Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι λέξεις που θα δίνουν το στίγμα στο σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «σταδιακά» και «προσεκτικά». Το κυβερνητικό σχέδιο για το «ξεκλείδωμα» της χώρας θα εκτυλιχθεί σε τρεις διαφορετικές χρονικές φάσεις και θα έχει συνολική διάρκεια δύο μηνών. Σε γενικές γραμμές, η πρώτη φάση θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου, η επόμενη στα τέλη Μαΐου και ακολούθως στα μέσα Ιουνίου. Το πλάνο είναι δυναμικό και συνεχώς θα αλλάζει ανάλογα με τα δεδομένα. 

Χαρακτηριστικό είναι πως οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησαν με την προοπτική του ανοίγματος να τοποθετείται πιο νωρίς και τελικά να καταλήγει πιο αργά. Κυβερνητικοί παράγοντες, άλλωστε, μιλώντας στην «Κ», επισημαίνουν πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε, καθώς η βιασύνη μπορεί να αποδειχθεί κακός σύμβουλος. Συνεπώς, η βασική λογική του Μαξίμου είναι να κινηθεί συντηρητικά και να «ξεκλειδώνει» τη χώρα με πολύ προσεκτικά βήματα. Το σχέδιο αυτή τη στιγμή είναι βέβαιο μόνο για τις πρώτες φάσεις του Μαΐου. Από εκεί και πέρα, όλα είναι επί χάρτου και θα εξαρτηθούν από το πώς θα πηγαίνει η εξάπλωση της νόσου. Είναι αυτονόητο πως αν στις 20 Μαΐου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά το πρώτο άνοιγμα, έχουμε αυξημένα κρούσματα, όλα θα πάνε πιο πίσω, ενώ συζητήθηκε ακόμη και η επανέναρξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων ανά ΚΑΔ. Το πλάνο αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: 

Από τις 4 Μαΐου θα αρχίσει να ανοίγει σταδιακά το λιανικό εμπόριο, τα μικρά εμπορικά. Παράλληλα θα ανοίξουν και τα κομμωτήρια. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία θα καταργηθεί το SMS και το έντυπο μετακίνησης, ενώ στον πρώτο γύρο άρσης των μέτρων θα είναι και το άνοιγμα των εκκλησιών μόνο για ατομική λατρεία και με κανόνες μέγιστου αριθμού πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται εντός του ναού. Στις 11 Μαΐου, βέβαιο είναι το άνοιγμα των σχολείων για τη Γ΄ Λυκείου ενόψει Πανελλαδικών. Την ίδια ημερομηνία δεν αποκλείεται να ανοίξει συνολικά η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενα διαφορετικό πλάνο είναι το άνοιγμα των υπόλοιπων τάξεων του λυκείου αλλά και του γυμνασίου να μετατεθεί στις 18 Μαΐου και μία εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 25/5, να λειτουργήσουν τα δημοτικά. Κατά τα λοιπά, άρση μετακίνησης από νομό σε νομό δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα και σε κάθε περίπτωση θα εξεταστεί είτε για τις 25 Μαΐου είτε για την 1η Ιουνίου.

Η πρώτη άρση μετακίνησης θα αφορά μόνο την ηπειρωτική Ελλάδα και όχι τα νησιά, η πρόσβαση στα οποία θα επιτραπεί αργότερα, είτε την 1η Ιουνίου είτε στις 8 ΙουνίοΣτις αρχές του πρώτου μήνα του καλοκαιριού θα περιμένουμε και το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων, βεβαίως όλα με συγκεκριμένους κανόνες. Την ίδια περίοδο προσδιορίζεται και το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, των αθλητικών εγκαταστάσεων ανοιχτού χώρου και των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Τα πολυκαταστήματα είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν στα μέσα Ιουνίου, μαζί με τις δημόσιες υπηρεσίες που δεν μπορούν να λειτουργούν από απόσταση, τους παιδότοπους και τα πάρκα. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις κλειστού χώρου πάνε για τις 15 ή 22 Ιουνίου μαζί με τους χώρους εκδηλώσεων. Στα τέλη Ιουνίου σχεδιάζεται το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω αποτελούν σχέδιο, καθώς οι αποφάσεις θα δρομολογούνται βήμα βήμα και βάσει της εικόνας που θα διαμορφώνεται από τους επιδημιολόγους που θα μελετούν τα μαθηματικά μοντέλα. Η κυβέρνηση, προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες και οι πολίτες να πειθαρχήσουν στα νέα δεδομένα, θα επιβάλλει πρόστιμα ανά κατηγορία και ανά περίσταση.

Ολα αυτά θα εξειδικευθούν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού από τους κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά και τους υφυπουργούς Νίκο Παπαθανάση, Θεόδωρο Λιβάνιο, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Πριν από τα προαναφερθέντα, ωστόσο, που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά από τις 4 Μαΐου, υπάρχει η Πρωτομαγιά. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον συνωστισμό και γι’ αυτό χθες ανακοινώθηκε πως οι εορτασμοί μεταφέρονται για το Σάββατο μετά την πρώτη άρση των μέτρων. Χθες, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας τόνισε πως ό,τι ίσχυε για το Πάσχα ισχύει και για την Πρωτομαγιά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των προστίμων ή άλλων μέτρων περιορισμού της κίνησης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-4-2020