Τελεσίγραφο στέλνουν στον υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ πέντε μεγάλοι Όμιλοι Υγείας οι οποίοι πραγματοποιούν την ειδική εξέτασηPET– CT, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες τουHealthReport.gr.
 
Ειδικότερα με επιστολή τους στον ΕΟΠΥΥ οι Όμιλοι – σύμφωνα με πηγές τουHealthReport.gr– ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στο ραδιοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη εξέταση (clawback) που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά από τις 16 Μαΐου και μετά οι ασθενείς θα είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι να προμηθεύουν το ραδιοφάρμακο στις κλινικές προκειμένου να κάνουν την εξέταση.
 
 
Να σημειωθεί ότι οι κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγοράζουν με δικά τους χρήματα και χωρίς ποσοστό κέρδους, τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για την εξέταση, ενώ στη συνέχεια πρέπει να εισπράξουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Μία διαδικασία που επελέγη προκειμένου να διευκολύνονται οι ασθενείς καθώς διαφορετικά θα έπρεπε πρώτα να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτούν το φάρμακο – με ότι αυτό σημαίνει σε καθυστερήσεις– και μετά να πηγαίνουν για την εξέταση. Γι αυτό άλλωστε οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα λειτουργούν ως μεσάζοντες χωρίς κέρδος από τη χρήση του ραδιοφαρμάκου. Παρ αυτά ο ΕΟΠΥΥυποβάλλει το φάρμακο σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και κουρέματα.
 
Με βάση τους υπολογισμούς της αγοράς για το 2019 το περιβόητο clawback για το ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται στην εξέταση PET CT μπορεί να αγγίξει και τα 5 εκατ. ευρώ, αφού η δαπάνη συνολικά εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 10 εκατ.ευρώ.
 
Σε ότι αφορά το 2018 οι πέντε μεγάλοι Όμιλοι θα χρειασθεί να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ κοντά στα 4 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη των 9 εκατ. ευρώ, για ένα φάρμακο που ούτως ή άλλως δεν έχουν κανένα κέρδος.
Μονοπώλιο το ραδιοφάρμακο στην Ελλάδα
 
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το ραδιοφάρμακο στη χώρα μας για έναν περίεργο λόγο το παρασκευάζει και το διαθέτει μονοπωλιακά μόνο μία εταιρεία. Μάλιστα η τιμή του στη χώρα μας είναι 870 ευρώ, όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ.
 
Και βέβαια αυτή η μονοπωλιακή κατάσταση αφήνει συχνά πυκνά τους καρκινοπαθείς εκτεθειμένους. Διαβάστε ΕΔΩ τι έγινε στη Θεσσαλονίκη: «Χωρίς σημαντική εξέταση καρκινοπαθείς στη Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης ραδιοφαρμάκου! Τι λέει η Διοίκηση του Νοσοκομείου»
 
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώην υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή για το μονοπώλιο της παραγωγής και διάθεσης του ραδιοφαρμάκου στη χώρα μας.
 
Είχε επισημάνει ότι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές να ξεκινήσουν τη παραγωγή Ραδιοφαρμάκου το Υπουργείο κωφεύει, αγνοεί και μάλιστα επιδεικτικά, καθώς δεν τους δίνει άδεια λες και επιθυμεί να παραμένει η αγορά στην Ελλάδα σε καθεστώς μονοπωλίου και μάλιστα προνομιακού, καθώς το clawback επιβαρύνει τους παρόχους και όχι τον παραγωγό.
 
Να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα για άγνωστους λόγους το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να διατηρεί το μονοπώλιο στο ραδιοφάρμακο.
 
Τι είναι το PET– CT
 
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και κυρίως οι καρκινοπαθείς, καθώς μπορεί με ακρίβεια να εντοπίσει καρκινικούς όγκους αλλά και να προσδιορίσει σε ποιο στάδιο μπορεί να βρίσκεται μία νεοπλασματική νόσος.
 
Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων όπως ονομάζεται η απεικονιστική αυτή εξέταση PET CT, πραγματοποιείται σήμερα τόσο σε δημόσια νοσοκομεία όσο και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.
 
Με βάση τους υπολογισμούς περίπου 11.500 ασθενείς ετησίως κάνουν την εξέταση PET CT στον ιδιωτικό τομέα και άλλοι 10.000 ασθενείς στον δημόσιο τομέα.