Η ασθένεια του κορωνοϊού (COVID-19) είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν κορωνοϊό, ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα.  

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από τον COVID-19 βιώνουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ  

Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια είναι πολύ βαριά για να διατηρηθούν στον αέρα και γρήγορα πέφτουν σε δάπεδα και επιφάνειες.  

Μπορεί να μολυνθείτε εισπνέοντας τον ιό αν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση σε κάποιον που έχει τον COVID-19 ή αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.  

Ο COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.    

Πιο συχνά συμπτώματα:

πυρετός

ξηρός βήχας

κούραση  

Πιο σπάνια συμπτώματα:

πόνοι

πονόλαιμος

διάρροια

επιπεφυκίτιδα

πονοκέφαλος

απώλεια γεύσης ή όσφρησης

δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών  

Σοβαρά συμπτώματα:

δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια

πόνος ή πίεση στο στήθος

απώλεια ομιλίας ή κίνησης  

Αν έχετε σοβαρά συμπτώματα, ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Καλέστε από πριν προτού επισκεφτείτε τον ιατρό σας ή κάποιον χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

  Άτομα με ήπια συμπτώματα που κατά τ' άλλα είναι υγιή θα πρέπει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους στο σπίτι.  

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί με τον ιό μέχρι να εμφανίσει τα συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες.  

Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας γνωρίζοντας την κατάσταση και λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ακολουθήστε τις συμβουλές που παρέχονται από την τοπική αρμόδια αρχή υγείας.    

Για την αποφυγή της εξάπλωσης του COVID-19:

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών.

Κρατάτε απόσταση ασφαλείας από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται.

Όπου δεν είναι δυνατό να διατηρήσετε φυσική απόσταση, φορέστε μάσκα.

Μην ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.

Καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας ή με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Μείνετε σπίτι αν δεν αισθάνεστε καλά.

Αν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε ιατρική βοήθεια.  

Καλέστε εγκαίρως ώστε ο πάροχος υγείας σας να σας κατευθύνει γρήγορα στον κατάλληλο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεστε και αποφεύγετε την εξάπλωση των ιών ή άλλων μολύνσεων.  

Μάσκες

Οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού από τα άτομα που τις φορούν προς τους άλλους. Οι μάσκες μόνο δεν προστατεύουν κατά του COVID-19, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται με τη φυσική απόσταση και την υγιεινή των χεριών. Ακολουθήστε τις συμβουλές που παρέχονται από την τοπική αρμόδια αρχή υγείας.

  Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα εμβόλια ή φάρμακα για τον COVID-19. Οι θεραπείες είναι υπό έρευνα και θα δοκιμαστούν με κλινικές δοκιμές. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αυτοφροντίδα  

Αν αισθάνεστε άρρωστοι, θα πρέπει να ξεκουραστείτε, να πίνετε αρκετά υγρά και να τρώτε υγιεινά. Παραμείνετε σε ξεχωριστό δωμάτιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και χρησιμοποιήστε ξεχωριστό μπάνιο, αν αυτό είναι εφικτό. Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται.  

Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής στο σπίτι. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, κοιμηθείτε, παραμείνετε δραστήριοι και διατηρήστε τις κοινωνικές σας επαφές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη αγάπη και προσοχή από τους ενήλικες αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ακολουθείτε, όσο είναι δυνατόν, τις καθημερινές σας δραστηριότητες και προγράμματα.  

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, αγχωμένοι ή μπερδεμένοι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Μιλώντας σε άτομα που εμπιστεύεστε, όπως φίλους και μέλη της οικογένειάς σας, μπορεί να βοηθήσει. Αν νιώθετε ψυχικά καταβεβλημένοι, επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο ή εργαζόμενο στον τομέα της υγείας.  

Ιατρικές θεραπείες

Αν έχετε ήπια συμπτώματα και κατά τ' άλλα νιώθετε υγιείς, αυτοαπομονωθείτε και επικοινωνήστε με τον πάροχο υγείας σας ή με τη γραμμή πληροφοριών για τον COVID-19 για συμβουλές.

  Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Καλέστε από νωρίς.  

Μάθετε περισσότερα στο who.int

Μεταφράστηκε από SDL Inc. Αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Συμβουλευτείτε την τοπική ιατρική αρχή για συμβουλές.

Google