Επιχειρηματίες από τον κλάδο της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας περίθαλψης αρνήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας να παραχωρήσουν μέρος των κλινών τους
 
 
Για τρεις βασικούς λόγους, όπως μαθαίνουμε επιχειρηματίες από τον κλάδο της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας περίθαλψης αρνήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας να παραχωρήσουν μέρος των ΜΕΘ-κλινών τους σε ασθενείς με κορωνοϊό. Σχετική συνάντηση επί του θέματος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα ζητήθηκε να υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με ενδεχόμενη παράταση ισχύος μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.
 
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι ιδιωτικές κλινικές είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν τον αριθμό των ΜΕΘ που παραχωρούν στο Δημόσιο, προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση λόγω της πανδημίας.
Έτσι παραχώρησαν περί τις 100 ΜΕΘ, οι οποίες όμως δεν είναι για ασθενείς με κορωνοϊό αλλά για άλλες ασθένειες (π.χ. εγκεφαλικά).
 
Ο πρώτος βασικός λόγος της άρνησης των επιχειρηματιών έχει να κάνει με το ποσό της αποζημίωσης. Σύμφωνα με παράγοντα που συμμετείχε στη συνάντηση, η πρόταση αποζημίωσης που υποβλήθηκε από την πλευρά του Υπουργείου είναι να πληρώνεται η κλινική με το ημερήσιο νοσήλιο των 34 ευρώ. Ποσό το οποίο μάλιστα είναι μεικτό και στο οποίο αν αφαιρεθεί το clawback (48%) διαμορφώνεται καθαρά στα 18 ευρώ.
 
Το ερώτημα είναι γιατί το ποσό δεν προσδιορίστηκε σε αυτό που σήμερα πληρώνονται οι ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ και το οποίο είναι 800 ευρώ (για κάθε μία ημέρα έως και τις τρεις πρώτες ημέρες), εν συνεχεία κατεβαίνει στα 500 ευρώ (κάθε μέρα μέχρι και την 15η) και στα 300 ευρώ για τις επόμενες ημέρες.
 
Ο δεύτερος λόγος της άρνησης έχει να κάνει με την δυσφήμιση της κλινικής. Οπως μας ανέφερε παράγοντας, ουδείς πρόκειται να πλησιάσει την κλινική από την στιγμή που θα ξέρει ότι σε αυτή νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό. Σχετικά παραδείγματα υπάρχουν πολλά σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία που είναι αναφοράς, όπου η πτώση της προσέλευσης ασθενών είναι κατακόρυφη.
 
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τις ποινικές και αστικές ευθύνες σε περίπτωση θανάτου του ασθενή. Οπως μας ανέφεραν, στο πλαίσιο της πραναφερθείσας συνάντησης, προτάθηκε από την πλευρά του Υπουργείου, ο ασθενής με κορωνοϊό να νοσηλεύεται τις πρώτες τρεις-τέσσερις ημέρες σε ένα δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς και εν συνεχεία να γίνεται η μετακίνησή του σε ιδιωτική κλινική. Διαδικασία με υψηλό ρίσκο που αρνήθηκαν να επωμιστούν εκπρόσωποι του ιδιωτικού κλάδου.
 
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας συνεχίζονται οι επαφές με εκπροσώπους του κλάδου προκειμένου να βρει κλίνες και να ενισχύσει το κομμάτι των ΜΕΘ, ενώ φήμες λένε ότι επίκεινται συναντήσεις με κλινικές που διαθέτουν και μονάδες τεχνητού νεφρού.