Αντιμέτωποι με πρόστιμα θα έρχονται οι φαρμακοποιοί που δεν θα καταφέρουν να πείσουν τον πελάτη τους να πάρει το γενόσημο φάρμακο αντί του πρωτότυπου.
 
Ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζοντας το ν. 4472/2017, προβλέπει εκπτώσεις για όσα φαρμακεία χορηγούν γενόσημα, ενώ τα φαρμακεία που δεν πετύχουν το στόχο του ΕΟΠΥΥ θα έχουν ποινή.
 
Στην χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου – Ολυμπίας και Αμαλιάδας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος ανέφερε σχετικά: 
«Οι κυβερνώντες βρήκαν πατέντα για να κάνουν οικονομίες! Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της όταν ένα γενόσημο δεν είναι καλό και από την άλλη προσπαθεί με κάθε τρόπο να προωθήσει την χρήση γενοσήμων. Όταν ένας ασφαλισμένος πάρει το πρωτότυπο φάρμακο το κράτος δεν επιβαρύνεται διότι πληρώνει την τιμή του γενοσήμου. Εντούτοις στην προσπάθεια προώθησης των γενοσήμων όχι μόνο υποχρεώνουν τον ασφαλισμένο να πάρει γενόσημο αλλά βάζουν πρόστιμο στο φαρμακοποιό όταν ο ασφαλισμένος πάρει το πρωτότυπο φάρμακο. Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο ο φαρμακοποιός να πληρώνει πρόστιμο, γιατί δεν έπεισε τον ασφαλισμένο να πάρει το γενόσημο αντί του πρωτότυπου. Με αυτό τον τρόπο ομολογούν ότι από πίσω υπάρχουν συμφέροντα. Από την στιγμή που δεν υπάρχει επιβάρυνση προς τι όλη η σκηνοθεσία; Πρόσφατα βγήκαν παρτίδες γενοσήμων που ήταν επικίνδυνα αλλά δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα και το θέμα ξεχάστηκε. Όλα έχουν να κάνουν με την έλλειψη ελέγχων που γίνονται σε άλλες χώρες». 
 
Σε ότι αφορά στο θέμα του οικογενειακού ιατρού αλλά και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πλαφόν συνταγογράφησης αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης και ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός, χαρακτηριζοντας την στάση της κυβέρνησης «παράνομη και ανήθικη» καθώς «απειλεί» τους ασφαλισμένους ότι δεν θα μπορούν να γράφουν φάρμακα και εξετάσεις εάν δεν δηλώσουν οικογενειακούς ιατρούς.
 
Αναφορικά με το πλαφόν συνταγογράφισης, τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα «τέχνασμα» της κυβέρνησης έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να γράψουν τα φάρμακα τους.
 
Ο κ. Τσαούσης, στη συνέχεια μιλώντας για το πλαφόν σημείωσε ότι το ΣτΕ το έχει ακυρώσει αλλά η κυβέρνηση το συντηρεί αλλά και το αναπροσαρμόζει.