Νέα ταλαιπωρία αλλά και οικονομική αιμορραγία αναμένεται για τους ασθενείς από την πρόσφατη απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη και αφορά σε νέα, πιο «σφιχτά» όρια συνταγογράφησης.
ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Σύμφωνα με εκπροσώπους ιατρικών ενώσεων και συλλόγων, τα συνταγογραφικά όρια μειώθηκαν επιπλέον κατά 20%, γεγονός που έχει προκαλέσει… πονοκέφαλο στην ιατρική κοινότητα. «Πρόκειται για έναν εντελώς λογιστικό νόμο. Ούτε ερωτηθήκαμε ως ενώσεις γιατρών, παρά πήραν τα προηγούμενα όρια και απλά τα έκοψαν κι άλλο. Εγινε για λόγους καθαρής οικονομίας και θα βρεθούμε όλοι σε αδιέξοδο, γιατροί και ασθενείς», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και ταμίας του ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών), Φώτης Πατσουράκος.
Ο κίνδυνος που δημιουργείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα μειωμένα όρια είναι να εξαντλείται πολύ γρήγορα το μηνιαίο όριο συνταγογράφησης για έναν γιατρό και έτσι ο ασθενής ή να αναγκάζεται να πληρώσει το έξτρα ποσό που δεν θα μπορεί να «γραφτεί» για τα φάρμακά του ή να αναζητήσει γιατρό που δεν θα έχει τελειώσει το δικό του όριο δαπάνης για να του τα γράψει.
Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να προκύψει με τις δίμηνες και τρίμηνες συνταγές που δίδονται στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς οι θεράποντες γιατροί δεσμεύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο ποσοστό του μηνιαίου ορίου των επόμενων μηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υπόλοιπους ασθενείς.
Τη μεγαλύτερη δυσκολία θα αντιμετωπίσουν οι ειδικότητες που έχουν μεγάλο όγκο συνταγογράφησης, όπως παθολόγοι και καρδιολόγοι, καθώς και όσοι συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, όπως είναι οι ογκολόγοι.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδος αναφέρει ότι ο μέσος όρος για έναν παθολόγο ανά ασθενή κυμαίνεται το μήνα μεταξύ 36 και 44,50 ευρώ.
Το ποσό αυτό κρίνεται ανεπαρκές, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη τα… παράλογα της απόφασης Πολάκη, όπως το πλαφόν σε ειδικότητες που σπανίως έως ποτέ συνταγογραφούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ιατροδικαστές, οι οποίοι ναι μεν μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσουν σε έναν τραυματία για παράδειγμα ή σε γυναίκα που έχει πέσει θύμα βιασμού, ωστόσο εμφανίζουν πλαφόν τα 55,57 ευρώ το μήνα, μεγαλύτερο δηλαδή από αυτό των παθολόγων. Αλλη μια ειδικότητα, σύμφωνα με τους παθολόγους, είναι οι βιοπαθολόγοι-μικροβιολόγοι «που δεν είναι καν εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εμφανίζονται με όριο συνταγογράφησης 23,83 ευρώ σε όλη την επικράτεια».
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ενωση των παθολόγων στην ανακοίνωσή της: «Οι πολιτικές Υγείας με τους ελλιπείς ελέγχους και την υποχρηματοδότηση είναι αυτές που χρεοκοπούν το σύστημα Υγείας και όχι η συνταγογράφηση των εξετάσεων και των θεραπειών από τους ιατρούς».
Σε δική της ανακοίνωση, η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων διερωτάται με ποια κριτήρια το όριο συνταγογράφησης των καρδιολόγων για την Αττική μειώθηκε στα 28,17 ευρώ έναντι των 39,97 ευρώ που ήταν το 2015.
«Αν η Πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Υγείας στη χώρα μας όπως αυτές ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα και τις επιτροπές που η ίδια έχει ορίσει δεν έχει παρά να το ομολογήσει και όχι να τοποθετεί τους ιατρούς σε ρόλο λογιστή», τονίζει στην ανακοίνωσή της.