για τις εμβοές

 • Αποδεχτείτε ότι έχετε εμβοές. Αφού το έχετε κάνει αυτό, είστε στα μισά του δρόμου για την σε βάθος γνώση του προβλήματος

 • Καταλάβετε ότι μπορεί να νιώσετε κατάθλιψη και κούραση στα πρώτα στάδια.

 

Πώς εκτιμώνται οι εμβοές;

 

Η πλήρης Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση που περιλαμβάνει τη λήψη ενός ολοκληρωμένου ιατρικού ιστορικού, τη φυσική εξέταση και μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων (ακοολογικές και απεικονιστικές) κρίνεται απαραίτητη για την ορθή εκτίμηση των ασθενών με εμβοές. Οι εμβοές μπορεί να ταξινομηθούν σε εμβοές ήπιας και σοβαρής μορφής. Ήπιας μορφής χαρακτηρίζονται όταν γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή περιστασιακά ή μόνο όταν βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον και συνήθως δεν δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Όταν όμως αναφέρονται ως ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, τότε μιλάμε για σοβαρής μορφής.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι εμβοές;

Παρόλο που σε πολλούς τύπους εμβοών η ίαση είναι δύσκoλη, παραμένει μύθος η άποψη ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή ότι πρέπει να μάθουν οι ασθενείς να ζουν με το πρόβλημα αυτό. Οι σύγχρονες εξελίξεις προσφέρουν πολλές θεραπευτικές επιλογές σημαντικής ανακούφισης των ασθενών που πάσχουν από εμβοές. Η πρώτη σημαντική προσέγγιση του ασθενούς απαιτεί την επεξήγηση με απλοϊκούς όρους της βασικής λειτουργίας της ακοής και το μηχανισμό παραγωγής της εμβοής.

Είναι σημαντικό για του ασθενείς να ενημερώνονται ότι το σύμπτωμα αυτό μειώνεται σε ένταση τις περισσότερες φορές με την πάροδο του χρόνου και ότι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό περιστατικών εμμένει ή και αυξάνει σε ένταση. Εξίσου σημαντικό είναι η ενημέρωση ότι δεν πάσχουν από μια σοβαρή ασθένεια, όπως ένα όγκο εγκεφάλου ή ότι πρόκειται να χάσουν πλήρως την ακοή τους. Είναι αξιοσημείωτο το υψηλό ποσοστό των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από μία ήπια μορφή, που βρίσκει άμεση ανακούφιση μετά από την ενημέρωση για την καλοήθη φύση του προβλήματός τους, καθώς λύνεται ο “φαύλος κύκλος” μεταξύ εμβοών και άγχους.

Μια δεύτερη σημαντική προσέγγιση απαιτεί την ενημέρωση για την αποφυγή έκθεσης σε έντονο θόρυβο και την λήψη ερεθιστικών ουσιών, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη. Είναι επίσης σημαντική η υπενθύμιση ότι η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά επίσης και στο τσάι και τη σοκολάτα. Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ και τα μη- στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Επίσης είναι χρήσιμες οι τεχνικές ηχοκάλυψης στο σπίτι, όπως η ρύθμιση της βελόνας του ραδιοφώνου μεταξύ των σταθμών και η παραγωγή ενός θορύβου ευρέως φάσματος.

Οι δύο πιο διαδεδομένες τεχνικές για την αντιμετώπιση των εμβοών σήμερα είναι η ηχοκάλυψη (masking) και η θεραπεία επανεκπαίδευσης για τις εμβοές (Tinnitus retraining therapy – TRT).

 

Αντιμετώπιση Εμβοών

Όταν το μυαλό σας δέχεται για πρώτη φορά έναν ήχο από το περιβάλλον, το χαρακτηρίζει ως απειλητικό, ουδέτερο ή μη-απειλητικό. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε το θόρυβο, το μυαλό σας θα αντιδράσει αυτόματα. Για παράδειγμα, μια κόρνα αυτοκινήτου συνήθως θα σας φέρει περισσότερο σε εγρήγορση και έτοιμο να βγείτε από το δρόμο του αυτοκινήτου, ακόμη και αν δεν μπορείτε να το δείτε στην πραγματικότητα.

Αντίδραση στο θόρυβο και τις εμβοές

Όταν το μυαλό σας ακούει πρώτη φορά εμβοές, δεν μπορεί να τις συσχετίσει με οποιοδήποτε ήχο προηγουμένως έχει ταξινομηθεί ως θόρυβος και έτσι θα το χαρακτηρίσει ως εν δυνάμει απειλή. Αυτό τοποθετεί το μυαλό και το σώμα σε μια κατάσταση μεγάλης ανησυχίας. Αν το μυαλό σας υποστηρίζει την αντίληψη ότι οι εμβοές είναι απειλητικές, θα ανησυχείτε κάθε φορά που θα ακούτε τις εμβοές σας.

Προσαρμογή στις εμβοές

Ο σκοπός όλων των πασχόντων είναι να φτάσουν στο σημείο όπου οι εμβοές τους να μην επηρεάζουν αδικαιολόγητα την ποιότητα ζωής τους. Αυτό είναι γνωστό ως εξοικείωση. Είναι σημαντικό να κάνουμε ιατρικές εξετάσεις για την επίλυση των υποκείμενων φόβων σας σχετικά με τις εμβοές (για παράδειγμα, ότι μπορεί να προκληθούν από μια σοβαρή ασθένεια). Δεν μπορείτε να συνηθίσετε στις εμβοές, αν είστε φοβισμένοι.

Προσαρμογή στις εμβοές είναι σαν να μετακομίζετε από τη χώρα προς την πόλη. Κατά την αρχή, θα παρατηρήσετε το θόρυβο της κυκλοφορίας, αλλά μετά από κάποιους μήνες, μπορεί πλέον να έχετε συνηθίσει. Η κατανόηση του πώς ο εγκέφαλός μας αντιδρά στο θόρυβο είναι το πρώτο βήμα για να είστε σε θέση να ζείτε με τις εμβοές.

Μόλις συνηθίσετε τις εμβοές:

Δε θα έχουν καμία αρνητική συναισθηματική σημασία. Ως εκ τούτου, δε θα επηρεάζουν πλέον αδικαιολόγητα τη ζωή σας.

Θα παρατηρήσετε μια βελτίωση στον ύπνο, την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε, την κατάθλιψη και το άγχος

Θα υπάρχουν ακόμα μερικές μέρες όπου οι εμβοές σας είναι πιο ενοχλητικές απ ‘ότι συνήθως, για παράδειγμα, όταν είστε αγχωμένοι ή κουρασμένοι.

Διαχείριση των εμβοών

Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για τις εμβοές τους και ότι θα πρέπει απλά να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την αιτία των εμβοών, οι άνθρωποι που πλήττονται μπορούν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τις εμβοές στο σημείο όπου δεν είναι πλέον πρόβλημα για αυτούς και με τη βοήθεια του ειδικού να ξεπεράσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Οι άνθρωποι με εμβοές μπορούν να συνεχίσουν να έχουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή.

Στρατηγικές για τη διαχείριση των εμβοών

 • Όσο περισσότερη προσοχή δίνετε στις εμβοές σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να συνηθίσετε σε αυτές. Προσπαθήστε να:

 • Αποδεχθείτε τις εμβοές ως μέρος της ζωής σας

 • Σταματήστε να ανησυχείτε για τιε εμβοές σας

 • Κρατηθείτε απασχολημένοι – εστιάστε στην ευχάριστη και τόνωση των δραστηριοτήτων

 • Βρείτε για τη χαλάρωση και τη διαχείριση του στρες στρατηγικές που δουλεύουν για σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν γιόγκα, τάι τσι, ρεφλεξολογία και μασάζ.

 •  

Πράγματα που αποφεύγουμε για να βοηθήσουμε στη διαχείριση εμβοών

Μπορείτε να βοηθήσετε να γίνουν οι εμβοές λιγότερο οδυνηρές αν μπορείτε να δεχθείτε ότι:

 • Χρειάζεται μια μακρά σειρά από θεραπείες. Να μην ζείτε με την ελπίδα για μια θεραπεία θαύματος

 • Να μην είστε θυμωμένοι για τις εμβοές σας

 • Το αίσθημα ενοχής ότι δεν θα αντιμετωπιστούν

 • Μιλώντας γι ‘αυτό συνεχώς με την οικογένεια και τους φίλους

 • Να μην παρακολουθείτε διαρκώς το επίπεδο των εμβοών σας.

Στρες και εμβοές

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το στρες κάνει τις εμβοές χειρότερα. Αν και το άγχος είναι μέρος της καθημερινής ζωής, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες με τη χρήση τεχνικών χαλάρωσης. Θα βοηθήσει εάν:

 • Μείνετε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε – η ταραχή για τις εμβοές σας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα

 • Ανάπτυξη τεχνικών και δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε

 • Προσπαθήστε να αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις

 • Σκεφτείτε θετικά – η αρνητική σκέψη και ο θυμός μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Εάν είναι να συνηθίσετε να εμβοές σας, θα πρέπει να αρχίσετε να δέχεστε αυτές ως μη-απειλητικές. Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε τις εμβοές ως απειλή, θα τονιστούν.

Εμβοές και δυνατός θόρυβος

Ο δυνατός θόρυβος θα επιδεινώσει τις εμβοές. Θα πρέπει:

 • Να φοράτε ωτοασπίδες για δραστηριότητες όπως το κούρεμα του γκαζόν ή χρησιμοποιώντας ένα αλυσοπρίονο

 • Αποφύγετε τα δυνατά νυχτερινά κέντρα ή να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες.

 • Θεραπεία Εμβοών

 

Βοηθήματα ακοής και εμβοές

Η καλή ποιότητα και σωστή τοποθέτηση βοηθημάτων ακοής μπορεί να:

 • Μειώσει την αντίληψή σας για τις εμβοές με τη βελτίωση της ακοής σας

 • Απομακρύνει το στρες της ακρόασης ενός ήχου.

Φάρμακα για τη θεραπεία εμβοών

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την αγωγή των εμβοών. Ηρεμιστικά, αγχολυτικά και ορισμένα άλλα φάρμακα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα κατά τα πρώτα στάδια. Ωστόσο, τα φάρμακα, χωρίς την παροχή συμβουλών είναι σπάνια αποτελεσματικά. Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική και ο βελονισμός σπάνια φαίνεται να είναι χρήσιμα.

Χειρουργική επέμβαση και εμβοές

Η χειρουργική επέμβαση σπάνια δικαιολογείται και μπορεί να κάνει χειρότερα τις εμβοές.

Υπνοθεραπεία και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για εμβοές (CBT)

Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει έμμεσα βοηθώντας την χαλάρωση. Γνωστική θεραπεία της συμπεριφοράς, η οποία προσφέρεται από τους κλινικούς ψυχολόγους, μπορεί να σας βοηθήσει να:

 • Αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τις εμβοές

 • Μάθετε τρόπους για να εστιάσετε την προσοχή σας μακριά από τις εμβοές σας

 • Ελέξτε το άγχος που συνδέεται με εμβοές.

 •  

Θεραπεία TRT

 • Η θεραπεία TRT συνδυάζει περιόδους που ακούμε χαμηλά επίπεδα ειδικών ήχων με συμβουλευτικές συνεδρίες. Η συμβουλευτική έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση των εμβοών και τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων που συνδέονται με αυτές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος που έχετε.

 • Με τη ηχο-θεραπεία σας, μπορεί να σας δοθεί μια συσκευή παρόμοια με ένα ακουστικό βαρηκοΐας που φοριέται στο αυτί σας ή πίσω από το αυτί σας. Θα ακούσετε ένα χαμηλό θόρυβο του περιβάλλοντος μέσω της συσκευής για έξι έως 20 ώρες την ημέρα, ειδικά όταν είστε σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Δεν καλύπτει τις εμβοές σας εντελώς, αλλά συμβάλει στο να καταστούν λιγότερο ενοχλητικές. Με την πάροδο του χρόνου, η ευαισθητοποίηση σας από διαφορετικούς ήχους μειώνεται και θα παρατηρήσετε τις εμβοές σας μόνο αν επικεντρωθείτε σε αυτές.

 • Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία TRT – όπου έχετε συμβουλευτική και ηχοθεραπεία μαζί – μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση από τον ήχο-θεραπεία από μόνη της.

 •  

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και εμβοές

Αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις εμβοές περιλαμβάνουν:

 • Διατροφή – οι επιστημονικές μελέτες για να αποδείξουν ή να αποκλείσουν ότι τα ύποπτα τρόφιμα κάνουν εμβοές χειρότερα. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μείωση καφεΐνης (τσάι, καφές, σοκολάτα ή ποτά τύπου κόλα), κινίνη (τονωτικό νερό) και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει προσωρινά τις εμβοές για μερικούς ανθρώπους. Δεν πρέπει να αποφύγετε αυτά τα στοιχεία συνολικά. Απλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να αυξήσουν προσωρινά τις εμβοές σας. Πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα, για παράδειγμα, ζυμαρικά, που ακολουθείται από κέικ, μπορεί να έχουν μια κατευναστική ή κατασταλτική επίδραση, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη. Ωστόσο, δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να χωνέψει το φαγητό σας πριν πάτε για ύπνο για να βοηθήσετε στην αποφυγή ενός διαταραγμένου ύπνου.

 • Η διακοπή του καπνίσματος – το κάπνισμα στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με ζωτικό οξυγόνο τα αυτιά σας και τα αισθητήρια κυττάρα τους.

 • Μένοντας σωματικά και πνευματικά δραστήριοι – περιλαμβάνει άσκηση (το περπάτημα είναι πολύ ευεργετικό), χόμπι ή ενδιαφέροντα. Ακόμα κι αν εμβοές σας εμποδίζουν από το να εργάζεστε, να κρατηθείτε σωματικά και πνευματικά δραστήριοι όσο το δυνατόν. Μην αποχωρήσετε από τη ζωή.

Βρίσκοντας τους καλύτερους τρόπους για να συγκαλύψετε τις εμβοές σας – δοκιμάστε τον εαυτό σας σε περιβάλλουν με ευχάριστο θόρυβο, για παράδειγμα, να παίζει το ραδιόφωνο χαμηλά, ή να ακούτε μουσική χαλαρωτική, τη βροχή που πέφτει στην οροφή ή το κύμα στον ωκεανό.

Αϋπνία & εμβοές

Για την επιτυχή βελτίωση του ύπνου σας, θα πρέπει να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η βιοανάδραση και η προοδευτική χαλάρωση, μπορεί να λειτουργήσουν καλά. Πειραματιστείτε και βρείτε την τεχνική που λειτουργεί για σας.

Ιατρικές συμβουλές

Αν έχετε οποιαδήποτε σωματικά προβλήματα που συμβάλλουν στην διαταραχή του ύπνου σας, ζητήστε ιατρική συμβουλή. Εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα του ύπνου, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Μην προσπαθήσετε μόνος σας.

Προσοχή με θεραπείες για εμβοές

Οι περισσότερες από τις λεγόμενες «θεραπείες» στην αγορά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με μια συγκεκριμένη θεραπεία, ρωτήστε τον Εξειδικευμένο Ιατρό σας.

Ηχοκάλυψη των εμβοών

Η ηχοκάλυψη έχει ως στόχο την εφαρμογή ενός εξωτερικού ήχου για την επικάλυψη των εμβοών, αφού είναι γεγονός ότι πολλοί ασθενείς ανέχονται ένα εξωτερικό ήχο καλύτερα σε σχέση με τις εμβοές τους. Οι εμβοές μπορεί να επικαλυφθούν επιτυχώς σε ποσοστό 95% των ασθενών με τη χρήση ενός εξωτερικού ήχου κάλυψης, που εκπέμπεται από έναν ειδικό εξοπλισμό όπως φορητές συσκευές ηχοκάλυψης. Στις φορητές συσκευές ηχοκάλυψης περιλαμβάνονται τα ακουστικά βαρηκοΐας και οι συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών.

Όπως προαναφέρθηκε, η πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από εμβοές έχουν βαρηκοΐα και οι εμβοές τους συνήθως αναλογούν στην συχνότητα της βαρηκοΐας τους. Τα ακουστικά βαρηκοΐας παρέχουν ένα είδος ηχοκάλυψης λόγω της ενίσχυσης των ήχων του περιβάλλοντος, γεγονός που επικαλύπτει ηχητικά τις εμβοές.

Οι συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών παράγουν ένα θόρυβο – βόμβο, έχουν παρόμοιο σχήμα με τα ακουστικά βαρηκοΐας, και έχουν ειδικό ρυθμιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το χρήστη ώστε να επιλέγεται η ιδανική συχνότητα για την επίτευξη ηχοκάλυψης στο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο θορύβου. Οι συσκευές αυτές συνιστώνται για τους ασθενείς εκείνους με φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική ακοή.

Θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών (Tinnitusretrainingtherapy)

Η θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών (Tinnitus retraining therapy – TRT) βασίζεται στον κάματο του νευρικού συστήματος που ορίζεται ως «φαινόμενο κατά το οποίον η ανταπόκριση του νευρικού συστήματος μειώνεται ή αναστέλλεται κατά τη διάρκεια συνεχόμενων ερεθισμών».

Η θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών είναι διαφορετική από τη θεραπεία ηχοκάλυψης. Στην πρώτη, το επίπεδο του ήχου που παράγεται από την συσκευή ήχων πρέπει να βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο σε σχέση με αυτό της αντιλήψεως των εμβοών. Στη δεύτερη, η ένταση του ήχου είναι σε υψηλότερο επίπεδο από αυτή της αντιλήψεως των εμβοών.

Φαρμακευτική

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, όπως η νορτριπτυλίνη και η αμιτριπτυλίνη είναι ωφέλιμη στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρής μορφής εμβοή. Έχει αναφερθεί ότι η παρουσία αϋπνίας σε άτομα με εμβοή αποτελεί το καλύτερο προγνωστικό στοιχείο ανταπόκρισης στη θεραπεία με νορτριπτυλίνη.

Παρόλα αυτά, πρέπει να είναι κανείς ενήμερος ότι η οικογένεια των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει την εμβοή. Η απραζολάμη έχει επίσης ευεργετική δράση κατά των εμβοών.

Διακρανιακή μαγνητική διέγερση και ηλεκτρική διέγερση του ακουστικού φλοιού

Έχει βρεθεί ότι η διακρανική μαγνητική διέγερση με επαναλαμβανόμενες χαμηλές συχνότητες (low frequency repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) και η ηλεκτρική διέγερση του ακουστικό φλοιού (electrical stimulation of the auditory cortex) είναι αποτελεσματικές για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες εμβοές. Οι δύο αυτοί μέθοδοι έχουν δώσει πολύ ενθαρυντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση ασθενών με χρόνιες εμβοές σοβαρής μορφής, είναι όμως ακόμα σε πειραματικό στάδιο.