Την απόφαση που προβλέπει τις εξαιρέσεις για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση εξαιρούνται οι κάτωθι κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών ή και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων:

α. Οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών.

β. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

γ. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με παθήσεις, περιλαμβανόμενες στον Κατάλογο Β της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. 104747/26-10-2012 (Β’ 2883) κοινής απόφασης των υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί τροποποίησης και επαναδιατύπωσης της υπ’ αριθμ.Φ.42000/οικ.2555/353/28-2-2012 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 497/Β/2012) «Κατάλογος παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. Φ.42000/οικ. 12485/1481/6-6-2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1814/Β/2012)», όπως τροποποιήθηκε και εκάστοτε ισχύει, καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).

δ. Η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους πολίτες.

Στις ανωτέρω αποκλειστικά απαριθμούμενες περιπτώσεις, η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων θα γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) γιατρούς που υπηρετούν σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Για τους ανασφάλιστους ασθενείς που δεν ανήκουν στις εξαιρούμενες κατηγορίες η συνταγογράφηση των υποχρεωτικά ηλεκτρονικώς συνταγογραφούμενων σκευασμάτων εφόσον γίνει από τους ιδιώτες ιατρούς, και όχι στις δημόσιες δομές, πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά η εξέλιξη της πανδημιας και η τεράστια επιβάρυνση των δομών του συστήματος υγείας με τους COVID ασθενείς δεν επέτρεψαν την εφαρμογή της. Το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στον μέχρι τότε ισχύοντα τρόπο συνταγογράφησης ώστε να μην αποκλειστούν από τη θεραπεία και τη νοσηλεία τους οι ανασφαλιστοι.

Πλέον όμως και με δεδομένο ότι από το δεύτερο 15νθημερο Μαρτίου όλες οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν, όπως πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας, θα εφαρμοστεί και η σχετική ρύθμιση. Μέσω αυτής επιχειρείται ουσιαστικά μια μεγάλη αλλαγή στο πεδίο της κάλυψης των ανασφαλιστων αλλά και της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται πως με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης το 2016 είχε δοθεί η δυνατότητα στους ανασφαλιστους πολίτες να επισκέπτονται όλους τους γιατρούς ιδιώτες και του ΕΣΥ για τις ανάγκες θεραπείας και διάγνωσης.

Πλέον, μέσω της ελεγχόμενης πρόσβασης των ανασφαλιστων στο σύστημα δημόσιας υγείας εκτιμάται πως θα τεθεί υπό νέο και καλύτερα ελεγχόμενο πλαίσιο η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλιστων πολιτών, που έφτασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Το 2016 που είχε ψηφιστεί ο νόμος για την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά πολιτών εκτιμήθηκαν οι ωφελούμενοι από αυτή τη ρύθμιση, σε περιπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

Στα τέλη του 2019 οι δικαιούχοι των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας –και κατά βάση η ασφαλιστική κάλυψη σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται αδύνατη ή πολύ δύσκολη- ανήλθαν σε 1,4 εκατομμύρια και ο αριθμός των ωφελούμενων με την προσθήκη των μελών των οικογενειών των δικαιούχων υπερέβαινε τα 2 εκατομμύρια πολίτες.