Το υπουργείο Υγείας εξετάζει σοβαρά να παραμείνουν ακόμη ένα χρόνο στα νοσοκομεία συμβασιούχοι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί υπάλληλοι και παραϊατρικό προσωπικό, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει σοβαρά να παραμείνουν ακόμη ένα χρόνο στα νοσοκομεία συμβασιούχοι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί υπάλληλοι και παραϊατρικό προσωπικό, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», αυτό ειπώθηκε στους εκπροσώπους των εργαζόμενων των δημόσιων νοσοκομείων από τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, μετά από κινητοποίηση που είχαν στο υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά κενά που υπάρχουν σε τραυματιοφορείς.

Λίγο πριν από τις εκλογές, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετέταξε με «ρουσφετολογική» ρύθμιση 526 τραυματιοφορείς, πρώην σχολικούς φύλακες, στους ΟΤΑ, απογυμνώνοντας κυριολεκτικά τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τραυματιοφορείς.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων), τα κενά σε θέσεις τραυματιοφορέων είναι πάνω από 50%, με τα νοσοκομεία να διαθέτουν μόλις έναν ή δύο τραυματιοφορείς σε κάθε βάρδια προκειμένου να εξυπηρετούν και τους νοσηλευόμενους ασθενείς αλλά και τα έκτακτα περιστατικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη τον Φεβρουάριο με τη λήξη των συμβάσεων 830 τραυματιοφορέων που υπηρετούν μέσω ΟΑΕΔ. Συνολικά οι υπάλληλοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν κοντά στον Φεβρουάριο ανέρχονται σε 2.300. Εκτός από τραυματιοφορείς πρόκειται και για νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και διοικητικούς. Το φθινόπωρο του 2020 λήγουν οι συμβάσεις ακόμη 1.700 υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω ΟΑΕΔ, με το σύνολο των συμβασιούχων που θα απολυθούν -εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους- από το ΕΣΥ να ανέρχεται σε 4.000.

Τη δραματική κατάσταση που θα διαμορφωθεί εάν οι 4.000 υπάλληλοι αποχωρήσουν περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ στον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και τους διαβεβαίωσε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά να εισηγηθεί θετικά το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας ώστε να παραταθούν οι συμβάσεις τους για ένα ακόμη χρόνο. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι διανύουν τον τρίτο χρόνο υπηρεσίας τους στο ΕΣΥ και εάν τελικά παραταθούν οι συμβάσεις τους θα είναι ο τέταρτος χρόνος που θα εργάζονται στη δημόσια Υγεία. «Δεν θέλουμε ούτε χρόνο να πηγαίνουμε ούτε ομηρία. Ελπίζουμε ότι μετά από αυτή την παράταση θα έρθει ένα γενναίο κύμα προσλήψεων», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Την ίδια ώρα, τη μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού διεκδίκησαν οι εκπρόσωποι εργαζόμενων δημόσιων νοσοκομείων σε διαμαρτυρία τους στο ΑΣΕΠ. Ο λόγος ήταν ο διαγωνισμός 2Κ και τα ονόματα επιτυχόντων που ανακοινώθηκαν, στα οποία όμως η πλειονότητα επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί πάνω από πέντε χρόνια στα νοσοκομεία και που συμμετείχε στην προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση απουσιάζει.

«Επισημάναμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τους αλφαβητικούς πίνακες που ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ που αφορούν την προκήρυξη 2Κ, καθότι για 490 θέσεις ΠΕ και ΔΕ ανακοινώθηκαν 3.150 ονόματα και το 80% του επικουρικού προσωπικού, που υπηρετεί σήμερα πάνω από πέντε χρόνια, είναι εκτός παρότι διαθέτουν την ειδική εμπειρία (48 μήνες x 20 μόρια).

Ως εκ τούτoυ ή έγιναν λάθη από το ΑΣΕΠ στην επεξεργασία των αιτήσεων ή δηλώθηκαν λανθασμένα στοιχεία στο έντυπο από υποψηφίους ότι διαθέτουν την ειδική εμπειρία χωρίς να την κατέχουν», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Η γενική διευθύντρια απέκλεισε λάθη στην επεξεργασία των αιτήσεων από το ΑΣΕΠ».

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας να παρέμβει προκειμένου να ζητηθούν και να χορηγηθούν σωστές βεβαιώσεις προϋπηρεσίας στους υποψηφίους του διαγωνισμού 2Κ, καθώς όπως λένε είναι σε γνώση τους περιπτώσεις που δόθηκαν λανθασμένες βεβαιώσεις σε υποψήφιους ότι διαθέτουν ειδική εμπειρία χωρίς αυτό να συμβαίνει.