Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποφάσισε να δώσει έως και τρεις μήνες παράταση στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει μια προσωρινή λύση για τους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών, λόγω της άρνησης του κλάδου να συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό, το αδιέξοδο όμως παραμένει και το τοπίο αναφορικά με το πως θα αποζημιώνονται τα γυαλιά οράσεως είναι θολό.

Οι οπτικοί εμμένουν στις θέσεις τους και αρνούνται να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους παρόχους. Επί του παρόντος, η κατάσταση είναι χαοτική, όπως αναφέρουν. Από τον Οκτώβριο έχει αλλάξει το σύστημα προμήθειας οπτικών ειδών και οι ασφαλισμένοι μπορούν με ένα voucher να αγοράσουν οπτικά από συμβεβλημένα καταστήματα. Όμως το γεγονός πως η πλειονότητα των καταστημάτων οπτικών αρνείται να υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ έχει μπλοκάρει τη νέα διαδικασία. 

Το κλίμα οξύνεται περαιτέρω. Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών –Οπτομετρών απευθυνόμενη προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, ανέφερε χαρακτηριστικά "τα οπτικά καταστήματα και οι οπτικοί-οπτομέτρες δεν τελούν σε εργασιακή σχέση εξάρτησης ή άλλη με τον Οργανισμό. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε βλαπτικούς και καταστροφικούς όρους αποδεχόμενοι τις έωλες οικονομικές σας "εκτιμήσεις". Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένως, ότι ο πανικός και η εμμονή είναι κακοί σύμβουλοι. Παρά ταύτα εμμένετε πεισματικά σχεδόν να ακολουθείτε αδιέξοδη πορεία. Δυστυχώς σε αυτή είσθε μόνοι σας. Δεν θα παρακολουθήσουμε τις αναλήθειες και τις απειλές, πολλώ δε μάλλον δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς". 

Με τη νέα διαδικασία, ο δικαιούχος δεν επιβαρύνεται με τη δαπάνη αποζημίωσης (ανώτατο ποσό αποζημίωσης είναι 100 ευρώ) και καταργείται η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, ο ασφαλισμένους επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο, ο οποίος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει τη βεβαίωση πληρωμής. Στη συνέχεια προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του και πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οι οπτικοί δε συνάπτουν συμβάσεις με τον Οργανισμό φοβούμενοι ότι θα πληρώνονται με καθυστέρηση και θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν και υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων (claw back). Εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν πως η νέα διαδικασία οδηγεί σε δεινή οικονομική κατάσταση τα οπτικά καταστήματα, προσθέτοντας πως ο ΕΟΠΥΥ χρωστά ληξιπρόθεσμα από το 2011 και καθυστερεί τις πληρωμές.

 

Σημειώνεται πως ανάλογες αντιδράσεις με τη χρήση κουπονιού-voucher υπάρχουν και για την ειδική αγωγή. Με απόφασή του και μπροστά στη μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες γονείς και θεραπευτές- κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αποφάσισε να μεταθέσει για την 1η Ιανουαρίου του 2019 την ισχύ των ειδικών κουπονιών (voucher) για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.